POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Celem podręcznika jest zapoznanie czytelnika z podstawami biochemii oraz z wykrywaniem i analizą ilościową obecnych w produktach spożywczych substancji biologicznych. Autorzy skoncentrowali się na tych elementach biochemii, które są istotne dla towaroznawców z punktu widzenia ich pracy związanej z kształtowaniem jakości produktu i jej profesjonalną kontrolą.
Jest adresowany głównie do studentów towaroznawstwa na uczelniach ekonomicznych, przyrodniczych i politechnikach. Może być również przydatny studentom innych kierunków, pracownikom laboratoriów analitycznych oraz pracownikom odpowiedzialnym za jakość zatrudnionym w różnych branżach przemysłu i handlu.
Układ i treść książki różni się od innych podręczników biochemii dostępnych na rynku. W kilku rozdziałach opisano strukturę i właściwości aminokwasów, białek, węglowodanów, lipidów, kwasów nukleinowych i witamin. Przemiany biochemiczne tych składników podczas magazynowania i przetwarzania żywności mają ogromny wpływ na jakość końcowego produktu. Ważnym elementem każdego z tych rozdziałów jest część eksperymentalna poświęcona metodom wykrywania omawianych związków. W oddzielnym rozdziale zaprezentowano metody instrumentalne najczęściej stosowane w laboratorium biochemicznym.
Elektroniczne wydanie podręcznika z 2014 r.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 248 |
Kategoria | Biochemia |
Wydawca | Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu |
ISBN-13 | 978-83-8211-045-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
OD AUTORÓW | |
BIAŁKA (Daniela Gwiazdowska) | |
1. Wprowadzenie | |
2. Aminokwasy – jednostki strukturalne białek | |
2.1. Klasyfikacja aminokwasów | |
2.2. Właściwości aminokwasów | |
2.3. Metody rozdziału i identyfikacji aminokwasów | |
3. Struktura i właściwości białek | |
3.1. Struktura białek | |
3.2. Klasyfikacja białek | |
3.3. Właściwości białek | |
3.4. Izolacja i oczyszczanie białek | |
3.5. Ilościowe oznaczanie białek | |
3.6. Test immunoenzymatyczny ELISA (Enzyme-Linked Immuno-sorbent Assay) – wykrywanie i ilościowe oznaczanie białek | |
4. Zagadnienia do powtórzenia | |
5. Część eksperymentalna | |
5.1. Reakcje barwne aminokwasów i białek | |
5.2. Metody wytrącania białek z roztworu | |
5.3. Chromatografia aminokwasów i białek | |
5.4. Ilościowe oznaczanie białek | |
6. Zadania do wykonania | |
WĘGLOWODANY (Alina Piotraszewska-Pająk) | |
1. Wprowadzenie | |
2. Podział węglowodanów | |
3. Funkcje węglowodanów i ich występowanie | |
4. Właściwości funkcjonalne i znaczenie technologiczne węglowodanów | |
5. Struktura węglowodanów | |
5.1. Monosacharydy | |
5.2. Disacharydy i inne ważniejsze oligosacharydy | |
5.3. Polisacharydy | |
5.4. Pochodne węglowodanów i polisacharydy kwaśne | |
6. Właściwości fizyczne i chemiczne węglowodanów | |
6.1. Czynność optyczna i zjawisko mutarotacji | |
6.2. Właściwości redukujące | |
6.3. Właściwości węglowodanów w środowisku kwaśnym | |
7. Metody wykrywania i ilościowego oznaczania węglowodanów | |
7.1. Metody fizyczne | |
7.2. Metody chemiczne | |
7.3. Metody enzymatyczne | |
7.4. Metody chromatograficzne | |
8. Zagadnienia do powtórzenia | |
9. Część eksperymentalna | |
9.1. Wykrywanie węglowodanów z wykorzystaniem ich właściwości redukujących | |
9.2. Metody oparte na reakcjach barwnych w środowisku kwaśnym | |
9.3. Wykrywanie glukozy przy użyciu oksydazy glukozowej | |
9.4. Wykrywanie skrobi | |
9.5. Rozdział mono- i disacharydów metodą chromatografii cienkowarstwowej na żelu krzemionkowym | |
