POLECAMY
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Temat odżywiania, treningów i idealnego ciała oraz presja, by sylwetka odpowiadała określonemu kanonowi piękna, budzą wiele emocji, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy social media nieustannie bombardują nas zdjęciami szczupłych, wysportowanych osób, modnymi dietami i treningami gwarantującymi natychmiastowy efekt odchudzający. Niestety takie wyidealizowane obrazki często wpływają na pojawienie się negatywnych emocji w stosunku do własnego ciała, co w konsekwencji może prowadzić do błędnego podejścia do odżywiania i nieprawidłowej relacji z jedzeniem.
„Psychodietetyka dla każdego, czyli o zdrowej relacji z jedzeniem”, to książka dla osób, które:
• nie są zadowolone z wyglądu swojego ciała,
• czują negatywne emocje w stosunku do jedzenia,
• boją się wielu produktów i są zagubione w gąszczu informacji na temat tego, co można, a czego nie można jeść,
• zajadają emocje,
• traktują odżywianie zero-jedynkowo: albo są na ścisłej diecie albo mają okres „dyspensy”,
• podejmowały wiele prób odchudzania, ale stale dopadał je efekt jojo,
• mają trudność w zmianie swoich nawyków żywieniowych na lepsze.
Publikacja dedykowana jest również dietetykom i studentom dietetyki, którzy chcą zgłębić swoją wiedzę z zakresu psychodietetyki oraz poznać ciekawostki i narzędzia, mogące ułatwić im pracę z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem.
Autorki są specjalistkami z zakresu żywienia: Joanna Jurek – doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją immunologia i żywienie człowieka, jako pasjonatka badań naukowych przedstawia w książce najnowsze fakty i ciekawostki dotyczące dietetyki i psychologii żywienia; Kinga Wittenbeck – dietetyczka, psychodietetyczka, dzięki doświadczeniu w pracy z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem, wspiera czytelników na płaszczyźnie psychologicznej i psychodietetycznej na drodze do osiągnięcia zdrowej relacji z jedzeniem.
Rok wydania | 2024 |
---|---|
Liczba stron | 300 |
Kategoria | Psychologia |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-01-23574-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie | 23 |
Skala globalna otyłości i trend do odchudzania | 23 |
Dieta odchudzająca – panaceum na otyłość? | 25 |
Efekty odchudzania i jego wpływ na zdrowie psychiczne / samopoczucie | 26 |
Wyzwanie: jak zachować odpowiednią masę ciała, żyjąc w świecie, który na każdym kroku zachęca nas do jedzenia? | 28 |
Czego uczą nas media? Czyli o nierealistycznych oczekiwaniach i zakrzywionym obrazie „idealnej” rzeczywistości | 29 |
Rola jedzenia: pokarm dla ciała i duszy | 32 |
Rola fizjologiczna | 32 |
Rola psychologiczna | 33 |
Odczuwanie emocji a zdrowie jelit | 34 |
Jak odróżnić głód emocjonalny od fizycznego? | 35 |
Jedzenie emocjonalne | 39 |
Jedzenie emocjonalne i tendencja do przejadania się | 41 |
Odczuwanie emocji podczas zaburzeń odżywiania | 41 |
Dlaczego mamy tendencję do przejadania się? | 42 |
Jak unikać okazji związanych z przejadaniem się? | 44 |
Przypadek szczególny: kompulsywne objadanie się | 46 |
Skąd się biorą epizody kompulsywnego objadania się i jak sobie z nimi radzić? | 46 |
Skale głodu | 49 |
Ryzyko zdrowotne związane z jedzeniem pod wpływem emocji | 51 |
Wpływ zaburzeń odżywiania na zdrowie jamy ustnej | 53 |
Zasoby psychoenergetyczne | 55 |
Chcieć to móc, czyli największe kłamstwo naszych czasów | 56 |
Jedzenie uważne – praktyka mindful eating | 60 |
Czym jest uważne jedzenie? | 60 |
Związki snu z jedzeniem – ciekawostka | 65 |
Stan emocjonalny a wybory żywieniowe | 66 |
Czy cechy osobowości mogą wpływać na Twoje wybory żywieniowe? – ciekawostka | 67 |
Rola cech osobowości w wyborze żywności i zachowaniu zdrowia | 67 |
Typ osobowości a rodzaj diety | 69 |
Co Twoje ulubione potrawy mówią o Tobie? | 70 |
Co Twój ulubiony produkt spożywczy mówi o Tobie? | 71 |
Dieta dla zdrowia i ducha | 75 |
Uczucie sytości na diecie kluczem do satysfakcji i długoterminowych wyników. Co wpływa na uczucie sytości? | 75 |
Żywność – skład jakościowy pokarmów | 75 |
Cechy charakterystyczne pokarmów o wysokiej sytości | 75 |
Żywność – forma podania | 76 |
Żywność – kolejność spożywanych pokarmów w ramach jednego posiłku | 77 |
Otoczenie – jedzenie w restauracji | 78 |
Otoczenie – oświetlenie pomieszczenia | 79 |
Rodzaj zastawy kuchennej – szklanki i butelki | 79 |
Rodzaj zastawy kuchennej – talerze | 79 |
Sposób podania żywności – kształt opakowań | 80 |
Sposób podania żywności – etykietowanie jej przez producentów | 80 |
Sposób podania żywności – wielkość opakowania | 81 |
