INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Książka nawiązuje do dwóch wcześniejszych publikacji autora: Zarządzanie jakością z przykładami oraz Zarządzanie i inżynieria jakości. W stosunku do nich jest jednak opracowaniem nowym i oryginalnym. Inspiracją do jej napisania stały się przesłanki związane z trwającą od kilkudziesięciu lat rewolucją informacyjną i będącą jej następstwem, czwartą rewolucją przemysłową. Pierwsza przesłanka dotyczy wpływu technologii informacyjnych na potrzeby człowieka oraz na oczekiwania co do sposobu ich spełniania. Jest zatem związana ze zmianami w postrzeganiu przez człowieka jakości dóbr konsumpcyjnych. Druga ma związek z możliwościami, jakie te technologie wnoszą do rozwoju oraz sposobów stosowania w organizacjach narzędzi inżynierii jakości, strategii oraz systemów zarządzania jakością.
Zmiany, jakie niesie trwająca rewolucja przemysłowa, określana jako Industry 4.0, wymagają zdefiniowania na nowo zakresu wiedzy oraz umiejętności potrzebnych do planowania, zapewnienia, sterowania oraz doskonalenia jakości. Uzasadnienie nowego podejścia do zarządzania oraz inżynierii jakości wynika także z zagrożeń związanych z niezrównoważonym rozwojem społecznym i gospodarczym, w tym zmianami klimatu. Stosowanie dominującego do dzisiaj paradygmatu projektowania produktów podhasłem „orientacja na klienta”, nastawionego przede wszystkim na spełnianie oczekiwań oraz wymagań konsumentów, ma w powstaniu tych zagrożeń istotny udział.
Wielowątkowość książki ma swoje odbicie w jej układzie. Książka jest zbiorem wzajemnie dopełniających się części, ułożonych w kolejności wpisującej się w cykl powstawania i życia produktu (projektowanie, wykonanie, dystrybucja, użytkowanie oraz likwidacja) oraz w funkcje zarządzania jakością (planowanie, zapewnianie, sterowanie z kontrolą jakości oraz doskonalenie).
Publikacja jest adresowana do studentów, menadżerów i doradców. Czytelnicy poprzednich wydań znajdą w niej nowe podejście do zarządzania jakością, uwzględniające zmiany w projektowaniu i produkcji wyrobów oraz w procesach dostarczania usług, oferowane przez technologie Przemysłu 4.0.
Rok wydania | 2023 |
---|---|
Liczba stron | 360 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-22833-0 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Prolog. Z jakością do Rzeczywistości 4.0 | 11 |
1. Jakość dóbr jako stymulator wzrostu i rozwoju | 12 |
1.1. Permanentny deficyt jakości | 12 |
1.2. Permanentny deficyt jakości stymulatorem wzrostu i rozwoju gospodarczego | 14 |
1.3. Permanentny deficyt jakości katalizatorem rozwoju naukowo-technicznego | 15 |
2. Czwarta rewolucja przemysłowa | 17 |
3. Rzeczywistość 4.0 | 19 |
Bibliografia | 21 |
Wprowadzenie | 23 |
1. Zakres książki | 23 |
2. Układ książki | 24 |
3. Literatura | 27 |
4. Adresaci książki | 27 |
5. Podziękowania | 27 |
ROZDZIAŁ 1 Postrzeganie i definiowanie jakości | 29 |
