INNE EBOOKI AUTORA
-17%
Autor:
Wydawca:
Format:
W prezentowanej publikacji autor udowadnia, że szeroko rozumiane kulinaria mogą być i często są przedmiotem ochrony w prawie własności intelektualnej. Zgodnie z tezą zawartą w książce wytwory człowieka nazywane kulinariami można próbować rozpatrywać jako znaki towarowe, oznaczenia geograficzne, wynalazki, know-how czy wreszcie jako utwory.
W opracowaniu autor omawia w szczególności: – oznaczenia jakościowe kulinariów; – wynalazki kulinarne; – znaki towarowe w obszarze kulinariów; – możliwość ochrony kulinariów jako tajemnicy na podstawie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji i kodeksu pracy.
Publikacja jest przeznaczona zarówno dla prawników praktyków: sędziów, adwokatów, radców prawnych, rzeczników patentowych, jak i pracowników naukowych, którzy zajmują się prawem własności intelektualnej, a także przedsiębiorców (w tym restauratorów, producentów wyrobów spożywczych), pracowników działów sprzedaży, marketingu i PR w branży wyrobów spożywczych, którzy chcą zrozumieć niełatwe zagadnienia z tej dziedziny prawa.
Rok wydania | 2022 |
---|---|
Liczba stron | 324 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wolters Kluwer Polska SA |
ISBN-13 | 978-83-8286-544-8 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
WPROWADZENIE | |
ROZDZIAŁ PIERWSZY KULINARIA - ZAGADNIENIA PODSTAWOWE. | |
I. Ustalenia terminologiczne | |
1. Słowo wstępne | |
2. Gastronomia | |
3. Sztuka kulinarna, kuchnia | |
4. Turystyka kulinarna | |
5. Dietetyka | |
6. Kulinaria – próba stworzenia definicji | |
II. Kulinaria a własność intelektualna | |
III. Rys historyczny | |
IV. Kulinaria – warstwa źródłowa i wynikowa | |
ROZDZIAŁ DRUGI OZNACZENIA JAKOŚCIOWE KULINARIÓW | |
I. Słowo wstępne | |
II. Oznaczenia jakościowe w prawie unijnym | |
1. Wprowadzenie | |
2. Chronione oznaczenia geograficzne | |
A. Uwagi wprowadzające | |
B. Produkty rolne i środki spożywcze | |
C. Chronione nazwy pochodzenia i chronione oznaczenia geograficzne | |
D. Nazwy wyłączone z rejestracji | |
E. Kolizja zarejestrowanych oznaczeń ze znakami towarowymi | |
3. Gwarantowane tradycyjne specjalności | |
4. Jakościowe oznaczenia fakultatywne | |
A. Istota określeń fakultatywnych | |
B. Produkty górskie | |
C. Produkty rolnictwa wyspiarskiego | |
5. Napoje alkoholowe | |
A. Alkohol jako środek spożywczy | |
B. Wyroby winiarskie | |
a. Kategoria wyrobów winiarskich | |
b. Wina | |
c. Wina aromatyzowane | |
C. Napoje spirytusowe | |
6. Wody mineralne i źródlane | |
III. Oznaczenia jakościowe w prawie polskim | |
1. Zasada ogólna | |
2. Krajowa ochrona zwykłych oznaczeń geograficznych | |
3. Ochrona krajowa kwalifikowanych oznaczeń geograficznych | |
A. Produkty rolne i środki spożywcze | |
B. Wyroby winiarskie | |
C. Napoje spirytusowe | |
D. Wody mineralne i źródlane | |
ROZDZIAŁ TRZECI ZNAKI TOWAROWE W OBSZARZE KULINARIÓW | |
I. Wprowadzenie | |
II. Zagadnienia podstawowe | |
1. Pojęcie znaku towarowego | |
2. Definicja znaku towarowego | |
3. Rodzaje znaków towarowych | |
4. Postacie normatywne znaków towarowych | |
5. Przeszkody rejestracji | |
A. Słowo wstępne | |
B. Bezwzględne przeszkody rejestracji | |
C. Względne przeszkody rejestracji | |
6. Treść prawa z rejestracji | |
III. Konwencjonalne znaki towarowe | |
1. Istota oznaczenia konwencjonalnego | |
2. Oznaczenia słowne | |
3. Oznaczenia graficzne | |
4. Oznaczenia słowno – graficzne | |
IV. Niekonwencjonalne znaki towarowe | |
1. Istota oznaczenia niekonwencjonalnego | |
2. Znaki przestrzenne | |
3. Znaki ruchome | |
4. Hologramy | |
5. Kolor i zestawienie kolorów | |
6. Znaki pozycyjne | |
7. Znaki dźwiękowe | |
8. Gest | |
9. Znaki dotykowe | |
10. Smak | |
11. Zapach | |
ROZDZIAŁ CZWARTY WYNALAZKI KULINARNE | |
I. Wprowadzenie | |
II. Wynalazek kulinarny | |
1. Istota wynalazku | |
2. Rozwiązanie o charakterze technicznym | |
3. Nowość | |
4. Poziom wynalazczy | |
5. Możliwość przemysłowego zastosowania | |
6. Wynalazki niepodlegające opatentowaniu | |
7. Wynalazki kulinarne | |
III. Patent na wynalazek kulinarny | |
1. Treść patentu | |
2. Zakres patentu | |
ROZDZIAŁ PIĄTY KULINARIA JAKO PRAWNIE CHRONIONA TAJEMNICA | |
I. Wprowadzenie | |
II. Kulinaria jako know – how | |
1. Pojęcie | |
2. Zakres kow – how | |
3. Kulinarne know - how | |
III. Kulinaria jako tajemnica przedsiębiorstwa | |
1. Pojęcie i zakres kulinarnej tajemnicy przedsiębiorstwa | |
2. Przykłady kulinariów stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa | |
IV. Sposoby naruszenia prawnie chronionej tajemnicy | |
V. Tajemnica jako prawo podmiotowe | |
ROZDZIAŁ SZÓSTY KULINARIA W PRAWIE AUTORSKIM | |
I. Wprowadzenie | |
II. Kulinaria jako utwór w prawie autorskim | |
1. Założenie podstawowe | |
2. Kulinaria jako idea | |
3. Przesłanki, których spełnienie pozwala uznać kulinaria za utwór | |
A. Wstęp | |
B. Oryginalność | |
C. Indywidualny charakter | |
D. Ustalenie | |
4. Utwór inspirowany i opracowanie | |
5. Pokrewieństwo między kulinariami a utworem muzycznym | |
A. Wstęp | |
B. Składniki | |
C. Proporcje składników | |
D. Harmonia składników | |
E. Rytm | |
III. Warstwa źródłowa | |
1. Przepis kulinarny jako utwór | |
2. Utwory zawierające przepisy kulinarne | |
3. Książki kucharskie, blogi kulinarne, cykliczne audycje telewizyjne | |
A. Wstęp | |
B. Książki kucharskie | |
C. Blogi kulinarne | |
D. Cykliczne audycje telewizyjne | |
4. Przepis jako subkategoria utworu użytkowego | |
IV. Warstwa wynikowa | |
1. Potrawa jako utwór | |
2. Czy smak może być utworem? | |
3. Czy sposób podania potrawy może być utworem? | |
4. Przyrządzanie potraw jako artystyczne wykonie | |
Zakończenie | |