Indywidualne preferencje – znajomość pokarmów i własne przekonania na ich temat | 81 |
Jak jedzenie pomaga w regulacji emocji? | 83 |
Jak poszczególne składniki odżywcze wpływają na funkcje mózgu? | 83 |
O neuroprzekaźnikach słów kilka | 86 |
Rola mikrobioty jelitowej w zachowaniu dobrego samopoczucia, czyli o istotnej roli mikroorganizmów w produkcji neurotransmiterów dietetycznych | 97 |
Przykłady bakterii uczestniczących w produkcji neurotransmiterów dietetycznych, czyli czego szukać w jogurtach i suplementach probiotycznych | 97 |
Mikrobiota jelitowa pomaga przyswajać i przetwarzać składniki pożywienia | 98 |
Mikrobiota jelitowa uczestniczy w produkcji witamin | 98 |
Mikrobiota jelitowa reguluje funkcje układu odpornościowego i wpływa na naszą odporność | 98 |
Dieta a skład i aktywność mikrobioty jelitowej | 99 |
Wpływ powszechnie znanych schematów odżywiania na dobrostan psychiczny i zdrowie | 100 |
Diety, które najlepiej wspomagają samopoczucie i zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne | 101 |
Czas na refleksję: czy kompozycja Twojego talerza wspiera Twój dobrostan? | 107 |
Manipulacja składnikami odżywczymi w ramach poszczególnych posiłków: co mówią o tym badania naukowe? | 110 |
Wartość energetyczna posiłków i pora ich spożywania | 110 |
Białko i węglowodany | 111 |
Tłuszcze i węglowodany | 111 |
Podjadanie – strategie działania | 113 |
Zrozumieć własne nastroje dietetyczne | 113 |
Podjadanie | 114 |
Jak sobie radzić z podjadaniem? | 115 |
Zachcianki dietetyczne: jak poradzić sobie z emocjonalną huśtawką nastrojów i smaków? | 119 |
Zachcianka dietetyczna jako informacja od Twojego ciała | 120 |
Co zjeść, jeśli czujesz… | 123 |
Smutek | 123 |
Stres i stany lękowe | 150 |
Zmęczenie | 166 |
Jak wypracować nawyki żywieniowe wspierające Twoje zdrowie i dobre samopoczucie? | 187 |
Skąd wzięły się Twoje nawyki? | 187 |
Przyzwyczajenia i przyjemności | 189 |
Skąd biorą się moje nawyki pod względem neurologicznym? | 190 |
Czym jest nagroda i jak ona działa? | 191 |
Czy kiedy chcę, to naprawdę chcę? | 192 |
Pętla nawyków | 194 |
Wskazówki | 194 |
Zwyczaj | 196 |
Nagroda | 196 |
Jak skutecznie zmienić zwyczaj? | 197 |
Jak rozpoznać, czy Twój nawyk jest kompulsywny? | 198 |
Zdefiniuj własne kompulsywne zachowanie | 199 |
Daj sobie czas na emocjonalny cykl zmiany | 200 |
Jak dokładnie wygląda proces zmiany? | 201 |
Etapy emocjonalnego cyklu zmiany | 204 |
Pierwsza pomoc w przypadku nawrotów do starych przyzwyczajeń | 207 |
Motywacja – czy aby na pewno warto na niej polegać w procesie zmiany? | 210 |
O motywacji słów kilka | 210 |
Na drodze do skutecznej zmiany – sprawdzone strategie | 213 |
Twój przewodnik po zmianie – kompas życia i wizja siebie z przyszłości | 213 |
Perfekcjonizm | 218 |
Różnica między perfekcjonizmem a wysokimi standardami | 218 |
Mit perfekcyjności | 219 |
Jak poradzić sobie z perfekcjonizmem? | 220 |
Praktykuj zasadę 80 : 20 | 223 |
Trenuj uważność | 225 |
Uważność a nawyki | 226 |
Zachwyć się – tak po prostu | 227 |
Uziemianie | 229 |
Lista zysków i strat | 229 |
Afirmacje i myśli wspierające proces zmiany | 234 |
Zobowiązania przed innymi osobami | 236 |
Przejmij kontrolę nad swoim odżywianiem: jak zaplanować posiłki na własnych zasadach i według własnych preferencji? | 239 |
Wartość energetyczna diety, czyli ile kalorii powinniśmy spożywać | 239 |
Planujesz zredukować wagę? Utrzymuj deficyt kaloryczny – ale rób to z głową! | 239 |
Kontroluj wielkość porcji | 240 |
Inwestuj w odżywcze kalorie | 240 |
Skala ANDI jako wyznacznik odżywczej żywności | 241 |
Postaw na obecność warzyw w każdym posiłku | 242 |
Owoce jako doskonały sposób na wzmocnienie i osłodzenie sobie życia | 246 |
Węglowodany złożone jako pełnowartościowe źło energii i błonnika | 250 |
Przykłady zbóż o największej wartości odżywczej | 251 |
Białko dla lepszej regeneracji i zwiększonej sytości | 255 |
Źródła białka w diecie: pokarmy mleczne i ich roślinne zamienniki | 255 |
Źródła białka w diecie: jaja kurze | 259 |
Źródła białka w diecie: mięso zwierzęce | 260 |
Źródła białka w diecie: ryby i owoce morza | 262 |
Tłuszcze – spożywane z umiarem | 265 |
Źródła tłuszczów diecie: oleje roślinne | 267 |
Źródła tłuszczów diecie: orzechy i nasiona roślin | 270 |
Wykorzystaj potencjał superfoods dla lepszego samopoczucia i zdrowia | 273 |
Przykłady superfoods o największym potencjale prozdrowotnym | 274 |
Zakończenie procesu odchudzania. Jakie strategie pomogą Ci utrzymać wymarzoną sylwetkę? | 279 |
Na zakończenie | 283 |
Bibliografia | 285 |
Skorowidz | 295 |