1.1. Postrzeganie jakości | 29 |
1.1.1. Trochę historii | 29 |
1.1.2. Konteksty postrzegania jakości produktu | 30 |
1.2. Potrzeby, oczekiwania i wymagania | 32 |
1.3. Właściwości jakościowe produktów | 34 |
1.3.1. Metawłaściwości wyrobów i usług | 35 |
1.3.2. Marketingowe właściwości wyrobów | 36 |
1.3.3. Marketingowe właściwości usług | 38 |
1.3.4. Procesowe właściwości wyrobów | 39 |
1.3.5. Procesowe właściwości usług | 40 |
1.4. Jakość w cyklu życia produktu | 41 |
1.4.1. Cykl życia produktu | 41 |
1.4.2. Łańcuch jakości | 43 |
1.4.3. Kluczowe znaczenie etapu projektowania | 45 |
Bibliografia | 46 |
ROZDZIAŁ 2 Ocena jakości | 49 |
2.1. Podstawowe pojęcia | 49 |
2.1.1. Ocena, obserwacja, pomiar | 49 |
2.1.2. Dane liczbowe oraz dane opisowe | 50 |
2.1.3. Skale pomiarowe | 51 |
2.1.4. Niezgodność i wada | 52 |
2.2. Ocena jakości | 54 |
2.2.1. Ocena jakości produktów finalnych – perspektywa klienta | 54 |
2.2.2. Ocena jakości produktów w procesie realizacji – perspektywa wykonawcy | 55 |
2.3. Mierniki satysfakcji klientów | 56 |
2.4. Mierniki jakości procesów | 57 |
2.4.1. Mierniki odnoszące się do niezgodności (DPU, DPO, DPMO) | 58 |
2.4.2. Mierniki odnoszące się jednostek zgodnych/niezgodnych (p, ppm, FTY) | 59 |
2.4.3. Wskaźnik zdolności jakościowej (Cp, Cpk) | 60 |
2.4.4. Poziom sigma | 66 |
2.4.5. Wskaźnik OEE | 69 |
Bibliografia | 72 |
ROZDZIAŁ 3 Planowanie jakości produktów | 73 |
3.1. Etapy planowania jakości produktu | 73 |
3.2. Identyfikacja potrzeb i oczekiwań klientów | 74 |
3.2.1. Model Kano | 75 |
3.2.2. Mapa jakości produktu | 76 |
3.3. Współtworzenie produktów przez klientów | 77 |
3.3.1. Masowa kastomizacja | 77 |
3.3.2. Konfiguratory produktów | 80 |
3.3.3. Design Thinking | 81 |
3.4. Projektowanie produktu | 81 |
3.4.1. Innowacyjność produktu | 81 |
3.4.2. Quality Function Deployment | 82 |
3.4.3. Systemy projektowania | 86 |
3.4.4. Zapewnianie niezawodności, bezpieczeństwa i ekologiczności wyrobów | 88 |
3.5. Ocena ryzyka | 94 |
3.5.1. Przegląd, weryfikacja oraz walidacja | 95 |
3.5.2. Badania prototypu | 96 |
3.5.3. FMEA produktu | 96 |
Bibliografia | 103 |
ROZDZIAŁ 4 Planowanie i zapewnienie zdolności jakościowej procesów realizacji produktu | 107 |
4.1. Zdolność jakościowa procesu | 107 |
4.1.1. Dobór technologii | 108 |
4.1.2. Dobór parametrów procesu | 110 |
4.1.3. Zapewnienie warunków pracy | 113 |
4.1.4. Standaryzacja pracy .116 | |
4.1.5. Praktyki 5S | 119 |
4.1.6. Zapobieganie powstawaniu błędów i wczesne ich wykrywanie | 120 |
4.1.7. Utrzymanie zdolności jakościowej | 124 |
4.2. Kwalifikacja dostawców | 124 |
4.3. Weryfikacja zdolności jakościowej procesu | 128 |
4.3.1. Kontrola pierwszej sztuki | 128 |
4.3.2. Testowanie zdolności jakościowej | 129 |
4.3.3. Planowanie kontroli jakości | 129 |
4.4. FMEA procesu | 129 |
Bibliografia | 132 |
ROZDZIAŁ 5 Kontrola jakości | 135 |
