Biblia diety wegańskiej

1 opinia

Wydawca:

Vital

Format:

epub, mobi, pdf

RODZAJ DOSTĘPU

107,44  134,30

Format: epub, mobi, pdf

Cena początkowa: 134,30 zł (-20%)

Najniższa cena z 30 dni: 107,44 zł  


107,44

w tym VAT

Osób stosujących dietę wegańską stale przybywa. Weganami są Venus i Serena Williams i znani ultra maratończycy Brendan Brazier i Scott Jurek. Co utwierdza w przekonaniu, że dietę wegańską może stosować każdy. Ta książka to pierwsze i jedyne kompletne źródło wiedzy na temat diety roślinnej. Znajdziesz w niej naukowe fakty i badania kliniczne, które obalają mity o diecie wegańskiej. Potwierdzają, że prawidłowo zbilansowana dieta roślinna zapewnia wszystkie składniki odżywcze. Spożywając produkty pełno zbożowe, owoce i warzywa, rośliny strączkowe, oleje roślinne, dostarczysz pełnowartościowe białko, żelazo, wapń, i omega-3. Naturalne probiotyki zadbają o mikrobiom jelitowy. Dieta wegańska dla zachowania zdrowia.


Rok wydania2021
Liczba stron620
KategoriaPoradniki
WydawcaVital
TłumaczenieMonika Gadzina
ISBN-13978-83-8272-132-4
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  

Przedmowa dr Melanie Joy

  

Wstęp

  

Co towarzystwa żywieniowe mówią o diecie wegańskiej

  

Dieta wegańska w czasie ciąży i karmienia piersią

  

Dlatego Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe (jeszcze) nie zaleca diety wegańskiej

  

Dieta wegańska ? pełnowartościowa dieta roślinna

  

Zapewnienie optymalnego żywienia na diecie wegańskiej

  

Białko

  

Podstawowe informacje na temat białka

  

Obliczanie zapotrzebowania na białko

  

Czy weganie otrzymują wystarczającą ilość białka?

  

Źródła białka roślinnego

  

Białko roślinne a białko zwierzęce

  

Niedobór białka oznacza niedobór kalorii

  

Optymalna podaż białka

  

Ocena białek

  

Kombinacje białek

  

Zalecenia dotyczące białka dla wegan

  

Minimalne i maksymalne spożycie białka

  

Wnioski

  

Kwasy tłuszczowe omega-3

  

Zaczynając od początku łańcucha pokarmowego

  

Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 chroniące serce i mózg

  

Właściwa dawka kwasów tłuszczowych omega-3

  

Interakcja kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6

  

Zoptymalizowana autosynteza długołańcuchowych kwasówtłuszczowych omega-3

  

Wnioski

  

Witamina B12

  

Pragnienie naturalności

  

Podstawowe informacje na temat witaminy B12

  

Dzienna podaż witaminy B12

  

Krótka podróż po anatomii człowieka

  

Historia witaminy B12

  

Samowystarczalność w zakresie witaminy B12

  

Nagromadzenie witaminy B12 w roślinach

  

Kandydaci z niedoborem

  

Na wszelki wypadek: właściwy test

  

Suplementy diety: co i w jakich ilościach?

  

Różne rodzaje witaminy B12

  

Wielkość dziennego spożycia witaminy B12

  

Czy witamina B12 sprzyja niedoskonałościom skóry?

  

Czy nadmiar witaminy B12 powoduje raka?

  

Wnioski

  

Witamina B2 (ryboflawina)

  

Zapotrzebowanie człowieka na witaminę B2

  

Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające witaminę B2

  

Wnioski

  

Witamina D

  

Synteza witaminy D w organizmie człowieka

  

Optymalna podaż witaminy D

  

Suplementacja przy braku autosyntezy

  

Wyrównanie niedoboru witaminy D

  

Minimalne i maksymalne spożycie

  

Witamina D3 czy witamina D2?

  

Witamina D3 i witamina K2 jako optymalne połączenie?

  

Wnioski

  

Żelazo

  

Zapotrzebowanie człowieka na żelazo

  

Zalecane spożycie dla wegan

  

Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające żelazo

  

Optymalizacja wchłaniania żelaza

  

Zbyt wiele dobrego?

