POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
ibuk
Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.
Tom 2 składa się z 4 części.
W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, czyli bakterie fermentacji mlekowej i kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne, a także wirusy i ich znaczenie w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska.
W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności – zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną.
Część III dotyczy higieny produkcji. Przedstawiono w niej elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji.
Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska: zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczania środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.
Książka wypełnia lukę w zakresie podręczników związanych z informacjami dotyczącymi procesów przemysłowych przebiegającymi z zastosowaniem drobnoustrojów. Na uwagę zasługują szczegółowe opisy testów używanych w diagnostyce mikrobiologicznej i ich dokładna interpretacja, co często jest pomijane w książkach z dziedziny mikrobiologii. Uważam, że książka ta będzie bardzo przydatna zarówno dla studentów różnych uczelni, jak i osób już pracujących w laboratoriach mikrobiologicznych, a przedstawione w niej wiadomości będą miały zastosowanie w praktyce.
(prof. dr hab. Włodzimierz Doroszkiewicz, Uniwersytet Wrocławski)
Mocną stroną publikacji jest jasny i przystępny język zrozumiały nawet dla osób, które nie dysponują wiedzą mikrobiologiczną w stopniu zaawansowanym. Dzięki temu uniknięto wrażenia, że język publikacji jest "hermetyczny", zrozumiały tylko dla specjalistów. Ponadto, autorom publikacji udało się osiągnąć równowagę pomiędzy zakresem informacji z mikrobiologii ogólnej (przypomnienie wiedzy nabytej na kursach mikrobiologii ogólnej) a informacjami zupełnie nowymi dotyczącymi przykładów aplikacyjnych z zakresu mikrobiologii technicznej.
(prof. dr hab. Józef Kur, Politechnika Gdańska)
Zespół autorski tworzą: Janusz Adamiec, Jarek Bardowski, Przemysław Bernat, Bogumił Brycki, Aleksander Chmiel, Agata Czyżowska, Jerzy Długoński, Beata Gutarowska, Monika Hejnowicz, Elżbieta Klewiecka, Danuta Kołożyn-Krajewska, Lucjan Krala, Dorota Kręgiel, Alina Kunicka-Styczyńska, Danuta Kusewicz, Zdzisław Libudzisz, Katarzyna Lisowska, Agnieszka Nowak, Elżbieta Otłuszak-Walczak, Katarzyna Paraszkiewicz, Anna Piątkowska, Małgorzata Piotrowska, Kazimierz Wojciech Pyć, Sylwia Różalska, Tadeusz Sikora, Mirosława Słaba, Helena Stobińska, Agnieszka Szczepańska, Mirosława Szczęsna-Antczak, Teresa Świtoniak, Tadeusz Trzmiel, Marianna Turkiewicz, Tomasz Twardowski, Piotr Walczak, Zofia Żakowska.
Rok wydania | 2009 |
---|---|
Liczba stron | 555 |
Kategoria | Mikrobiologia |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-15523-0 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
CZĘŚĆ VI. Mikroorganizmy w procesach biotechnologicznych | 3 |
1 Wirusy • MONIKA HEJNOWICZ, AGNIESZKA SZCZEPAŃSKA, JACEK BARDOWSKI | 3 |
2 Bakterie fermentacji mlekowej • ZDZISŁAWA LIBUDZISZ | 25 |
3 Bakterie kwasu octowego • ELŻBIETA KLEWICKA, DANUTA KUSEWICZ | 59 |
4 Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów • PIOTR WALCZAK | 74 |
5 Bakterie rodzaju Bacillus • MIROSŁAWA SZCZĘSNA-ANTCZAK, TADEUSZ TRZMIEL | 91 |
6 Drożdże • DOROTA KRĘGIEL, ALINA KUNICKA-STYCZYŃSKA, AGATA CZYŻOWSKA | 119 |
7 Grzyby strzępkowe • ZOFIA ŻAKOWSKA, MAŁGORZATA PIOTROWSKA | 150 |
8 Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji antybiotyków • ALEKSANDER CHMIEL | 178 |
9 Mikroorganizmy ekstremofilne • MARIANNA TURKIEWICZ | 204 |
CZĘŚĆ VII. Mikrobiologia żywności | 235 |
1 Zanieczyszczenia mikrobiologiczne surowców • DOROTA KRĘGIEL, ANNA PIĄTKIEWICZ, ZOFIA ŻAKOWSKA, ALINA KUNICKA-STYCZYŃSKA | 235 |
2 Mikrobiologiczne psucie żywności • AGNIESZKA NOWAK, ANNA PIĄTKIEWICZ | 253 |
3 Zatrucia i zakażenia pokarmowe • AGNIESZKA NOWAK, ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK, TERESA ŚWITONIAK | 265 |
4 Mikotoksyny w żywności, zagrożenia zdrowotne • MAŁGORZATA PIOTROWSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA | 289 |
5 Analiza mikrobiologiczna żywności • ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK, AGNIESZKA NOWAK | 304 |
6 Utrwalanie żywności • HELENA STOBIŃSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA, DANUTA KOŁOŻYN-KRAJEWSKA, LUCJAN KRALA, ZDZISŁAWA LIBUDZISZ, ANNA PIĄTKIEWICZ | 323 |
7 Prawo żywnościowe • AGNIESZKA NOWAK | 370 |
8 System HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem żywności • DANUTA KOŁOŻYN-KRAJEWSKA, TADEUSZ SIKORA | 379 |
9 Żywność transgeniczna • TOMASZ TWARDOWSKI | 390 |
CZĘŚĆ VIII. Higiena produkcji | 401 |
1 Elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle • KAZIMIERZ WOJCIECH PYĆ | 401 |
2 Mycie i dezynfekcja w przemyśle • BOGUMIŁ BRYCKI, HELENA STOBIŃSKA, BEATA GUTAROWSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA, DOROTA KRĘGIEL | 411 |
3 Znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów • LUCJAN KRALA, JANUSZ ADAMIEC | 435 |
4 Badanie stanu higienicznego warunków produkcji • DOROTA KRĘGIEL, BEATA GUTAROWSKA, HELENA STOBIŃSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA | 447 |
CZĘŚĆ IX. Mikroorganizmy w ochronie środowiska | 473 |
1 Zanieczyszczenie środowiska • JERZY DŁUGOŃSKI | 473 |
2 Zanieczyszczenia pochodzenia naturalnego • KATARZYNA LISOWSKA, PRZEMYSŁAW BERNAT, KATARZYNA PARASZKIEWICZ, JERZY DŁUGOŃSKI | 479 |
3 Ksenobiotyki • JERZY DŁUGOŃSKI, PRZEMYSŁAW BERNAT, KATARZYNA LISOWSKA, KATARZYNA PARASZKIEWICZ | 500 |
4 Metale ciężkie • MIROSŁAWA SŁABA, KATARZYNA PARASZKIEWICZ | 518 |
5 Drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska • SYLWIA RÓŻALSKA, JERZY DŁUGOŃSKI | 529 |
Literatura uzupełniająca | 533 |
Skorowidz | 537 |