5.1. Planowanie kontroli jakości | 135 |
5.2. System pomiarowo-kontrolny | 138 |
5.2.1. Skuteczność kontroli | 138 |
5.2.2. Sprzęt pomiarowo-kontrolny | 139 |
5.2.3. Badanie przydatności systemów pomiarowych | 140 |
5.2.4. Badanie przydatności systemu kontroli organoleptycznej i wizyjnej .147 | |
5.2.5. Nadzorowanie i obsługa sprzętu pomiarowo-kontrolnego | 150 |
5.3. Kontrola selekcjonująca stuprocentowa i wyrywkowa | 152 |
5.4. Statystyczna kontrola odbiorcza partii wyrobów | 153 |
5.4.1. Ryzyko odbiorcy i dostawcy. | 153 |
5.4.2. Kontrola alternatywna | 155 |
5.4.3. Kontrola liczbowa | 160 |
5.5. Statystyczna kontrola procesu | 164 |
5.6. Statystyczne sterowanie procesem – karty kontrolne | 165 |
5.6.1. Stabilność procesu – zakłócenia naturalne i specjalne | 165 |
5.6.2. Karty kontrolne liczbowe | 167 |
5.6.3. Karty kontrolne alternatywne .176 | |
5.6.4. Ogólne wytyczne do projektowania kart kontrolnych | 179 |
Bibliografia | 180 |
ROZDZIAŁ 6 Zapewnienie jakości w dystrybucji i eksploatacji. Badanie opinii klientów | 183 |
6.1. Zapewnienie i ochrona jakości w dystrybucji | 183 |
6.1.1. Czynniki zagrażające | 183 |
6.1.2. Opakowanie, magazynowanie i transport | 185 |
6.2. Eksploatacja i serwis | 186 |
6.2.1. Zużywanie i starzenie się wyrobu | 186 |
6.2.2. Instrukcja obsługi | 187 |
6.2.3. Serwis | 188 |
6.2.4. Rękojmia i gwarancja | 188 |
6.3. Koniec życia wyrobu | 189 |
6.4. Badanie oczekiwań i satysfakcji klientów | 190 |
6.4.1. Metody badań | 191 |
6.4.2. Dobór próby | 191 |
6.4.3. Pytania ankietowe | 195 |
6.4.4. Przeprowadzenie badań | 196 |
6.4.5. Analiza i prezentacja wyników badań | 197 |
Bibliografia | 203 |
ROZDZIAŁ 7 Cel, funkcje oraz zasady zarządzania jakością | 205 |
7.1. Cele i funkcje zarządzania jakością | 205 |
7.1.1. Cele zarządzania jakością | 206 |
7.1.2. Funkcje zarządzania jakością | 207 |
7.2. Zasady zarządzania jakością. | 209 |
7.2.1. Orientacja na klienta | 210 |
7.2.2. Przywództwo | 211 |
7.2.3. Zaangażowanie ludzi | 212 |
7.2.4. Podejście procesowe .217 | |
7.2.5. Doskonalenie | 218 |
7.2.6. Podejmowania decyzji na podstawie dowodów | 219 |
7.2.7. Dbałość o relacje | 220 |
7.3. Koncepcje zarządzania jakością | 222 |
7.3.1. Ewolucja koncepcji zarządzania jakością | 222 |
7.3.2. TQM | 224 |
7.3.3. Six Sigma | 224 |
7.3.4. Kaizen | 225 |
7.3.5. Znormalizowane systemy zarządzania jakością | 226 |
7.3.6. Lean Six Sigma | 226 |
Bibliografia | 229 |
ROZDZIAŁ 8 Znormalizowane systemy zarządzania jakością | 231 |
8.1. System zarządzania jakością | 231 |
8.1.1. Poziomy zaawansowania systemu zarządzania jakością | 231 |
8.1.2. Przesłanki do wprowadzania znormalizowanego systemu zarządzania jakością | 232 |
8.2. Normy dotyczące systemów zarządzania jakością | 234 |
8.2.1. Normalizacja i organizacje normalizacyjne | 234 |
8.2.2. Normy ISO serii 9000 | 235 |
8.2.3. Normy branżowe | 235 |
8.2.4. Integracja systemów | 237 |
