POLECAMY
Format:
pdf, ibuk
Oddawana do rąk Czytelników książka jest pierwszą na polskim gruncie monografią, która łączy teoretyczne podejście global governance z empirią bezpieczeństwa żywnościowego, oferując jednocześnie nowe narzędzie badawcze do analizy problemów międzynarodowych z perspektywy globalnego zarządzania. Zaletą przeprowadzonych badań jest możliwość ich praktycznego wykorzystania. Biorąc pod uwagę rosnące zainteresowanie problematyką globalnego zarządzania i bezpieczeństwa żywnościowego, ich efekty mogą przyczynić się do poszerzenia wiedzy na ten temat oraz pomóc w zrozumieniu, czym jest globalne zarządzanie i jak przebiega w praktyce. Sama zaś książka może służyć szerszej publiczności jako kompendium wiedzy z zakresu bezpieczeństwa żywnościowego oraz globalnego zarządzania.
Rok wydania | 2014 |
---|---|
Liczba stron | 641 |
Kategoria | Gospodarka światowa |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej |
ISBN-13 | 978-83-7784-481-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
WYKAZ SKRÓTÓW | 13 |
WSTĘP | 17 |
ROZDZIAŁ I. ISTOTA GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM | 31 |
I.1. ISTOTA GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA | 32 |
I.1.1. Pojęcie globalnego zarządzania | 32 |
I.1.1.1. Etymologia pojęcia globalnego zarządzania | 33 |
I.1.1.2. Rozumienie i próba definicji globalnego zarządzania | 38 |
I.1.2. Koncepcja globalnego zarządzania | 46 |
I.1.2.1. Pojęcie koncepcji globalnego zarządzania | 46 |
I.1.2.2. Globalne zarządzanie w teorii stosunków międzynarodowych | 49 |
I.1.2.3. Treść koncepcji globalnego zarządzania | 57 |
I.1.3. Struktury globalnego zarządzania | 75 |
I.1.3.1. ‘Hybrydowość’ jako cecha struktur globalnego zarządzania | 75 |
I.1.3.2. Rodzaje struktur globalnego zarządzania | 82 |
I.2. ISTOTA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCIOWEGO | 93 |
I.2.1. Pojęcie bezpieczeństwa żywnościowego | 93 |
I.2.1.1. Definicja bezpieczeństwa żywnościowego | 94 |
I.2.1.2. Zakres definicji bezpieczeństwa żywnościowego | 101 |
I.2.1.3. Bezpieczeństwo żywnościowe a bezpieczeństwo międzynarodowe | 105 |
I.2.2. Ewolucja koncepcji bezpieczeństwa żywnościowego | 109 |
ROZDZIAŁ II. UWARUNKOWANIA GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM | 121 |
II.1. PROCESY GLOBALIZACJI JAKO NOWE JAKOŚCIOWO ŚRODOWISKO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM | 122 |
II.1.1. Istota procesów globalizacji | 123 |
II.1.2. Zależności pomiędzy procesami globalizacji a globalnym zarządzaniem bezpieczeństwem żywnościowym | 128 |
II.1.3. Wpływ procesów globalizacji na globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywnościowym | 133 |
II.1.3.1. Wpływ na percepcję bezpieczeństwa żywnościowego | 133 |
II.1.3.2. Wpływ na podmioty zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym | 135 |
II.1.3.3. Wpływ na działania na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego | 137 |
II.2. ZAGROŻENIA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCIOWEGO | 141 |
II.2.1. Istota zagrożeń bezpieczeństwa żywnościowego | 142 |
II.2.1.1. Zagrożenia środowiskowe | 142 |
II.2.1.1.1. Zmiany klimatu | 142 |
II.2.1.1.2. Deficyt wody | 148 |
II.2.1.1.3. Dostęp do ziem uprawnych – land grabbing | 154 |
II.2.1.2. Zagrożenia gospodarczo‑społeczne | 165 |
II.2.1.2.1. Produkcja biopaliw | 165 |
II.2.1.2.2. Wzrost liczby ludności | 168 |
II.2.1.2.3. Wzrost cen żywności | 175 |
II.2.1.2.4. Bogacenie się ludności | 178 |
II.2.1.3. Zagrożenia związane z postępem technologicznym | 182 |
II.2.1.3.1. Inżynieria genetyczna – GMO i żywność zmodyfikowana genetycznie | 182 |
II.2.1.3.2. Prawa własności intelektualnej | 187 |
II.2.2. Wpływ zagrożeń na globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywnościowym | 190 |
II.2.2.1. Wpływ na percepcję bezpieczeństwa żywnościowego | 190 |
II.2.2.2. Wpływ na podmioty zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym | 192 |
II.2.2.3. Wpływ na działania na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego | 194 |
II.3. ISTNIEJĄCA ‘ARCHITEKTURA’ ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM | 196 |
II.3.1. Struktura ‘architektury’ zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym | 197 |
II.3.1.1. Ideologiczna podbudowa istniejącej ‘architektury’ zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym | 198 |
II.3.1.2. Instytucje działające w obszarze bezpieczeństwa żywnościowego | 200 |
II.3.1.3. Normy i zasady istniejącej ‘architektury’ zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym | 206 |
II.3.2. ‘Słabości’ istniejącej ‘architektury’ zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym | 208 |
II.3.3. Wpływ istniejącej ‘architektury’ na globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywnościowym | 211 |
ROZDZIAŁ III. PRZEDMIOT GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM | 215 |
III.1. FIZYCZNA DOSTĘPNOŚĆ ŻYWNOŚCI | 216 |
III.1.1. Istota fizycznej dostępności żywności | 216 |
III.1.1.1. Pojęcie fizycznej dostępności żywności | 216 |
III.1.1.2. Wyznaczniki fizycznej dostępności żywności | 219 |
III.1.1.2.1. Produkcja | 219 |
III.1.1.2.2. Handel | 228 |
III.1.1.2.3. Zapasy | 233 |
III.1.1.3. Sposoby mierzenia fizycznej dostępności żywności | 236 |
III.1.2. Problemy w obszarze fizycznej dostępności żywności | 240 |
III.1.2.1. Problemy w obszarze produkcji żywności | 240 |
III.1.2.2. Problemy w obszarze handlu żywnością | 249 |
III.1.2.2.1. Skala mikro | 250 |
III.1.2.2.2. Skala makro | 252 |
III.1.2.3. Problemy w obszarze zapasów żywności | 256 |
III.1.3. Fizyczna dostępność żywności jako przedmiot globalnego zarządzania | 259 |
III.2. EKONOMICZNA DOSTĘPNOŚĆ ŻYWNOŚCI | 260 |
III.2.1. Istota ekonomicznej dostępności żywności | 261 |
III.2.1.1. Pojęcie ekonomicznej dostępności żywności | 261 |
III.2.1.2. Wyznaczniki ekonomicznej dostępności żywności | 264 |
III.2.1.2.1. Poziom dochodów | 264 |
III.2.1.2.2. Ceny żywności | 268 |
III.2.1.3. Sposoby mierzenia ekonomicznej dostępności żywności | 271 |
III.2.2. Problemy w obszarze ekonomicznej dostępności żywności | 274 |
III.2.2.1. Problemy w obszarze dochodów | 274 |
