Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej

-17%

Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej

1 opinia

Format:

pdf

RODZAJ DOSTĘPU

91,30  110,00

Format: pdf

Cena początkowa: 110,00 zł (-17%)

Najniższa cena z 30 dni: 91,30 zł  


91,30

w tym VAT

W prezentowanej publikacji autor udowadnia, że szeroko rozumiane kulinaria mogą być i często są przedmiotem ochrony w prawie własności intelektualnej. Zgodnie z tezą zawartą w książce wytwory człowieka nazywane kulinariami można próbować rozpatrywać jako znaki towarowe, oznaczenia geograficzne, wynalazki, know-how czy wreszcie jako utwory.
W opracowaniu autor omawia w szczególności: – oznaczenia jakościowe kulinariów; – wynalazki kulinarne; – znaki towarowe w obszarze kulinariów; – możliwość ochrony kulinariów jako tajemnicy na podstawie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji i kodeksu pracy.
Publikacja jest przeznaczona zarówno dla prawników praktyków: sędziów, adwokatów, radców prawnych, rzeczników patentowych, jak i pracowników naukowych, którzy zajmują się prawem własności intelektualnej, a także przedsiębiorców (w tym restauratorów, producentów wyrobów spożywczych), pracowników działów sprzedaży, marketingu i PR w branży wyrobów spożywczych, którzy chcą zrozumieć niełatwe zagadnienia z tej dziedziny prawa.


Rok wydania2022
Liczba stron324
KategoriaInne
WydawcaWolters Kluwer Polska SA
ISBN-13978-83-8286-544-8
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  WPROWADZENIE
  
   ROZDZIAŁ PIERWSZY KULINARIA - ZAGADNIENIA PODSTAWOWE.
   I. Ustalenia terminologiczne
   1. Słowo wstępne
   2. Gastronomia
   3. Sztuka kulinarna, kuchnia
   4. Turystyka kulinarna
   5. Dietetyka
   6. Kulinaria – próba stworzenia definicji
   II. Kulinaria a własność intelektualna
   III. Rys historyczny
   IV. Kulinaria – warstwa źródłowa i wynikowa
  
  
   ROZDZIAŁ DRUGI OZNACZENIA JAKOŚCIOWE KULINARIÓW
  
   I. Słowo wstępne
   II. Oznaczenia jakościowe w prawie unijnym
   1. Wprowadzenie
   2. Chronione oznaczenia geograficzne
   A. Uwagi wprowadzające
   B. Produkty rolne i środki spożywcze
   C. Chronione nazwy pochodzenia i chronione oznaczenia geograficzne
   D. Nazwy wyłączone z rejestracji
   E. Kolizja zarejestrowanych oznaczeń ze znakami towarowymi
   3. Gwarantowane tradycyjne specjalności
   4. Jakościowe oznaczenia fakultatywne
   A. Istota określeń fakultatywnych
   B. Produkty górskie
   C. Produkty rolnictwa wyspiarskiego
   5. Napoje alkoholowe
   A. Alkohol jako środek spożywczy
   B. Wyroby winiarskie
   a. Kategoria wyrobów winiarskich
   b. Wina
   c. Wina aromatyzowane
   C. Napoje spirytusowe
   6. Wody mineralne i źródlane
   III. Oznaczenia jakościowe w prawie polskim
   1. Zasada ogólna
   2. Krajowa ochrona zwykłych oznaczeń geograficznych
   3. Ochrona krajowa kwalifikowanych oznaczeń geograficznych
   A. Produkty rolne i środki spożywcze
   B. Wyroby winiarskie
   C. Napoje spirytusowe
   D. Wody mineralne i źródlane
  
   ROZDZIAŁ TRZECI ZNAKI TOWAROWE W OBSZARZE KULINARIÓW
  
   I. Wprowadzenie
   II. Zagadnienia podstawowe
   1. Pojęcie znaku towarowego
   2. Definicja znaku towarowego
   3. Rodzaje znaków towarowych
   4. Postacie normatywne znaków towarowych
   5. Przeszkody rejestracji
   A. Słowo wstępne
   B. Bezwzględne przeszkody rejestracji
   C. Względne przeszkody rejestracji
   6. Treść prawa z rejestracji
   III. Konwencjonalne znaki towarowe
   1. Istota oznaczenia konwencjonalnego
   2. Oznaczenia słowne
   3. Oznaczenia graficzne
   4. Oznaczenia słowno – graficzne
   IV. Niekonwencjonalne znaki towarowe
   1. Istota oznaczenia niekonwencjonalnego
   2. Znaki przestrzenne
   3. Znaki ruchome
   4. Hologramy
   5. Kolor i zestawienie kolorów
   6. Znaki pozycyjne
   7. Znaki dźwiękowe
   8. Gest
   9. Znaki dotykowe
   10. Smak
   11. Zapach
  
   ROZDZIAŁ CZWARTY WYNALAZKI KULINARNE
  
   I. Wprowadzenie
   II. Wynalazek kulinarny
   1. Istota wynalazku
   2. Rozwiązanie o charakterze technicznym
   3. Nowość
   4. Poziom wynalazczy
   5. Możliwość przemysłowego zastosowania
   6. Wynalazki niepodlegające opatentowaniu
   7. Wynalazki kulinarne
   III. Patent na wynalazek kulinarny
   1. Treść patentu
   2. Zakres patentu
  
   ROZDZIAŁ PIĄTY KULINARIA JAKO PRAWNIE CHRONIONA TAJEMNICA
  
   I. Wprowadzenie
   II. Kulinaria jako know – how
   1. Pojęcie
   2. Zakres kow – how
   3. Kulinarne know - how
   III. Kulinaria jako tajemnica przedsiębiorstwa
   1. Pojęcie i zakres kulinarnej tajemnicy przedsiębiorstwa
   2. Przykłady kulinariów stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa
   IV. Sposoby naruszenia prawnie chronionej tajemnicy
   V. Tajemnica jako prawo podmiotowe
  
   ROZDZIAŁ SZÓSTY KULINARIA W PRAWIE AUTORSKIM
  
   I. Wprowadzenie
   II. Kulinaria jako utwór w prawie autorskim
   1. Założenie podstawowe
   2. Kulinaria jako idea
   3. Przesłanki, których spełnienie pozwala uznać kulinaria za utwór
   A. Wstęp
   B. Oryginalność
   C. Indywidualny charakter
   D. Ustalenie
   4. Utwór inspirowany i opracowanie
   5. Pokrewieństwo między kulinariami a utworem muzycznym
   A. Wstęp
   B. Składniki
   C. Proporcje składników
   D. Harmonia składników
   E. Rytm
   III. Warstwa źródłowa
   1. Przepis kulinarny jako utwór
   2. Utwory zawierające przepisy kulinarne
   3. Książki kucharskie, blogi kulinarne, cykliczne audycje telewizyjne
   A. Wstęp
   B. Książki kucharskie
   C. Blogi kulinarne
   D. Cykliczne audycje telewizyjne
   4. Przepis jako subkategoria utworu użytkowego
   IV. Warstwa wynikowa
   1. Potrawa jako utwór
   2. Czy smak może być utworem?
   3. Czy sposób podania potrawy może być utworem?
   4. Przyrządzanie potraw jako artystyczne wykonie
  
   Zakończenie
RozwińZwiń