Psychodietetyka dla każdego

czyli o zdrowej relacji z jedzeniem

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

62,10  69,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 69,00 zł (-10%)

Najniższa cena z 30 dni: 41,40 zł  


62,10

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Temat odżywiania, treningów i idealnego ciała oraz presja, by sylwetka odpowiadała określonemu kanonowi piękna, budzą wiele emocji, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy social media nieustannie bombardują nas zdjęciami szczupłych, wysportowanych osób, modnymi dietami i treningami gwarantującymi natychmiastowy efekt odchudzający. Niestety takie wyidealizowane obrazki często wpływają na pojawienie się negatywnych emocji w stosunku do własnego ciała, co w konsekwencji może prowadzić do błędnego podejścia do odżywiania i nieprawidłowej relacji z jedzeniem.


„Psychodietetyka dla każdego, czyli o zdrowej relacji z jedzeniem”, to książka dla osób, które:
• nie są zadowolone z wyglądu swojego ciała,
• czują negatywne emocje w stosunku do jedzenia,
• boją się wielu produktów i są zagubione w gąszczu informacji na temat tego, co można, a czego nie można jeść,
• zajadają emocje,
• traktują odżywianie zero-jedynkowo: albo są na ścisłej diecie albo mają okres „dyspensy”,
• podejmowały wiele prób odchudzania, ale stale dopadał je efekt jojo,
• mają trudność w zmianie swoich nawyków żywieniowych na lepsze.


Publikacja dedykowana jest również dietetykom i studentom dietetyki, którzy chcą zgłębić swoją wiedzę z zakresu psychodietetyki oraz poznać ciekawostki i narzędzia, mogące ułatwić im pracę z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem.


Autorki są specjalistkami z zakresu żywienia: Joanna Jurek – doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją immunologia i żywienie człowieka, jako pasjonatka badań naukowych przedstawia w książce najnowsze fakty i ciekawostki dotyczące dietetyki i psychologii żywienia; Kinga Wittenbeck – dietetyczka, psychodietetyczka, dzięki doświadczeniu w pracy z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem, wspiera czytelników na płaszczyźnie psychologicznej i psychodietetycznej na drodze do osiągnięcia zdrowej relacji z jedzeniem.


Rok wydania2024
Liczba stron300
KategoriaPsychologia
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-01-23574-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie     23
  Skala globalna otyłości i trend do odchudzania     23
  Dieta odchudzająca – panaceum na otyłość?     25
  Efekty odchudzania i jego wpływ na zdrowie psychiczne / samopoczucie     26
  Wyzwanie: jak zachować odpowiednią masę ciała, żyjąc w świecie, który na każdym kroku zachęca nas do jedzenia?     28
  Czego uczą nas media? Czyli o nierealistycznych oczekiwaniach i zakrzywionym obrazie „idealnej” rzeczywistości     29
  Rola jedzenia: pokarm dla ciała i duszy     32
    Rola fizjologiczna     32
    Rola psychologiczna     33
    Odczuwanie emocji a zdrowie jelit     34
    Jak odróżnić głód emocjonalny od fizycznego?     35
  
  Jedzenie emocjonalne     39
  Jedzenie emocjonalne i tendencja do przejadania się     41
    Odczuwanie emocji podczas zaburzeń odżywiania     41
    Dlaczego mamy tendencję do przejadania się?     42
    Jak unikać okazji związanych z przejadaniem się?     44
  Przypadek szczególny: kompulsywne objadanie się     46
    Skąd się biorą epizody kompulsywnego objadania się i jak sobie z nimi radzić?     46
    Skale głodu     49
  Ryzyko zdrowotne związane z jedzeniem pod wpływem emocji     51
  Wpływ zaburzeń odżywiania na zdrowie jamy ustnej     53
  Zasoby psychoenergetyczne     55
  Chcieć to móc, czyli największe kłamstwo naszych czasów     56
  Jedzenie uważne – praktyka mindful eating     60
    Czym jest uważne jedzenie?     60
  Związki snu z jedzeniem – ciekawostka     65
  Stan emocjonalny a wybory żywieniowe     66
  Czy cechy osobowości mogą wpływać na Twoje wybory żywieniowe? – ciekawostka     67
    Rola cech osobowości w wyborze żywności i zachowaniu zdrowia     67
    Typ osobowości a rodzaj diety     69
    Co Twoje ulubione potrawy mówią o Tobie?     70
    Co Twój ulubiony produkt spożywczy mówi o Tobie?     71
  
