POLECAMY
-17%
Autor:
Bogusława Gnela, Paweł Dąbek, Piotr Kukuryk, Aleksandra Nowak-Gruca, Jacek Lachner, Jolanta Loranc-Borkowska
Wydawca:
Format:
Podręcznik jest nowością na polskim rynku wydawniczym. Omówiono w nim polskie i europejskie regulacje w zakresie prawnych wymogów bezpieczeństwa i jakości towarów. Układ podręcznika i jego treść są nowatorskie. Poruszane w nim zagadnienia nie wyczerpują prawnej problematyki jakości towarów, ale dotyczą najważniejszych zagadnień z jej zakresu. Przedstawiono w nim regulacje dotyczące:
ogólnej problematyki jakości; pojęcia przedsiębiorcy i konsumenta (rozdział I);
bezpieczeństwa produktów (rozdział II);
normalizacji i jej wpływu na jakość produktów (rozdział III);
jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (rozdział IV);
oznaczania i informacji o towarze (rozdział V);
cywilnoprawnej odpowiedzialności kontraktowej za niewłaściwą jakość towarów (rozdział VI);
odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, zwanej także odpowiedzialnością za produkt (rozdział VII);
przedmiotów ochrony własności przemysłowej, czynów nieuczciwej konkurencji i nieuczciwych praktyk rynkowych oraz ich wpływu na jakość towarów (rozdział VIII), a także omówiono:
instytucje ochrony praw konsumenta oraz rozstrzygania sporów konsumenckich (rozdział IX).
Adresaci:
Podręcznik jest przydatny przede wszystkim dla studentów towaroznawstwa oraz innych kierunków studiów związanych z problematyką jakości towarów. Może zainteresować także przedsiębiorców - producentów i konsumentów oraz organy i organizacje konsumenckie.
Autorami podręcznika są pracownicy naukowi Katedry Prawa Cywilnego i Gospodarczego Wydziału Finansów Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Niektórzy z nich prowadzą zajęcia dla studentów Wydziału Towaroznawstwa tego Uniwersytetu i uczestniczyli w programach badawczych tego Wydziału. Ponadto większość autorów ma status sędziego, adwokata, radcy prawnego lub rzecznika patentowego.
Rok wydania | 2015 |
---|---|
Liczba stron | 216 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wolters Kluwer Polska SA |
ISBN-13 | 978-83-264-9842-8 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wykaz ważniejszych skrótów | str. | 9 |
Wprowadzenie | str. | 13 |
Rozdział I | |
Zagadnienia ogólne | str. | 15 |
1.1. Prawne pojęcia jakości | str. | 15 |
1.2. Jakość użytkowa a jakość handlowa | str. | 18 |
1.3. Wymogi bezpieczeństwa produktów a jakość użytkowa | str. | 19 |
1.4. Pojęcie przedsiębiorcy i konsumenta | str. | 21 |
1.4.1. Uwagi wprowadzające | str. | 21 |
1.4.2. Pojęcie przedsiębiorcy | str. | 22 |
1.4.3. Pojęcie konsumenta | str. | 32 |
1.4.3.1. Geneza i obowiązujące rozumienie pojęcia "konsument" w prawie unijnym | str. | 32 |
1.4.3.2. Geneza pojęcia "konsument" w polskim prawie cywilnym | str. | 39 |
1.4.3.3. Rozumienie pojęcia "konsument" w obowiązującym prawie polskim | str. | 41 |
Rozdział II | |
Bezpieczeństwo produktów | str. | 47 |
2.1. Znaczenie regulacji bezpieczeństwa produktów w prawie unijnym | str. | 47 |
2.2. System oceny zgodności | str. | 53 |
2.3. Ogólne wymogi bezpieczeństwa produktów | str. | 56 |
2.4. Szczególne wymogi bezpieczeństwa produktów | str. | 60 |
2.4.1. Bezpieczeństwo żywności | str. | 60 |
2.4.2. Bezpieczeństwo kosmetyków | str. | 62 |
2.4.3. Bezpieczeństwo innych wybranych towarów | str. | 64 |
2.5. Organy administracji właściwe w sprawach bezpieczeństwa produktów | str. | 67 |
2.6. Sankcje za wprowadzenie do obrotu produktów niebezpiecznych | str. | 71 |
2.7. Systemy i rejestry związane z bezpieczeństwem produktów | str. | 72 |
Rozdział III | |
Normalizacja a jakość produktów | str. | 74 |
3.1. Pojęcie, cele i zasady normalizacji | str. | 74 |
3.2. Normalizacja krajowa oraz inne rodzaje normalizacji | str. | 77 |
3.3. Charakter prawny Polskich Norm oraz innych norm technicznych | str. | 84 |
