Zarządzanie produkcją

Produkt, technologia, organizacja

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

80,10  89,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 89,00 zł (-10%)

Najniższa cena z 30 dni: 44,50 zł  


80,10

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Podstawowy podręcznik akademicki do zarządzania produkcją, wykładanego na kierunkach zarządzanie i inżynierii produkcji na politechnikach oraz uczelniach technicznych i ekonomicznych. Zawiera kompleksowe ujęcie problematyki wchodzącej w zakres przedmiotu, z uwzględnieniem najnowszych osiągnięć naukowych i tendencji rozwojowych. Największą zaletą, wyróżniającą go na tle innych publikacji z tej dziedziny, jest interdyscyplinarne przedstawienie problematyki zarządzania produkcją, umiejętnie łączące zagadnienia natury organizacyjnej, technicznej (technologicznej i konstrukcyjnej) i ekonomicznej (koszty). Tylko bowiem harmonijny rozwój wszystkich obszarów, będących w sferze zainteresowania zarządzania produkcją, może dać zadowalający efekt.


Rok wydania2021
Liczba stron370
KategoriaZarządzanie, organizacja, strategie
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-21956-7
Numer wydania2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa do II wydania     7
  ROZDZIAŁ 1 11
  Wprowadzenie    11
  Podsumowanie     27
  ROZDZIAŁ 2    29
  Produkt – przygotowanie produkcji     29
    2.1. Produkt    29
      2.1.1. Niezawodność produktu    35
      2.1.2. Cykl życia produktu     46
    2.2. Przygotowanie produkcji     50
      2.2.1. Obszar marketingu przedsiębiorstwa     53
      2.2.2. Techniczne przygotowanie produkcji     54
        2.2.2.1. Konstrukcyjne przygotowanie produkcji     54
        2.2.2.2. Technologiczne przygotowanie produkcji     65
      2.2.3. Organizacyjne przygotowanie produkcji     75
      2.2.4. Organizacja działań w obszarze przygotowania produkcji    96
  Podsumowanie    103
  ROZDZIAŁ 3 107
  Procesy     107
    3.1. Podział procesów    107
    3.2. Etapy rozwoju procesów wytwarzania     111
    3.3. Procesy wytwarzania     117
      3.3.1. Proces odlewania – technologia formująca    118
      3.3.2. Proces obróbki plastycznej – technologia formująca     122
      3.3.3. Proces spiekania proszków – technologia formująca     124
      3.3.4. Proces obróbki skrawaniem – technologia kształtująca    124
      3.3.5. Proces obróbki erozyjnej – technologia kształtująca     134
      3.3.6. Proces mikroobróbki – technologie krzemowe     140
        3.3.6.1. Proces wykonania płytki podłożowej    143
        3.3.6.2. Proces mikroobróbki powierzchniowej i objętościowej     145
      3.3.7. Procesy technologii cieplnych     147
      3.3.8. Procesy montażu – technologia łączenia     149
    3.4. Zdolność jakościowa procesów podstawowych     151
    3.5. Procesy pomocnicze w systemach produkcyjnych     155
      3.5.1. Procesy transportu     157
      3.5.2. Procesy składowania i magazynowania     160
      3.5.3. Procesy manipulacji     162
    3.6. Automatyzacja procesów systemu produkcyjnego     164
    3.7. Modelowanie procesów     169
      3.7.1. Mapa struktury procesu i wykres przebiegu operacji     171
      3.7.2. Mapa aktywności zasobów     173
      3.7.3. Mapa strumienia wartości     176
      3.7.4. Model matematyczny operacji w procesach podstawowych     186
  Podsumowanie     197
  ROZDZIAŁ 4 201
  Sterowanie produkcją     201
    4.1. Wprowadzenie     201
    4.2. Sterowanie zasobami produkcyjnymi     206
    4.3. Sterowanie przepływem produkcji     219
  Podsumowanie     244
  ROZDZIAŁ 5 247
  Oszczędne wytwarzanie     247
    5.1. Wprowadzenie     247
    5.2. Źródła marnotrawstwa w systemach produkcyjnych    249
    5.3. Filary koncepcji oszczędnego wytwarzania (lean manufacturing)     261
    5.4. Narzędzia oszczędnego wytwarzania     271
      5.4.1. Mapa strumienia wartości stanu przyszłego    272
      5.4.2. JIT – metoda eliminowania działań nieprzynoszących wartości dodanej     301
      5.4.3. Zasady zarządzania stanowiskiem pracy – 5S, zarządzanie wizualne     308
      5.4.4. SMED – szybkie przezbrajanie urządzeń technologicznych     318
      5.4.5. TPM – narzędzia utrzymania ruchu urządzeń technologicznych     332
      5.4.6. TQM – kompleksowe zarządzanie przez jakość     343
    5.5. Wdrażanie koncepcji oszczędnego wytwarzania     353
  Podsumowanie     360
  Literatura     363
  Indeks rzeczowy     367
RozwińZwiń