8.3. Wymagania normy ISO 9001 | 238 |
8.4. Projektowanie systemów zarządzania jakością | 240 |
8.4.1. Etapy projektowania systemu | 240 |
8.4.2. Deklaracja kierownictwa oraz ogłoszenie polityki jakości | 241 |
8.4.3. Działania przygotowawcze | 243 |
8.4.4. Identyfikacja procesów i dokumentowanie | 244 |
8.5. Nadzorowanie i certyfikacja | 248 |
8.5.1. Audyt | 248 |
8.5.2. Audyt wewnętrzny | 251 |
8.5.3. Przegląd systemu | 254 |
8.5.4. Certyfikacja | 254 |
Bibliografia | 255 |
ROZDZIAŁ 9 Doskonalenie | 257 |
9.1. Idea doskonalenia | 257 |
9.1.1. Doskonalenie a rozwiązywanie problemów | 257 |
9.1.2. Doskonalenie a postęp i innowacje | 260 |
9.1.3. Cykl doskonalenia | 260 |
9.2. Narzędzia doskonalenia | 262 |
9.2.1. Klasyfikacja | 262 |
9.2.2. Opis wybranych narzędzi | 265 |
9.3. Planowanie i prowadzenie eksperymentów | 273 |
9.3.1. Czynniki oraz interakcja czynników | 273 |
9.3.2. Plany eksperymentów stosowane w doskonaleniu procesów | 276 |
9.3.3. Plan jednoczynnikowy | 277 |
9.3.4. Plan z sekwencyjną zmianą czynników – OFAT | 278 |
9.3.5. Plan czynnikowy – dwupoziomowy | 280 |
9.3.6. Wstępna selekcja czynników | 289 |
9.3.7. Eksperyment pasywny | 292 |
9.4. Prowadzenie projektu według metodyki DMAIC | 296 |
Bibliografia | 301 |
ROZDZIAŁ 10 Koszty jakości | 303 |
10.1. Źródła kosztów jakości | 303 |
10.2. Klasyfikacja kosztów jakości | 304 |
10.3. Ewidencjonowanie oraz wskaźniki kosztów jakości | 304 |
10.4. Modele kosztów jakości | 310 |
10.4.1. Model z optymalnym, niezerowym poziomem niezgodności | 310 |
10.4.2. Model z minimum kosztów jakości przy „zero niezgodności” | 311 |
Bibliografia | 314 |
ROZDZIAŁ 11 Jakość, inżynieria jakości i zarządzanie jakością w Rzeczywistości 4.0 | 317 |
11.1. Produkty i jakość 4.0 | 317 |
11.1.1. Produkty 4.0 | 317 |
11.1.2. Rozpowszechnienie produktów 4.0 | 321 |
11.1.3. Jakość produktów 4.0 | 322 |
11.2. Inżynieria jakości w Rzeczywistości 4.0 | 323 |
11.2.1. Technologie 4.0 | 323 |
11.2.2. Technologie 4.0 i produkty 4.0 w inżynierii jakości | 326 |
11.3. Technologie 4.0 w inżynierii jakości | 329 |
11.3.1. Profilowanie klientów | 329 |
11.3.2. Wykorzystywanie sprawdzonych rozwiązań – systemy KBE | 330 |
11.3.3. Udział klienta w konfigurowanie produktu w rzeczywistości wirtualnej | 331 |
11.3.4. Szybkie prototypowanie wyrobów – technologie przyrostowe | 333 |
11.3.5. Prototypy cyfrowe | 334 |
11.3.6. Kontrola jakości in-line – systemy wizyjne | 335 |
11.3.7. Prognozowanie zdolności jakościowej procesu – diagnostyka procesu | 338 |
11.3.8. Zdalne monitowanie i serwisowanie wyrobów | 342 |
11.4. Zarządzanie jakością w Rzeczywistości 4.0 | 343 |
11.4.1. Potrzeba ewolucji koncepcji zarządzania jakością | 343 |
11.4.2. Nowe aspekty zasad zarządzania jakością | 344 |
Bibliografia | 350 |
Epilog. Zagrożenia i wyzwania w pogoni człowieka za jakością | 353 |
Bibliografia | 358 |
Załącznik | 360 |
Indeks | 363 |