3.4. Oznaczanie znakiem PN oraz deklaracje zgodności | str. | 88 |
3.5. Znaczenie normalizacji dla bezpieczeństwa i jakości towarów | str. | 90 |
Rozdział IV | |
Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych | str. | 92 |
4.1. Pojęcie artykułu rolno-spożywczego | str. | 92 |
4.2. Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych. Znak jakości | str. | 94 |
4.3. Organy właściwe w sprawach jakości artykułów rolno-spożywczych | str. | 97 |
4.4. Odpowiedzialność za niewłaściwą jakość handlową artykułów rolnospożywczych | str. | 103 |
Rozdział V | |
Oznaczanie i informacja o towarze | str. | 108 |
5.1. Pojęcie informacji o towarze | str. | 108 |
5.2. Oznaczenie bezpieczeństwa produktów | str. | 110 |
5.3. Publicznoprawne wymogi informacji o towarze | str. | 113 |
5.4. Wymogi informacyjne dotyczące niektórych towarów | str. | 116 |
Rozdział VI | |
Cywilnoprawna odpowiedzialność kontraktowa za niewłaściwą jakość towarów | str. | 121 |
6.1. Wprowadzenie do rękojmi za wady rzeczy | str. | 121 |
6.1.1. Rękojmia za wady fizyczne rzeczy (towaru) po dniu 25 grudnia 2014 r. | str. | 122 |
6.1.2. Rękojmia za wady fizyczne rzeczy (towaru) przed dniem 25 grudnia 2014 r. | str. | 129 |
6.2. Gwarancja przy sprzedaży i gwarancja jakości | str. | 131 |
6.2.1. Gwarancja przy sprzedaży | str. | 132 |
6.2.2. Gwarancja jakości | str. | 137 |
6.3. Odpowiedzialność za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową | str. | 138 |
6.4. Gwarancja europejska | str. | 141 |
6.5. Odpowiedzialność kontraktowa na zasadach ogólnych za szkody spowodowane wadami rzeczy | str. | 143 |
6.6. Kara umowna za dostarczenie rzeczy z wadami | str. | 146 |
Rozdział VII | |
Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (tzw. odpowiedzialność za produkt) | str. | 148 |
7.1. Ogólna charakterystyka odpowiedzialności za produkt | str. | 148 |
7.2. Charakter prawny odpowiedzialności za produkt. Pojęcie produktu niebezpiecznego | str. | 150 |
7.3. Przedsiębiorcy odpowiedzialni za produkt | str. | 152 |
7.4. Poszkodowany w reżimie odpowiedzialności za produkt | str. | 153 |
7.5. Zakres szkód podlegających naprawieniu w reżimie odpowiedzialności za produkt | str. | 154 |
7.5.1. Szkody na osobie | str. | 154 |
7.5.2. Szkody na mieniu | str. | 155 |
7.6. Przesłanki odpowiedzialności i przesłanki zwalniające od odpowiedzialności | str. | 156 |
7.7. Przedawnienie roszczeń | str. | 157 |
7.8. Inne zagadnienia związane z odpowiedzialnością za produkt | str. | 158 |
Rozdział VIII | |
Przedmioty ochrony własności przemysłowej, czyny nieuczciwej konkurencji oraz nieuczciwe praktyki rynkowe a jakość towarów | str. | 160 |
8.1. Znak towarowy a jakość towarów | str. | 160 |
8.2. Geograficzne oznaczenie pochodzenia a jakość produktów | str. | 166 |
8.3. Inne przedmioty ochrony prawa własności przemysłowej a jakość produktów | str. | 168 |
8.4. Czyny nieuczciwej konkurencji a jakość produktów | str. | 172 |
8.5. Nieuczciwe praktyki handlowe a jakość produktów | str. | 177 |
Rozdział IX | |
Polski system ochrony praw konsumenta | str. | 184 |
9.1. Model ochrony praw konsumentów | str. | 184 |
9.2. Organy i instytucje publiczne właściwe w sprawach ochrony praw konsumentów | str. | 185 |
9.2.1. Wybrane organy pośrednio wpływające na ochronę praw konsumentów | str. | 187 |
9.3. Organizacje konsumenckie | str. | 188 |
9.4. Postępowanie sądowe w sprawach konsumenckich | str. | 190 |
9.5. Postępowanie przed sądem polubownym według kodeksu postępowania cywilnego w sprawach konsumenckich | str. | 193 |
9.6. Problem alternatywnych metod rozstrzygania sporów konsumenckich (ADR) | str. | 198 |
9.6.1. Uwagi wprowadzające | str. | 198 |
9.6.2. Stałe polubowne sądy konsumenckie oraz inne orzecznicze organy konsumenckie | str. | 200 |
Wykaz aktów normatywnych | str. | 209 |