Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

89,40  149,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 149,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 89,40 zł  


89,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Zrozumienie i wykorzystanie w praktyce wyników badań laboratoryjnych jest jedną z bardzo ważnych umiejętności każdego dietetyka. Dzięki tej publikacji Czytelnicy mogą poznać aktualny stan wiedzy dotyczący zarówno diagnostyki, jak i dietoterapii wybranych chorób niezakaźnych z uwzględnieniem rekomendacji towarzystw medycznych i dietetycznych. W każdym rozdziale zawarto definicję danej jednostki chorobowej, możliwości wykonania badań biochemicznych w celu diagnostyki i zasady interpretacji wyników badań oraz zalecenia dotyczące wyboru optymalnej diety z uwzględnieniem zapotrzebowania na składniki odżywcze. Obecne, zaktualizowane wydanie zostało rozszerzone nie tylko o najnowsze rekomendacje, lecz także praktyczne wskazania właściwego żywienia dotyczące poszczególnych chorób oraz zagadnienia towarzyszące zaburzeniom odżywiania związanym zarówno z utratą masy ciała, jak i jej wzrostem.


Rok wydania2023
Liczba stron430
KategoriaDiagnostyka laboratoryjna
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-01-23288-7
Numer wydania2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa XI
  
  I. WSTĘP     1
  
    1. Materiał do badań laboratoryjnych – Karolina Orywal     1
      1.1. Krew jako materiał diagnostyczny     1
      1.2. Mocz jako materiał diagnostyczny     3
      1.3. Inne materiały diagnostyczne     3
    2. Wpływ czynników przedanalitycznych na wynik badania laboratoryjnego – Karolina Orywal     5
      2.1. Zmienność biologiczna     5
      2.2. Zmienność przedanalityczna związana z przygotowaniem materiału do badań laboratoryjnych     7
    3. Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego – Karolina Orywal     9
  