III.2.2.2. Problemy w obszarze cen | 282 |
III.2.3. Ekonomiczna dostępność żywności jako przedmiot globalnego zarządzania | 287 |
III.3. ZDROWOTNA JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI | 290 |
III.3.1. Istota zdrowotnej jakości żywności | 290 |
III.3.1.1. Pojęcie zdrowotnej jakości żywności | 290 |
III.3.1.2. Wyznaczniki zdrowotnej jakości żywności | 292 |
III.3.1.2.1. Stan odżywienia | 293 |
III.3.1.2.2. Bezpieczeństwo żywności | 296 |
III.3.1.3. Sposoby mierzenia zdrowotnej jakości żywności | 299 |
III.3.2. Problemy w obszarze zdrowotnej jakości żywności | 301 |
III.3.2.1. Problemy w obszarze stanu odżywienia | 302 |
III.3.2.2. Problemy w obszarze bezpieczeństwa żywności | 308 |
III.3.3. Zdrowotna jakość żywności jako przedmiot globalnego zarządzania | 314 |
ROZDZIAŁ IV. PODMIOTY GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM | 317 |
IV.1. ORGANIZACJE MIĘDZYNARODOWE | 318 |
IV.1.1. Organizacje globalne | 321 |
IV.1.1.1. Wyznaczniki podmiotowości | 321 |
IV.1.1.1.1. Mandat | 322 |
IV.1.1.1.2. Zasoby i atrybuty | 326 |
IV.1.1.2. Zakres uczestnictwa i obszary aktywności | 334 |
IV.1.1.2.1. Organizacje posiadające wyraźny mandat w obszarze bezpieczeństwa żywnościowego: FAO, WFP, IFAD | 334 |
IV.1.1.2.2. Organizacje uwzględniające bezpieczeństwo żywnościowe w swojej działalności oraz wpływające na nie przez swoje funkcje (BŚ, WHO, UNDP, UNICEF, UNEP, WIPO, UNIDO, MOP, OIE, WTO, MFW, UNCTAD) | 349 |
IV.1.1.2.3. Koordynacja i współpraca międzyorganizacyjna | 357 |
IV.1.1.3. Sposób uczestnictwa i miejsce w globalnym zarządzaniu bezpieczeństwem żywnościowym | 359 |
IV.1.2. Organizacje regionalne | 363 |
IV.1.2.1. Organizacje regionalne działające na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego państwom członkowskim | 365 |
IV.1.2.2. Organizacje regionalne działające na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na świecie | 377 |
IV.1.2.3. Organizacje regionalne świadczące pomoc i koordynujące działania w obszarze bezpieczeństwa żywnościowego | 384 |
IV.1.2.4. Sposób uczestnictwa i miejsce w procesie globalnego zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym | 390 |
IV.2. PAŃSTWA | 392 |
IV.2.1. Państwa rozwinięte | 394 |
IV.2.1.1. Wyznaczniki podmiotowości | 396 |
IV.2.1.2. Przejawy uczestnictwa | 406 |
IV.2.1.3. Sposób uczestnictwa i miejsce w globalnym zarządzaniu bezpieczeństwem żywnościowym | 410 |
IV.2.2. Państwa rozwijające się | 411 |
IV.2.2.1. Wyznaczniki podmiotowości | 412 |
IV.2.2.2. Przejawy uczestnictwa | 415 |
IV.2.2.3. Sposób uczestnictwa i miejsce w globalnym zarządzaniu bezpieczeństwem żywnościowym | 419 |
IV.3. PODMIOTY NIEPAŃSTWOWE | 421 |
IV.3.1. Organizacje pozarządowe | 423 |
IV.3.1.1. Wyznaczniki podmiotowości | 426 |
IV.3.1.2. Przejawy uczestnictwa | 431 |
IV.3.1.3. Sposób uczestnictwa i miejsce w globalnym zarządzaniu bezpieczeństwem żywnościowym | 437 |
IV.3.2. Społeczeństwo obywatelskie | 441 |
IV.3.2.1. Wyznaczniki podmiotowości | 442 |
IV.3.2.2. Przejawy uczestnictwa | 444 |
IV.3.2.3. Sposób uczestnictwa i miejsce w globalnym zarządzaniu bezpieczeństwem żywnościowym | 447 |
