POLECAMY
Osób stosujących dietę wegańską stale przybywa. Weganami są Venus i Serena Williams i znani ultra maratończycy Brendan Brazier i Scott Jurek. Co utwierdza w przekonaniu, że dietę wegańską może stosować każdy. Ta książka to pierwsze i jedyne kompletne źródło wiedzy na temat diety roślinnej. Znajdziesz w niej naukowe fakty i badania kliniczne, które obalają mity o diecie wegańskiej. Potwierdzają, że prawidłowo zbilansowana dieta roślinna zapewnia wszystkie składniki odżywcze. Spożywając produkty pełno zbożowe, owoce i warzywa, rośliny strączkowe, oleje roślinne, dostarczysz pełnowartościowe białko, żelazo, wapń, i omega-3. Naturalne probiotyki zadbają o mikrobiom jelitowy. Dieta wegańska dla zachowania zdrowia.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 620 |
Kategoria | Poradniki |
Wydawca | Vital |
Tłumaczenie | Monika Gadzina |
ISBN-13 | 978-83-8272-132-4 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa dr Melanie Joy | |
Wstęp | |
Co towarzystwa żywieniowe mówią o diecie wegańskiej | |
Dieta wegańska w czasie ciąży i karmienia piersią | |
Dlatego Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe (jeszcze) nie zaleca diety wegańskiej | |
Dieta wegańska ? pełnowartościowa dieta roślinna | |
Zapewnienie optymalnego żywienia na diecie wegańskiej | |
Białko | |
Podstawowe informacje na temat białka | |
Obliczanie zapotrzebowania na białko | |
Czy weganie otrzymują wystarczającą ilość białka? | |
Źródła białka roślinnego | |
Białko roślinne a białko zwierzęce | |
Niedobór białka oznacza niedobór kalorii | |
Optymalna podaż białka | |
Ocena białek | |
Kombinacje białek | |
Zalecenia dotyczące białka dla wegan | |
Minimalne i maksymalne spożycie białka | |
Wnioski | |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | |
Zaczynając od początku łańcucha pokarmowego | |
Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 chroniące serce i mózg | |
Właściwa dawka kwasów tłuszczowych omega-3 | |
Interakcja kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 | |
Zoptymalizowana autosynteza długołańcuchowych kwasówtłuszczowych omega-3 | |
Wnioski | |
Witamina B12 | |
Pragnienie naturalności | |
Podstawowe informacje na temat witaminy B12 | |
Dzienna podaż witaminy B12 | |
Krótka podróż po anatomii człowieka | |
Historia witaminy B12 | |
Samowystarczalność w zakresie witaminy B12 | |
Nagromadzenie witaminy B12 w roślinach | |
Kandydaci z niedoborem | |
Na wszelki wypadek: właściwy test | |
Suplementy diety: co i w jakich ilościach? | |
Różne rodzaje witaminy B12 | |
Wielkość dziennego spożycia witaminy B12 | |
Czy witamina B12 sprzyja niedoskonałościom skóry? | |
Czy nadmiar witaminy B12 powoduje raka? | |
Wnioski | |
Witamina B2 (ryboflawina) | |
Zapotrzebowanie człowieka na witaminę B2 | |
Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające witaminę B2 | |
Wnioski | |
Witamina D | |
Synteza witaminy D w organizmie człowieka | |
Optymalna podaż witaminy D | |
Suplementacja przy braku autosyntezy | |
Wyrównanie niedoboru witaminy D | |
Minimalne i maksymalne spożycie | |
Witamina D3 czy witamina D2? | |
Witamina D3 i witamina K2 jako optymalne połączenie? | |
Wnioski | |
Żelazo | |
Zapotrzebowanie człowieka na żelazo | |
Zalecane spożycie dla wegan | |
Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające żelazo | |