  II. DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA WYBRANYCH CHORÓB I STANÓW KLINICZNYCH     11
  
    4. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     11
      4.1. Definicja i przyczyny zaburzeń wodno-elektrolitowych     11
      4.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń wodno-elektrolitowych     16
        4.2.1. Ocena składu elektrolitowego osocza krwi     16
        4.2.2. Luka anionowa     19
        4.2.3. Osmolalność surowicy i moczu     19
        4.2.4. Stężenie białka w surowicy krwi     20
        4.2.5. Morfologia krwi obwodowej     20
        4.2.6. Badanie ogólne moczu     20
      4.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe, bilans wodny     22
        4.3.1. Bilans wodny, rodzaje wód     22
        4.3.2. Postępowanie przy odwodnieniu/przewodnieniu     27
    5. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     29
      5.1. Definicja i przyczyny zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej     29
      5.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej     32
        5.2.1. Gazometria i równowaga kwasowo-zasadowa krwi     34
        5.2.2. Stężenie elektrolitów     36
        5.2.3. Luka anionowa     37
      5.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w zaburzeniach równowagi kwasowo-zasadowej     37
    6. Niedobory żywieniowe – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     41
      6.1. Rodzaje niedoborów żywieniowych     41
        6.1.1. Niedokrwistości (z niedoboru Fe i Cu oraz z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego)     41
        6.1.2. Niedobory składników mineralnych     45
        6.1.3. Niedobory witamin     51
      6.2. Diagnostyka laboratoryjna niedoborów żywieniowych     57
        6.2.1. Morfologia krwi obwodowej     57
        6.2.2. Wskaźniki biochemiczne niedoboru wapnia     64
        6.2.3. Wskaźniki biochemiczne niedoboru fosforu     66
        6.2.4. Wskaźniki biochemiczne niedoboru magnezu     67
        6.2.5. Wskaźniki biochemiczne niedoboru żelaza     67
        6.2.6. Diagnostyka laboratoryjna niedoboru pierwiastków śladowych    69
        6.2.7. Diagnostyka laboratoryjna niedoboru witamin     70
      6.3. Podstawowe zalecenia w niedoborach żywieniowych     72
        6.3.1. Niedobory wybranych składników pokarmowych a niedokrwistość     72
        6.3.2. Makro- i mikroelementy     80
        6.3.3. Witaminy     96
    7. Niedożywienie – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     113
      7.1. Rodzaje niedożywienia, rozpoznanie     113
      7.2. Diagnostyka laboratoryjna niedożywienia     117
        7.2.1. Stężenie albuminy w surowicy krwi     117
        7.2.2. Stężenie prealbuminy (transtyretyny) w surowicy krwi     118
        7.2.3. Stężenie transferyny w surowicy krwi     118
        7.2.4. Białko wiążące retinol (RBP)     119
        7.2.5. Insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1)     119
        7.2.6. Całkowita liczba limfocytów (CLL)     119
        7.2.7. Wyliczane wskaźniki stanu niedożywienia     119
      7.3. Podstawowe zasady dietoterapii w niedożywieniu     120
        7.3.1. Leczenie żywieniowe dojelitowe drogą sztuczną     129
        7.3.2. Żywienie pozajelitowe     130
    8. Otyłość – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     135
      8.1. Definicja i powikłania otyłości     135
      8.2. Diagnostyka laboratoryjna otyłości i jej powikłań     141
        8.2.1. Profil lipidowy     141
        8.2.2. Glikemia     142
        8.2.3. Aktywność aminotransferazy alaninowej (ALT) i asparaginianowej (AST)     143
        8.2.4. Diagnostyka zaburzeń funkcji tarczycy u osób otyłych     143
        8.2.5. Diagnostyka zaburzeń funkcji nadnerczy u osób otyłych     143
      8.3. Podstawowe zasady dietoterapii w leczeniu otyłości     146
    9. Zaburzenia odżywiania – Magdalena Lech, Karolina Orywal, Napoleon Waszkiewicz     153
      9.1. Zaburzenia odżywiania związane z utratą masy ciała     153
        9.1.1. Anoreksja     153
        9.1.2. Syndrom gotowości anorektycznej (SGA)     156
        9.1.3. Ortoreksja     157
        9.1.4. Bulimia     159
        9.1.5. Bigoreksja     161
        9.1.6. ARFID     162
      9.2. Zaburzenia odżywiania związane ze wzrostem masy ciała     163
        9.2.1. Zespół kompulsywnego jedzenia (BED)     163
        9.2.2. Syndrom jedzenia nocnego (NES)     165
        9.2.3. Uzależnienie od jedzenia     166
      9.3. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń odżywiania     167
      9.4. Podstawowe zasady dietoterapii w zaburzeniach odżywiania     171
        9.4.1. Anoreksja     171
        9.4.2. Syndrom gotowości anorektycznej (SGA)     174
        9.4.3. Ortoreksja     175
        9.4.4. Bulimia     176
        9.4.5. Bigoreksja     178
        9.4.6. ARFID     178
        9.4.7. Zespół kompulsywnego jedzenia (BED)     179
        9.4.8. Syndrom jedzenia nocnego (NES)     181
        9.4.9. Uzależnienie od jedzenia     181
    10. Choroby metaboliczne – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     185
      10.1. Cukrzyca typu 2     185
        10.1.1. Epidemiologia i patogeneza cukrzycy typu 2     185
        10.1.2. Diagnostyka laboratoryjna cukrzycy typu 2     188
        10.1.3. Podstawowe zasady dietoterapii cukrzycy typu 2     196
      10.2. Zaburzenia gospodarki lipidowej     206
        10.2.1. Podział, etiologia i patogeneza dyslipidemii     206
        10.2.2. Diagnostyka laboratoryjna dyslipidemii     210
        10.2.3. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej     214
      10.3. Dna moczanowa     225
        10.3.1. Etiologia i patogeneza dny moczanowej     225
        10.3.2. Diagnostyka laboratoryjna dny moczanowej     229
        10.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w leczeniu dny moczanowej     233
      10.4. Osteoporoza     238
        10.4.1. Etiologia i patogeneza osteoporozy     238
        10.4.2. Diagnostyka laboratoryjna osteoporozy     242
        10.4.3. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w osteoporozie     248
    11. Choroby układu sercowo-naczyniowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     259
      11.1. Choroba niedokrwienna serca i zawał mięśnia sercowego     259
        11.1.1. Etiologia i patogeneza choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego     259
        11.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego     262
        11.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w dietoterapii choroby niedokrwiennej serca i po zawale mięśnia sercowego     266
      11.2. Przewlekła niewydolność serca     272
        11.2.1. Etiologia i patogeneza przewlekłej niewydolności serca     272
        11.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej przewlekłej niewydolności serca     275
        11.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w przewlekłej niewydolności serca     278
      11.3. Nadciśnienie tętnicze     282
        11.3.1. Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego (choroby towarzyszące)     282
        11.3.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej nadciśnienia tętniczego i chorób współistniejących     286
        11.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym     289
    12. Choroby układu pokarmowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     296
      12.1. Choroby trzustki     296
        12.1.1. Etiologia i patogeneza chorób trzustki     296
        12.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób trzustki     302
        12.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach trzustki     307
      12.2. Choroby wątroby     316
        12.2.1. Etiologia i patogeneza chorób wątroby i dróg żółciowych     316
        12.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób wątroby i dróg żółciowych     325
        12.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach wątroby i dróg żółciowych     332
    13. Choroby układu moczowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     344
      13.1. Ostra i przewlekła niewydolność nerek     344
        13.1.1. Etiologia i patogeneza niewydolności nerek     344
        13.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej niewydolności nerek     349
        13.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach nerek     360
      13.2. Kamica nerkowa     376
        13.2.1. Podział, etiologia i patogeneza kamicy nerkowej     376
        13.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej kamicy nerkowej     379
        13.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w kamicy nerkowej     382
    14. Choroby tarczycy – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     389
      14.1. Etiologia i patogeneza chorób tarczycy     389
        14.1.1. Niedoczynność tarczycy     390
        14.1.2. Choroba Hashimoto     391
        14.1.3. Nadczynność tarczycy     393
      14.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób tarczycy     394
        14.2.1. TSH     395
        14.2.2. Wolna tyroksyna (fT4)     395
        14.2.3. Wolna trijodotyronina (fT3)     396
        14.2.4. Przeciwciała przeciwtarczycowe     396
        14.2.5. Kalcytonina     397
        14.2.6. Tyreoglobulina     397
        14.2.7. Stężenie cholesterolu całkowitego     398
        14.2.8. Wydalanie jodu z moczem     398
      14.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy     399
        14.3.1. Niedoczynność tarczycy     399
        14.3.2. Nadczynność tarczycy     404
    
    Skorowidz     407
RozwińZwiń