POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia tej choroby. Publikacja pozwoli zrozumieć, jakie zmiany w sposobie odżywienia są niezbędne oraz jakie korzyści zdrowotne może to przynieść. Znajdują się tutaj jasno sformułowane wytyczne dotyczące różnych aspektów odżywiania, takich jak ograniczenie sodu, kontrola płynów, odpowiedni poziom białka i wybór odpowiednich tłuszczów. Czytelnik znajdzie tu również listę produktów, które warto włączyć do codziennego jadłospisu, tak aby wspomóc funkcjonowanie serca oraz poprawić samopoczucie. Książka zawiera przepisy na pyszne i zdrowe potrawy, które pozwolą cieszyć się jedzeniem.
Rok wydania | 2023 |
---|---|
Liczba stron | 150 |
Kategoria | Kardiologia |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-01-23334-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa | 7 |
1. Kilka słów na początek... | 13 |
2. Kilka słów o niewydolności serca | 15 |
Klasyfikacja niewydolności serca | 17 |
Przyczyny niewydolności serca | 19 |
Objawy niewydolności serca | 19 |
Klasyfikacja objawów | 20 |
Leczenie | 21 |
Zmiana stylu życia | 22 |
Leki | 22 |
Inne metody leczenia | 23 |
3. Kilka słów o stanie odżywienia. Czy moja masa ciała jest w normie? | 25 |
Idealna masa ciała | 29 |
Obwód talii | 29 |
4. Wybrane składniki pokarmowe i wartość energetyczna diety pacjenta z niewydolnością serca – praktyczne wskazówki | 31 |
Zapotrzebowanie energetyczne | 31 |
Bilans energetyczny | 34 |
Białko | 36 |
Zalety białka roślinnego | 38 |
Węglowodany | 40 |
Tłuszcze | 45 |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 47 |
Nienasycone kwasy tłuszczowe | 47 |
Izomery trans kwasów tłuszczowych | 48 |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 48 |
Potas | 50 |
Sód | 53 |
Jak zmniejszyć ilość soli w diecie? | 54 |
Rekomendacje dotyczące podaży płynów | 55 |
Ograniczenie spożycia płynów | 57 |
Wskazówki dotyczące kontroli spożycia płynów | 60 |
5. Przykładowe modele żywieniowe stosowane w niewydolności serca | 61 |
Dieta śródziemnomorska | 61 |
Warzywa i owoce | 62 |
Pełnoziarniste produkty zbożowe | 62 |
Oliwa | 63 |
Nasiona roślin strączkowych | 63 |
Orzechy i nasiona | 64 |
Mięso | 64 |
Ryby | 64 |
Produkty mleczne | 65 |
Przyprawy | 65 |
Dieta DASH | 67 |
Diety wegetariańskie | 71 |
Białko | 72 |
Tłuszcze | 75 |
Wapń | 76 |
Żelazo | 77 |
Witamina B12 (kobalamina) | 78 |
Polskie zalecenia zdrowego żywienia | 80 |
6. Samoopieka pacjenta z niewydolnością serca | 84 |
Codzienna rutyna | 85 |
7. Niewydolność serca w pytaniach i odpowiedziach | 89 |
Jak kontrolować podaż witaminy K? | 89 |
Czy muszę uważać na owoce sezonowe? | 93 |
Co robić, gdy wystąpi suchość w jamie ustnej i silne uczucie pragnienia? | 93 |
Jak czytać etykiety produktów spożywczych? | 94 |
Dlaczego warto czytać ulotki leków? | 97 |
Co zrobić w sytuacji, kiedy nie mam apetytu? | 99 |
Czy mogę pić alkohol? | 100 |
Czy mogę pić kawę? | 101 |
Czy muszę suplementować witaminę D? | 101 |
Czy powinienem suplementować kwasy tłuszczowe omega-3? | 102 |
8. Przepisy | 103 |
Śniadania | 104 |
Omlet ze szparagami | 104 |
Kanapki z pastą z łososia | 105 |
Szakszuka | 105 |
Komosanka na mleku migdałowym | 106 |
Śniadaniowa tofucznica | 107 |
Owsianka nocna z suszonymi morelami | 107 |
Owsianka jak makowiec | 108 |
Kanapki z hummusem | 108 |
Kanapki z twarożkiem z tofu | 109 |
Kanapki z pastą z fasoli | 109 |
Obiady | 111 |
Pierś z indyka z warzywami i ryżem | 111 |
Dorsz pełen przypraw | 112 |
Makaron w sosie jogurtowym z kurczakiem | 112 |
Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami | 113 |
Kremowa kasza jaglana z cukinią | 114 |
Pieczony indyk z kaszą i warzywami | 115 |
Roślinne szaszłyki z ziemniakami | 115 |
Gulasz z zielonej soczewicy | 116 |
Dorsz z sałatką z pęczakiem | 117 |
Łosoś pieczony z pesto z ziemniakami i fasolką | 117 |
Kolacje | 119 |
Sałatka z awokado, fasolą i fetą | 119 |
Tortilla z kurczakiem i awokado | 120 |
Komosa ryżowa z warzywami | 120 |
Bruschetta z mozzarellą | 121 |
Sałatka z kaszą bulgur i jajkiem | 122 |
Kanapki z awokado i mozzarellą | 122 |
Makaron z pieczonym łososiem | 123 |
Roślinny omlet z gruszką | 124 |
Kanapki z twarogiem | 124 |
Turecka sałatka z ciecierzycą i ryżem | 125 |
Przekąski | 126 |
Twarożek z cynamonem | 126 |
Skyrnik z truskawkami i borówkami | 126 |
Owoce jagodowe z orzechami włoskimi | 127 |
Koktajl bogaty w antyoksydanty | 127 |
Chia z czekoladą i malinami | 128 |
Deser owsiany z jagodami | 128 |
Sałatka z tofu i orzechami | 129 |
Owocowy deser twarogowy | 129 |
Hummus z warzywami | 130 |
Sałatka w słoiku | 130 |
Piśmiennictwo | 132 |