INNE EBOOKI AUTORA
-32%
Autor:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
W niniejszej publikacji wykorzystano wyniki badań, których celem była identyfikacja determinantów bezpieczeństwa żywności w kontekście bezpieczeństwa
wewnętrznego, zagrożeń i wyzwań w tym obszarze, źródeł,
możliwości i skali fałszowania żywności oraz społecznych i ekonomicznych skutków nieprawidłowości w gospodarce żywnościowej. Zakres przestrzenny powyższych badań obejmował terytorium całego kraju, a problematyka bezpieczeństwa żywności, ze względu na swą rozległość,
skoncentrowała się na zjawisku fałszowania żywności jako szczególnie istotnym z punktu widzenia bezpieczeństwa wewnętrznego. Sondaż diagnostyczny z zastosowaniem kwestionariusza ankiety został przeprowadzony wśród trzech reprezentatywnych grup respondentów. Byli
to pracownicy inspekcji zajmujących się bezpieczeństwem żywności, producenci żywności oraz konsumenci. Takie rozwiązanie pozwoliło na całościowe zbadanie problematyki bezpieczeństwa żywności ze szczególnym uwzględnieniem jej fałszowania. Sondaż diagnostyczny został przeprowadzony z użyciem technik ankiet audytoryjnej, indywidualnej oraz pocztowej (z wykorzystaniem zarówno poczty elektronicznej, jak i tradycyjnej) w zależności od grupy respondentów.
Rok wydania | 2017 |
---|---|
Liczba stron | 168 |
Kategoria | Bezpieczeństwo wewnętrzne |
Wydawca | Akademia Policji w Szczytnie |
ISBN-13 | 978-83-7462-549-4 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 5 |
1. Pojęcie bezpieczeństwa żywności i jego determinanty | 11 |
1.1 Bezpieczeństwo żywności a bezpieczeństwo wewnętrzne | 11 |
1.2 Bezpieczeństwo żywnościowe | 19 |
1.3 Poglądy dotyczące bezpieczeństwa żywności | 23 |
1.4 Determinanty bezpieczeństwa żywności | 28 |
1.5 Źródła zagrożeń bezpieczeństwa żywności | 35 |
1.6 Zagrożenia wynikające z obecności na rynku żywności niepełnowartościowej | 46 |
1.7 Podmiot w kontekście bezpieczeństwa żywności | 51 |
1.8 Wnioski | 53 |
2. Charakterystyka polskiego rynku spożywczego | 55 |
2.1 Produkcja, handel i dystrybucja artykułów rolno-spożywczych w Polsce | 55 |
2.2 Handel produktami spożywczymi z zagranicą | 60 |
2.3 Konsument na polskim rynku żywności | 62 |
2.4 Wpływ ogniw łańcucha żywnościowego na bezpieczeństwo żywności | 67 |
2.5 Wnioski | 74 |
3. System urzędowej kontroli żywności | 77 |
3.1 Podstawy prawne systemu urzędowej kontroli żywności | 77 |
3.2 Podmioty odpowiedzialne za stan bezpieczeństwa żywności i ich kompetencje | 79 |
3.3 Skuteczność systemu urzędowej kontroli żywności oraz propozycje jego doskonalenia | 91 |
3.4 Wnioski | 105 |
4. Fałszowanie żywności | 109 |
4.1 Pojęcie i motywy fałszowania żywności | 109 |
4.2 Stosowane praktyki fałszowania żywności | 118 |
4.3 Społeczne i ekonomiczne skutki fałszowania żywności | 121 |
4.4 Odpowiedzialność prawna za fałszowanie żywności | 126 |
4.5 Kary pieniężne w działalności Inspekcji Handlowej | 129 |
4.5.1 Regulacje prawne dotyczące wysokości kar pieniężnych | 130 |
4.5.2 Kary pieniężne za fałszowanie produktów spożywczych | 142 |
4.6 Wnioski | 154 |
Zakończenie | 159 |
Bibliografia | 163 |