10. Zadania do wykonania | |
LIPIDY (Daniela Gwiazdowska) | |
1. Wprowadzenie | |
2. Klasyfikacja lipidów | |
3. Kwasy tłuszczowe | |
3.1. Kwasy tłuszczowe nasycone | |
3.2. Kwasy tłuszczowe nienasycone | |
4. Charakterystyka lipidów | |
4.1. Lipidy proste | |
4.2. Lipidy złożone | |
5. Właściwości fizykochemiczne lipidów | |
6. Metody badania lipidów | |
7. Zagadnienia do powtórzenia | |
8. Część eksperymentalna | |
8.1. Wykrywanie składników tłuszczów właściwych | |
8.2. Wykrywanie składników glicerofosfolipidów | |
8.3. Rozdział lipidów metodą chromatografii cienkowarstwowej | |
9. Zadania do wykonania | |
KWASY NUKLEINOWE (Marta Ligaj) | |
1. Wprowadzenie | |
2. Nukleotydy – jednostki strukturalne kwasów nukleinowych | |
3. Struktura i funkcje DNA | |
4. Struktura, rodzaje i funkcje RNA | |
5. Badanie kwasów nukleinowych | |
5.1. Izolacja DNA | |
5.2. Izolacja RNA | |
5.3. Metody spektrofotometryczne w analizie nukleotydów i kwasów nukleinowych | |
5.4. Elektroforeza w badaniu kwasów nukleinowych | |
5.5. Łańcuchowa reakcja polimerazy (PCR) | |
5.6. Wykrywanie pentoz wchodzących w skład kwasów nukleinowych | |
6. Zagadnienia do powtórzenia | |
7. Część eksperymentalna | |
7.1. Izolacja DNA | |
7.2. Elektroforeza DNA w żelu agarozowym | |
7.3. Oznaczanie czystości i obliczanie stężenia DNA i RNA metodą spektrofotometryczną | |
7.4. Identyfikacja i ilościowe oznaczanie nukleotydów metodą spektrofotometryczną | |
7.5. Wykrywanie kwasów nukleinowych na podstawie obecności pentozy | |
8. Zadania do wykonania | |
WITAMINY (Marta Ligaj) | |
1. Wprowadzenie | |
2. Witaminy – zapotrzebowanie i objawy niedoboru | |
3. Źródła witamin w diecie i straty podczas obróbki żywności | |
4. Oznaczanie zawartości witamin w żywności | |
5. Witaminy i prowitaminy, aktywność biologiczna i sposoby jej wyrażania | |
6. Biologiczne funkcje witamin | |
6.1. Koenzymatyczne funkcje witamin | |
6.2. Witaminy jako przeciwutleniacze | |
7. Podział witamin | |
7.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach | |
7.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie | |
8. Zagadnienia do powtórzenia | |
9. Część eksperymentalna | |
9.1. Rozdział karotenoidów metodą chromatografii adsorpcyjnej na tlenku glinu, oznaczanie ilościowe β-karotenu i likopenu | |
9.2. Oznaczanie ilościowe witaminy C | |
9.3. Oznaczanie zawartości witaminy B2 w mleku na podstawie fluorescencji ryboflawiny | |
ENZYMY (Marian Filipiak) | |
1. Wprowadzenie | |
2. Proces katalizy enzymatycznej | |
3. Klasyfikacja enzymów | |
4. Aktywność enzymatyczna | |
5. Czynniki wpływające na szybkość reakcji enzymatycznej | |
5.1. Temperatura | |
5.2. pH | |
5.3. Stężenie enzymu | |
5.4. Stężenie substratu | |
5.5. Aktywatory i inhibitory | |
6. Zagadnienia do powtórzenia | |
7. Część eksperymentalna | |
7.1. Oksydoreduktazy. Oznaczanie aktywności peroksydazy i katalazy | |
7.2. Scukrzanie skrobi przy udziale hydrolaz glikozydów | |
8. Przegląd podstawowych procesów metabolicznych | |
8.1. Metabolizm węglowodanów | |
8.2. Metabolizm białek | |
8.3. Metabolizm lipidów | |
9. Zagadnienia do powtórzenia | |
WYBRANE METODY STOSOWANE W ANALIZIE BIOCHEMICZNEJ | |
(Daniela Gwiazdowska, Marta Ligaj) | |
1. Wprowadzenie | |
2. Metody spektrofotometryczne | |
2.1. Spektrofotometria absorpcyjna UV–VIS | |
2.2. Spektrofluorymetria | |
3. Metody chromatograficzne | |
3.1. Charakterystyka wybranych metod chromatograficznych | |
4. Elektroforeza | |
SPIS LITERATURY | |