IV.3.3. Korporacje transnarodowe | 449 |
IV.3.3.1. Wyznaczniki podmiotowości | 451 |
IV.3.3.2. Przejawy uczestnictwa | 459 |
IV.3.3.3. Sposób uczestnictwa i miejsce w globalnym zarządzaniu bezpieczeństwem żywnościowym | 464 |
ROZDZIAŁ V. STRUKTURY I INSTRUMENTY GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM | 467 |
V.1. STRUKTURY ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM | 468 |
V.1.1. Struktury ‘stare’ | 469 |
V.1.1.1. Prawo międzynarodowe | 469 |
V.1.1.2. Organizacje międzynarodowe | 476 |
V.1.1.2.1. Komitet ds. Światowego Bezpieczeństwa Żywnościowego – CFS | 480 |
V.1.1.2.2. Komisja Kodeksu Żywnościowego | 484 |
V.1.1.3. Reżimy międzynarodowe | 488 |
V.1.1.3.1. Międzynarodowy reżim zbożowy | 489 |
V.1.1.3.2. Międzynarodowy reżim pomocy żywnościowej | 493 |
V.1.1.3.3. Międzynarodowy reżim ochrony nowych odmian roślin – UPOV | 496 |
V.1.2. Struktury ‘nowe’ | 499 |
V.1.2.1. Struktury sieciowe | 500 |
V.1.2.1.1. Grupa Konsultacyjna ds. Międzynarodowych Badań w Rolnictwie – CGIAR | 504 |
V.1.2.1.2. Międzynarodowa Sieć Bezpieczeństwa Żywnościowego – IFSN | 506 |
V.1.2.1.3. Światowy Przegląd Ochrony i Technologii – WOCAT . | 510 |
V.1.2.2. Partnerstwa | 512 |
V.1.2.2.1. Globalny Sojusz na rzecz Poprawy Stanu Odżywienia – GAIN | 515 |
V.1.2.2.2. Sojusz przeciwko Głodowi i Niedożywieniu – AAHM . | 517 |
V.1.2.3. Grupy nieformalne | 518 |
V.1.2.3.1. Grupa G8 | 519 |
V.1.2.3.2. Grupa G20 | 522 |
V.1.2.4. Globalne konferencje: Światowy Szczyt Żywnościowy z 1996 roku, Światowy Szczyt Żywnościowy – 5 lat później z 2002 roku, Światowy Szczyt Bezpieczeństwa Żywnościowego z 2009 roku | 526 |
V.1.2.4.1. Cel | 527 |
V.1.2.4.2. Skład i reprezentacja | 527 |
V.1.2.4.3. Interakcje pomiędzy uczestnikami | 528 |
V.1.2.4.4. Efekty | 530 |
V.2. INSTRUMENTY ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM | 533 |
V.2.1. Instrumenty służące do podniesienia poziomu bezpieczeństwa żywnościowego | 534 |
V.2.1.1. Globalne programy i strategie | 534 |
V.2.1.2. Wskaźniki | 536 |
V.2.1.3. Globalne systemy informacyjne | 538 |
V.2.1.4. Standardy | 540 |
V.2.1.5. Prawo do żywności | 545 |
V.2.1.6. Międzynarodowa polityka handlowa | 547 |
V.2.1.7. Działania w obszarze rolnictwa | 550 |
V.2.2. Instrumenty służące do eliminacji barier w zapewnianiu bezpieczeństwa żywnościowego | 552 |
V.2.2.1. Globalne systemy wczesnego ostrzegania | 553 |
V.2.2.2. Rezerwy żywnościowe | 554 |
V.2.2.3. Fundusze bezpieczeństwa żywnościowego | 557 |
V.2.2.4. Pomoc żywnościowa | 557 |
ROZDZIAŁ VI. OCENA I PERSPEKTYWY GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM | 561 |
VI.1. OCENA GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM | 562 |
VI.2. PERSPEKTYWY GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM | 568 |
VI.2.1. Powrót do rozwiązań jednostronnych | 568 |
VI.2.2. Instytucjonalizacja rozwiązań hybrydowych | 571 |
VI.2.3. W kierunku ‘globalnego legalizmu’ | 572 |
ZAKOŃCZENIE | 575 |
BIBLIOGRAFIA (wybór) | 581 |
SUMMARY | 629 |
SPIS TABEL | 635 |
SPIS RYSUNKÓW | 639 |