  Dieta dla zdrowia i ducha     75
  Uczucie sytości na diecie kluczem do satysfakcji i długoterminowych wyników. Co wpływa na uczucie sytości?     75
    Żywność – skład jakościowy pokarmów     75
    Cechy charakterystyczne pokarmów o wysokiej sytości     75
    Żywność – forma podania     76
    Żywność – kolejność spożywanych pokarmów w ramach jednego posiłku     77
    Otoczenie – jedzenie w restauracji     78
    Otoczenie – oświetlenie pomieszczenia     79
    Rodzaj zastawy kuchennej – szklanki i butelki     79
    Rodzaj zastawy kuchennej – talerze     79
    Sposób podania żywności – kształt opakowań     80
    Sposób podania żywności – etykietowanie jej przez producentów     80
    Sposób podania żywności – wielkość opakowania     81
    Indywidualne preferencje – znajomość pokarmów i własne przekonania na ich temat     81
  Jak jedzenie pomaga w regulacji emocji?     83
    Jak poszczególne składniki odżywcze wpływają na funkcje mózgu?     83
    O neuroprzekaźnikach słów kilka     86
  Rola mikrobioty jelitowej w zachowaniu dobrego samopoczucia, czyli o istotnej roli mikroorganizmów w produkcji neurotransmiterów dietetycznych     97
    Przykłady bakterii uczestniczących w produkcji neurotransmiterów dietetycznych, czyli czego szukać w jogurtach i suplementach probiotycznych     97
    Mikrobiota jelitowa pomaga przyswajać i przetwarzać składniki pożywienia     98
    Mikrobiota jelitowa uczestniczy w produkcji witamin     98
    Mikrobiota jelitowa reguluje funkcje układu odpornościowego i wpływa na naszą odporność     98
    Dieta a skład i aktywność mikrobioty jelitowej     99
  Wpływ powszechnie znanych schematów odżywiania na dobrostan psychiczny i zdrowie     100
    Diety, które najlepiej wspomagają samopoczucie i zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne     101
    Czas na refleksję: czy kompozycja Twojego talerza wspiera Twój dobrostan?     107
  Manipulacja składnikami odżywczymi w ramach poszczególnych posiłków: co mówią o tym badania naukowe?     110
    Wartość energetyczna posiłków i pora ich spożywania     110
    Białko i węglowodany     111
    Tłuszcze i węglowodany     111
  
  Podjadanie – strategie działania     113
  Zrozumieć własne nastroje dietetyczne     113
  Podjadanie     114
    Jak sobie radzić z podjadaniem?     115
  
  Zachcianki dietetyczne: jak poradzić sobie z emocjonalną huśtawką nastrojów i smaków?     119
  Zachcianka dietetyczna jako informacja od Twojego ciała     120
  Co zjeść, jeśli czujesz…     123
    Smutek     123
    Stres i stany lękowe     150
    Zmęczenie     166
  
  Jak wypracować nawyki żywieniowe wspierające Twoje zdrowie i dobre samopoczucie?     187
  Skąd wzięły się Twoje nawyki?     187
  Przyzwyczajenia i przyjemności     189
    Skąd biorą się moje nawyki pod względem neurologicznym?     190
    Czym jest nagroda i jak ona działa?     191
    Czy kiedy chcę, to naprawdę chcę?     192
  Pętla nawyków     194
    Wskazówki     194
    Zwyczaj     196
    Nagroda     196
    Jak skutecznie zmienić zwyczaj?     197
  Jak rozpoznać, czy Twój nawyk jest kompulsywny?     198
    Zdefiniuj własne kompulsywne zachowanie     199
  Daj sobie czas na emocjonalny cykl zmiany     200
    Jak dokładnie wygląda proces zmiany?     201
    Etapy emocjonalnego cyklu zmiany     204
  Pierwsza pomoc w przypadku nawrotów do starych przyzwyczajeń     207
  Motywacja – czy aby na pewno warto na niej polegać w procesie zmiany?     210
    O motywacji słów kilka     210
  Na drodze do skutecznej zmiany – sprawdzone strategie     213
    Twój przewodnik po zmianie – kompas życia i wizja siebie z przyszłości     213
  Perfekcjonizm     218
    Różnica między perfekcjonizmem a wysokimi standardami     218
    Mit perfekcyjności     219
    Jak poradzić sobie z perfekcjonizmem?     220
  Praktykuj zasadę 80 : 20     223
  Trenuj uważność     225
    Uważność a nawyki     226
  Zachwyć się – tak po prostu     227
  Uziemianie     229
  Lista zysków i strat     229
  Afirmacje i myśli wspierające proces zmiany     234
  Zobowiązania przed innymi osobami     236
  
  Przejmij kontrolę nad swoim odżywianiem: jak zaplanować posiłki na własnych zasadach i według własnych preferencji?     239
  Wartość energetyczna diety, czyli ile kalorii powinniśmy spożywać     239
    Planujesz zredukować wagę? Utrzymuj deficyt kaloryczny – ale rób to z głową!     239
    Kontroluj wielkość porcji     240
  Inwestuj w odżywcze kalorie     240
    Skala ANDI jako wyznacznik odżywczej żywności     241
  Postaw na obecność warzyw w każdym posiłku     242
  Owoce jako doskonały sposób na wzmocnienie i osłodzenie sobie życia     246
  Węglowodany złożone jako pełnowartościowe źło energii i błonnika     250
    Przykłady zbóż o największej wartości odżywczej     251
  Białko dla lepszej regeneracji i zwiększonej sytości     255
    Źródła białka w diecie: pokarmy mleczne i ich roślinne zamienniki     255
    Źródła białka w diecie: jaja kurze     259
    Źródła białka w diecie: mięso zwierzęce     260
    Źródła białka w diecie: ryby i owoce morza     262
  Tłuszcze – spożywane z umiarem     265
    Źródła tłuszczów diecie: oleje roślinne     267
    Źródła tłuszczów diecie: orzechy i nasiona roślin     270
  Wykorzystaj potencjał superfoods dla lepszego samopoczucia i zdrowia     273
    Przykłady superfoods o największym potencjale prozdrowotnym     274
  Zakończenie procesu odchudzania. Jakie strategie pomogą Ci utrzymać wymarzoną sylwetkę?     279
  
  Na zakończenie     283
  
  Bibliografia     285
  
  Skorowidz     295
RozwińZwiń