  

Wnioski

  

Wapń

  

Wapń i inne substancje wpływające na zdrowie kości

  

Zapotrzebowanie człowieka na wapń

  

Minimalne i maksymalne spożycie wapnia

  

Zalecane spożycie dla wegan

  

Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające wapń

  

Optymalizacja wchłaniania wapnia

  

Wnioski

  

Cynk

  

Zapotrzebowanie człowieka na cynk

  

Zalecane spożycie dla wegan

  

Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające cynk

  

Optymalizacja wchłaniania cynku

  

Wnioski

  

Selen

  

Selen i zdrowie ludzkie

  

Zapotrzebowanie człowieka na selen

  

Minimalne i maksymalne spożycie selenu

  

Zalecane spożycie dla wegan

  

Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające selen

  

Wnioski

  

Jod

  

Jod i zdrowie tarczycy

  

Zapotrzebowanie człowieka na jod

  

Minimalne i maksymalne spożycie jodu

  

Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające jod

  

Sól jodowana

  

Zalecane spożycie dla wegan

  

Zbyt wiele dobrego?

  

Wnioski

  

Pięć najważniejszych grup żywności w diecie wegańskiej

  

Zboża pełnoziarniste

  

Uprawa roli – wyboiste początki

  

Sprytny chleb

  

Geny epoki kamienia a współczesne odżywianie

  

Spadek masy ciała dzięki zbożu?

  

Czy węglowodany tuczą i powodują cukrzycę?

  

Czy gluten jest szkodliwy dla wszystkich ludzi?

  

(Nad)Wrażliwość na gluten i alergia na pszenicę

  

Reakcje zapalne wywołane przez zboża u zdrowych osób

  

Wnioski

  

Rośliny strączkowe

  

Efekt drugiego posiłku

  

Substancje antyodżywcze – przyjaciel czy wróg?

  

Fasolka bez odgłosów

  

Właściwe przygotowanie roślin strączkowych

  

Wnioski

  

Warzywa

  

Nie wszystkie warzywa są sobie równe

  

Wybór i przygotowanie warzyw

  

Surowe jedzenie a ewolucja człowieka

  

Optymalne przygotowanie warzyw kapustnych i cebulowych

  

Warzywa kapustne a zdrowie tarczycy

  

Wnioski

  

Owoce

  

Cukier owocowy i przyrost masy ciała

  

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby

  

Zaburzenia wchłaniania fruktozy

  

Smoothie, sok czy całe owoce?

  

Wnioski

  

Orzechy i nasiona

  

Czy orzechy tuczą?

  

Mechanizmy odpowiadające za znikanie kalorii

  

Orzechy jako superżywność

  

Siemię lniane: małe ziarenko o dużym znaczeniu

  

Czy trzeba moczyć orzechy i nasiona?

  

Orzechy i aflatoksyny

  

Wnioski

  

Kontrowersje wokół soi

  

Soja

  

Soja i niszczenie lasów deszczowych

  

Inżynieria genetyczna w uprawie soi

  

Kto powinien zrezygnować z soi

  

Uprzedzenia wobec soi

  

„Soja powoduje raka piersi”

  

„Soja feminizuje mężczyzn”

  

„Soja zaburza czynność tarczycy”

  

„Soja zaburza rozwój i dojrzałość płciową dzieci”

  

„Soja sprzyja występowaniu choroby Alzheimera”

  

Wnioski

  

Wskazówki dotyczące wdrażania diety wegańskiej w życiu codziennym

  

Dostosowanie wytycznych Niemieckiego Towarzystwa Żywieniowego na potrzeby diety wegańskiej

  

Koło żywieniowe Niemieckiego Towarzystwa Żywieniowego i piramida żywieniowa dla wegan

  

Pokrycie zapotrzebowania na krytyczne składniki odżywcze

  

Dlaczego niektórzy weganie powinni suplementować witaminę A

  

Dieta wegańska jest łatwa do wdrożenia – przykład

  

Wnioski

  

Epilog. Prof. dr Markus Keller

  

Załącznik

  

Podziękowania

  

Spis ilustracji

  

Wykaz tabel

  

Bibliografia

  



RozwińZwiń