Nauki inżynierskie i technologie 3(10) 2013

Nauki inżynierskie i technologie 3(10) 2013

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

ibuk

Niniejszy, trzeci, numer czasopisma „Nauki Inżynierskie i Technologie” zawiera 11 artykułów. Które z nich nas zainteresują? Zazwyczaj, zabierając się do czytania, najpierw przeglądamy spis treści i jeżeli jakiś tytuł nas zainteresuje, przechodzimy do abstraktu pracy. Dopiero kolejnym krokiem jest przeczytanie całego artykułu. Dlatego tak ważne jest, aby zarówno sformułowany tytuł, jak i streszczenie były jak najlepsze.


San Francisco Edit podaje kilkanaście ważnych kroków niezbędnych do napisania dobrego streszczenia. Mianowicie powinno ono zawierać następujące elementy: przedstawienie celu pracy, zastosowanych metod, najważniejszych wyników, konkluzji oraz ustosunkowanie się do ewentualnie postawionej hipotezy. W streszczeniu powinny też znaleźć swoje odzwierciedlenie słowa kluczowe, które zostały przypisane pracy. Tekst zwykle musi spełniać wymogi redakcyjne – w przypadku NIT objętość streszczenia nie może przekraczać 850 znaków ze spacjami. Konieczne jest pozbycie się z treści zbędnych słów i zwrotów, nic niewnoszących informacji ogólnych, szczegółowych opisów zastosowanych metod. Ma to być niejako skondensowana wersja pracy, która określa najważniejsze punkty, ale równocześnie zachęca do jej przeczytania.


Opracowanie pt. Skrobia modyfikowana typu OSA w mikrokapsułkowaniu lipidów metodą suszenia rozpyłowego – stan badań można uznać za przykład w kontekście spełnienia przez abstrakt wymienionych uprzednio zaleceń.


Zgodnie z obowiązującymi trendami i zdrowym rozsądkiem, aby utrzymać się na rynku, również wydawniczym, powinniśmy stawiać na jakość, cały czas monitorować nasze produkty i je ulepszać. Redaktor NIT 3 odwołuje się celowo do jednej z prac, wskazując, jak powinno wyglądać dobre streszczenie, gdyż jest ono tym, czym wystawa w sklepie – albo zachęca, albo zniechęca do jego odwiedzenia. I czy nam się to podoba, czy nie, tak po prostu jest. Dlatego doskonalmy jakość naszych abstraktów. Nawet najbardziej interesująca i wartościowa praca zyskuje, gdy ma dobrze przygotowane streszczenie, zachęcające do jej przeczytania.


Budujący jest fakt, że coraz więcej Autorów cytuje prace uprzednio opublikowane w NIT, co pozostaje w związku z interdyscyplinarnym charakterem kwartalnika oraz coraz lepszą znajomością przez Autorów wcześniej prezentowanych tematów i szukaniem powiązania problemów badawczych ze zgłaszanymi opracowaniami.


Liczba stron140
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  Sylwia Bakuła, Renata Pietrzak-Fiećko, Elżbieta Tońska, Michalina Gałgowska, Jan Miciński, Porównanie zawartości kadmu i ołowiu w mleku różnych gatunków zwierząt    9
  Wojciech Dąbrowski, Włodzimierz Bednarski, Ekologiczne aspekty produkcji oraz stosowania biodiesla    18
  Kamil Dolik, Mariusz S. Kubiak, Instrumentalny test analizy profilu tekstury w badaniu jakości wybranych produktów spożywczych    35
  Ewa Domian, Ewa Świrydow, Jan Cenkier, Skrobia modyfikowana typu OSA w mikrokapsułkowaniu lipidów metodą suszenia rozpyłowego – stan badań    45
  Elżbieta Gujska, Marta Czarnowska, Joanna Michalak, Ocena metod oznaczania zawartości kwasu foliowego i folianów w sokach owocowych    62
  Sylwia Mierzejewska, Jarosław Diakun, Joanna Piepiórka-Stepuk, Marzena Zając, Mycie w systemie CIP wybranych elementów instalacji przesyłowych    70
  Remigiusz Olędzki, Znakowanie żywności pod względem wartości antyoksydacyjnej    80
  Tomasz Podeszwa, Wykorzystanie pseudozbóż do wytwarzania piwa bezglutenowego    92
  Monika Sterczyńska, Marek Jakubowski, Aleksander Poreda, Wpływ kształtu otworu wlotowego kadzi wirowej na formowanie się stożka osadu zastępczego    103
  Barbara Sykut, Konrad Kowalik, Paweł Droździel, Współczesne opakowania dla przemysłu żywnościowego    114
  Jerzy Szpendowski, Krzysztof Siemianowski, Właściwości odżywcze i funkcjonalne oraz zastosowanie kazeinianów w przetwórstwie spożywczym    122
  Zbigniew Duda, Informacja o podręczniku pt. Technologia wędzenia żywności pod redakcją Edwarda Kołakowskiego    139
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia