POLECAMY
Format:
ibuk
Wraz z rosnącym dobrobytem społecznym wzrasta rola jakościowych aspektów życia, zarówno w sferze konsumpcji, produkcji, jak i wymiany. Tendencja ta ujawnia się w zmianach zachowań zakupowych klientów, którzy w coraz większym stopniu podejmują decyzje nabywcze w oparciu o subiektywnie dokonywaną ocenę jakości towarów. Szczególnie istotnego znaczenia aspekty jakościowe nabierają w odniesieniu do artykułów żywnościowych, których walory prozdrowotne, łączone często z atrybutami ekologiczności, stają się jednym z podstawowych wyznaczników jakości. W ten obszar wpisują się przekształcenia strukturalne sfery produkcji rolnej i przetwórstwa żywnościowego oraz rozwój żywności ekologicznej. Istotną determinantą jakości towarów, w tym artykułów żywnościowych jest również sfera wymiany handlowej wszystkich szczebli obrotu. Pozwala ona na konfrontację oczekiwań nabywczych klientów finalnych z realną ofertą sfery wytwórczej wspieraną działaniami pośrednictwa handlowego.
Wybrane aspekty kształtowania jakości handlowej artykułów żywnościowych, obecne zarówno w ramach relacji detalistów z klientami indywidualnymi, jak i pomiędzy pośrednikami handlowymi różnych szczebli obrotu oraz ujawniające się w ramach stosunków handlowych postulaty w odniesieniu do sfery wytwórczej znalazły odzwierciedlenie w niniejszym opracowaniu. Zostały one zaprezentowane na tle ogólnych uwarunkowań procesów kształtowania jakości, wyznaczonych zarówno rozwiązaniami prawnymi, jak i tendencjami w zachowaniach konsumpcyjnych i wreszcie specyfiką produkcji i obrotu artykułów żywnościowych. Szczególną uwagę zwrócono na proces ekologizacji żywności oceniany z perspektywy preferencji nabywców finalnych
Rok wydania | 2016 |
---|---|
Liczba stron | 203 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego |
ISBN-13 | 978-83-7996-322-5 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
1. Metodyka badań | 9 |
1.1. Cele i zakres tematyczny badań | 9 |
1.2. Materiały źródłowe i metody badawcze | 11 |
2. Specyfika jakości handlowej artykułów żywnościowych | 16 |
2.1. Istota jakości artykułów żywnościowych | 16 |
2.2. Warunki prawne determinujące jakość obrotu rynkowego artykułami żywnościowymi | 21 |
2.3. Znaczenie procesu produkcji i obrotu w kształtowaniu jakości artykułów żywnościowych | 40 |
3. Wpływ jakości handlowej na decyzje zakupowe nabywców żywności | 47 |
3.1. Ocena jakości oferty wybranych typów placówek handlowych | 47 |
3.2. Determinanty wyboru produktów żywnościowych | 60 |
3.3. Realizacja reklamacji jako proces budowania lojalności klientów | 71 |
4. Zaopatrzenie w żywność ekologiczną konsumentów województwa podkarpackiego | 89 |
4.1. Znaczenie i rodzaj nabywanych ekologicznych artykułów żywnościowych | 89 |
4.2. Determinanty zakupu żywności ekologicznej | 97 |
4.3. Postawa konsumentów przy zakupie produktów ekologicznych i ocena cech artykułów eko pochodzących z Podkarpacia | 105 |
4.4. Stan rolnictwa ekologicznego w woj. podkarpackim i sugestie konsumentów dotyczące rozwoju żywności produktów eko | 115 |
5. Rola zaopatrzenia hurtowego w kształtowaniu jakości artykułów żywnościowych | 125 |
5.1. Postrzeganie pośredników hurtowych w procesie zaopatrzenia na przykładzie PCH Agrohurt S.A. | 125 |
5.2. Wpływ źródeł zaopatrzenia na poziom jakości | 140 |
5.3. Znaczenie jakości w wyborze i współpracy badanych firm z dostawcami | 153 |
5.4. Oddziaływanie technicznych warunków zaopatrzenia na jakość towarów | 172 |
Podsumowanie | 184 |
Bibliografia | 189 |
Spis tabel | 196 |
Spis rycin | 202 |
Summary | 203 |