POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
ibuk
Książka stanowi przegląd wiedzy o konkurencyjności regionalnej i jej znaczeniu w praktyce gospodarczej. Omówiono w niej istotę konkurencyjności i jej miejsce w teorii ekonomii.
Publikacja jest przeznaczona przede wszystkim dla studentów kierunków:
ekonomia, międzynarodowe stosunki gospodarcze, administracja, europeistyka, zarządzanie i marketing, doktorantów i wykładowców oraz pracowników administracji publicznej zajmujących się kwestiami rozwoju regionalnego i konkurencyjności regionów.
Rok wydania | 2012 |
---|---|
Liczba stron | 312 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-16951-0 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 9 |
ROZDZIAŁ 1. Konkurencyjność regionalna jako termin w ekonomii | 13 |
1.1. Konkurencyjność regionalna – uwarunkowania historyczne i podłoże ekonomiczne | 13 |
1.1.1. Historyczne podłoże regionalnej konkurencyjności | 15 |
1.1.2. Globalizacja, neoliberalizm i nowy regionalizm | 18 |
1.1.3. Implikacje wynikające z głównych szkół ekonomii dla terminu „konkurencyjność regionalna” | 21 |
1.2. Definicje, modele i studia nad regionalną konkurencyjnością | 24 |
1.2.1. Istota i definicje konkurencyjności regionalnej | 24 |
1.2.2. Modele konkurencyjności regionalnej i studia nad konkurencyjnością regionalną | 42 |
1.3. Źródła regionalnej konkurencyjności | 62 |
1.4. Problemy metodologiczne budowy wskaźników i indeksów konkurencyjności | 72 |
1.4.1. Wskaźniki i metody pomiaru konkurencyjności regionalnej | 72 |
1.4.2. Metody oceny konkurencyjności regionalnej | 80 |
1.5. Uwagi podsumowujące | 88 |
ROZDZIAŁ 2. Konkurencyjność regionalna w świetle uwarunkowań ekonomicznych i normatywnych | 90 |
2.1. Konkurencyjność regionu a klastry | 90 |
2.1.1. Konkurencyjność – pojęcie i wymiary | 90 |
2.1.2. Klaster a konkurencyjność – w poszukiwaniu powiązań | 93 |
2.1.3. Wpływ klastrów na potencjał konkurencyjny regionu | 95 |
2.1.4. Wpływ klastrów na strategię konkurencyjną regionu | 99 |
2.1.5. Wpływ klastrów na pozycję konkurencyjną regionu | 103 |
2.1.6. Podsumowanie – wnioski dla polityki regionalnej oraz kierunki dalszych badań | 106 |
2.2. Regiony uczące się | 107 |
2.2.1. Korzenie regionu uczącego się na tle innych terytorialnych modeli innowacji | 107 |
2.2.2. Podstawy teoretyczne learning region a konkurencyjność regionalna | 108 |
2.2.3. Proces regionalnego uczenia się a konkurencyjność regionalna | 114 |
2.2.4. Debata nad koncepcją learning region | 119 |
2.2.5. Podsumowanie | 120 |
2.3. Regionalny system innowacji | 120 |
2.3.1. Definicja regionalnego systemu innowacji | 121 |
2.3.2. Źródła koncepcji i wymiary analizy regionalnego systemu innowacji | 122 |
2.3.3. Główne elementy regionalnego systemu innowacji | 124 |
2.3.4. Struktura i zależności wewnątrz regionalnego systemu innowacji | 127 |
2.3.5. Funkcje regionalnego systemu innowacji | 128 |
2.3.6. Typologie regionalnych systemów innowacji | 129 |
2.3.7. Regionalne systemy innowacji i ich krytyka | 131 |
2.3.8. Podsumowanie | 132 |
2.4. Konkurencyjność regionalna a innowacyjność i przedsiębiorczość | 134 |
2.4.1. Wprowadzenie | 134 |
2.4.2. Definicja innowacyjności i przedsiębiorczości | 135 |
2.4.3. Konkurencyjność regionalna w perspektywie innowacyjności | 136 |
2.4.4. Konkurencyjność regionalna w perspektywie przedsiębiorczości | 138 |
2.4.5. Strategia Unii Europejskiej a przedsiębiorczość w regionie | 139 |
2.4.6. Wpływ nowych przedsiębiorstw na konkurencyjność regionalną | 142 |
2.4.7. Wpływ małych i średnich przedsiębiorstw na konkurencyjność regionu | 144 |
2.4.8. Polityka innowacyjna w regionie | 146 |
2.4.9. Podsumowanie | 149 |
2.5. Marketing terytorialny a konkurencyjność regionalna | 152 |
2.5.1. Definiowanie marketingu terytorialnego | 152 |
2.5.2. Promocja w marketingu terytorialnym na rzecz konkurencyjności regionalnej | 156 |
2.5.3. Marka w budowaniu konkurencyjności regionalnej | 161 |
2.5.4. System całościowej identyfikacji w marketingu terytorialnym | 165 |
2.6. Normatywne uwarunkowania konkurencyjności regionalnej w Polsce | 170 |
2.6.1. Prawne uwarunkowania konkurencyjności regionalnej na wszystkich poziomach szczebla samorządowego | 170 |
2.6.2. Pojęcie „jednostka samorządu terytorialnego” | 171 |
2.6.3. Konkurencyjność gminy | 172 |
2.6.4. Konkurencyjność powiatu | 177 |
2.6.5. Konkurencyjność województwa | 178 |
2.7. Konkurencyjność obszarów metropolitalnych i metropolii | 182 |
2.7.1. Pojęcie i rodzaje miast a konkurencyjność miast | 182 |
2.7.2. Metropolie i metropolizacja a konkurencyjność miast | 186 |
2.7.3. Konkurencyjność obszarów metropolitalnych | 188 |
2.7.4. Konkurencyjność metropolii i obszarów metropolitalnych w Polsce | 192 |
2.7.5. Podwyższanie konkurencyjności metropolii i obszarów metropolitalnych – zalecenia | 196 |
2.7.6. Podsumowanie | 200 |
ROZDZIAŁ 3. Studia przypadków | 202 |
3.1. Transport w podnoszeniu konkurencyjności lokalnej na przykładzie miasta Poznania | 202 |
3.1.1. Wprowadzenie | 202 |
3.1.2. Logistyka miejska i transport w mieście a zrównoważony rozwój miasta | 203 |
3.1.3. Strategia miasta i miejskie programy w obszarze transportu oraz ich efekty | 210 |
3.1.4. Miasto Poznań i aglomeracja poznańska – konkurencyjność dzięki zintegrowanym systemom transportowym | 218 |
3.1.5. Podsumowanie | 224 |
3.2. Gospodarowanie nieruchomościami gminnymi jako element polityki lokalnej w celu podnoszenia konkurencyjności | 225 |
3.2.1. Wprowadzenie | 225 |
3.2.2. Gospodarka nieruchomościami jako zadanie własne gminy | 225 |
3.2.3. Rodzaje nieruchomości | 226 |
3.2.4. Polityka przestrzenno-planistyczna względem nieruchomości gminnych a rozwój lokalny | 228 |
3.2.5. Instrumenty organizacyjne w gospodarce nieruchomościami gminnymi a rozwój lokalny | 231 |
3.2.6. Instrumenty administracyjne w gospodarce nieruchomościami gminnymi a rozwój lokalny | 233 |
3.2.7. Podsumowanie | 236 |
3.3. Uwarunkowania konkurencyjności w regionach turystycznych | 236 |
3.3.1. Turystyka a konkurencyjność regionu – zagadnienia definicyjne | 236 |
3.3.2. Uwarunkowania konkurencyjności na obszarach przyjmujących turystów | 240 |
3.3.3. Produkt turystyczny | 243 |
3.3.4. Poziomy konkurencyjności w turystyce | 247 |
3.3.5. Budowanie przewagi konkurencyjnej obszarów recepcji turystycznej | 250 |
3.3.6. Podsumowanie | 253 |
3.4. Wsparcie instytucjonalne regionów na przykładzie rozwiązań francuskich | 254 |
3.4.1. Specyfika rozwoju regionalnego i priorytety działań w świetle budowania przewagi konkurencyjnej we Francji | 254 |
3.4.2. Wybrane instrumenty wspierania konkurencyjności regionalnej we Francji | 257 |
3.4.3. Podsumowanie | 271 |
3.5. Konkurencyjność regionu Emilia Romagna jako regionu GOW | 272 |
3.5.1. Wprowadzenie | 272 |
3.5.2. Charakterystyka regionu Emilia Romagna z punktu widzenia czynników konkurencyjności kluczowych dla GOW | 274 |
3.5.3. Otoczenie instytucjonalne GOW we Włoszech i rola regionu Emilia Romagna w tym systemie | 277 |
3.5.4. Wytwarzanie wiedzy w regionie Emilia Romagna | 282 |
3.5.5. Cyrkulacja wiedzy w regionie Emilia Romagna | 284 |
3.5.6. Absorpcja wiedzy w regionie Emilia Romagna | 285 |
3.5.7. Gospodarka oparta na wiedzy w Wielkopolsce | 285 |
3.5.8. Podsumowanie | 288 |
Bibliografia | 291 |
O Autorach | 310 |