Optymalizacja wchłaniania żelaza | |
Zbyt wiele dobrego? | |
Wnioski | |
Wapń | |
Wapń i inne substancje wpływające na zdrowie kości | |
Zapotrzebowanie człowieka na wapń | |
Minimalne i maksymalne spożycie wapnia | |
Zalecane spożycie dla wegan | |
Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające wapń | |
Optymalizacja wchłaniania wapnia | |
Wnioski | |
Cynk | |
Zapotrzebowanie człowieka na cynk | |
Zalecane spożycie dla wegan | |
Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające cynk | |
Optymalizacja wchłaniania cynku | |
Wnioski | |
Selen | |
Selen i zdrowie ludzkie | |
Zapotrzebowanie człowieka na selen | |
Minimalne i maksymalne spożycie selenu | |
Zalecane spożycie dla wegan | |
Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające selen | |
Wnioski | |
Jod | |
Jod i zdrowie tarczycy | |
Zapotrzebowanie człowieka na jod | |
Minimalne i maksymalne spożycie jodu | |
Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające jod | |
Sól jodowana | |
Zalecane spożycie dla wegan | |
Zbyt wiele dobrego? | |
Wnioski | |
Pięć najważniejszych grup żywności w diecie wegańskiej | |
Zboża pełnoziarniste | |
Uprawa roli – wyboiste początki | |
Sprytny chleb | |
Geny epoki kamienia a współczesne odżywianie | |
Spadek masy ciała dzięki zbożu? | |
Czy węglowodany tuczą i powodują cukrzycę? | |
Czy gluten jest szkodliwy dla wszystkich ludzi? | |
(Nad)Wrażliwość na gluten i alergia na pszenicę | |
Reakcje zapalne wywołane przez zboża u zdrowych osób | |
Wnioski | |
Rośliny strączkowe | |
Efekt drugiego posiłku | |
Substancje antyodżywcze – przyjaciel czy wróg? | |
Fasolka bez odgłosów | |
Właściwe przygotowanie roślin strączkowych | |
Wnioski | |
Warzywa | |
Nie wszystkie warzywa są sobie równe | |
Wybór i przygotowanie warzyw | |
Surowe jedzenie a ewolucja człowieka | |
Optymalne przygotowanie warzyw kapustnych i cebulowych | |
Warzywa kapustne a zdrowie tarczycy | |
Wnioski | |
Owoce | |
Cukier owocowy i przyrost masy ciała | |
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby | |
Zaburzenia wchłaniania fruktozy | |
Smoothie, sok czy całe owoce? | |
Wnioski | |
Orzechy i nasiona | |
Czy orzechy tuczą? | |
Mechanizmy odpowiadające za znikanie kalorii | |
Orzechy jako superżywność | |
Siemię lniane: małe ziarenko o dużym znaczeniu | |
Czy trzeba moczyć orzechy i nasiona? | |
Orzechy i aflatoksyny | |
Wnioski | |
Kontrowersje wokół soi | |
Soja | |
Soja i niszczenie lasów deszczowych | |
Inżynieria genetyczna w uprawie soi | |
Kto powinien zrezygnować z soi | |
Uprzedzenia wobec soi | |
„Soja powoduje raka piersi” | |
„Soja feminizuje mężczyzn” | |
„Soja zaburza czynność tarczycy” | |
„Soja zaburza rozwój i dojrzałość płciową dzieci” | |
„Soja sprzyja występowaniu choroby Alzheimera” | |
Wnioski | |
Wskazówki dotyczące wdrażania diety wegańskiej w życiu codziennym | |
Dostosowanie wytycznych Niemieckiego Towarzystwa Żywieniowego na potrzeby diety wegańskiej | |
Koło żywieniowe Niemieckiego Towarzystwa Żywieniowego i piramida żywieniowa dla wegan | |
Pokrycie zapotrzebowania na krytyczne składniki odżywcze | |
Dlaczego niektórzy weganie powinni suplementować witaminę A | |
Dieta wegańska jest łatwa do wdrożenia – przykład | |
Wnioski | |
Epilog. Prof. dr Markus Keller | |
Załącznik | |
Podziękowania | |
Spis ilustracji | |
Wykaz tabel | |
Bibliografia | |
| |