INNE EBOOKI AUTORA
Praca zbiorowa
Format:
ibuk
Niniejszy, trzeci, numer czasopisma „Nauki Inżynierskie i Technologie” zawiera 11 artykułów. Które z nich nas zainteresują? Zazwyczaj, zabierając się do czytania, najpierw przeglądamy spis treści i jeżeli jakiś tytuł nas zainteresuje, przechodzimy do abstraktu pracy. Dopiero kolejnym krokiem jest przeczytanie całego artykułu. Dlatego tak ważne jest, aby zarówno sformułowany tytuł, jak i streszczenie były jak najlepsze.
San Francisco Edit podaje kilkanaście ważnych kroków niezbędnych do napisania dobrego streszczenia. Mianowicie powinno ono zawierać następujące elementy: przedstawienie celu pracy, zastosowanych metod, najważniejszych wyników, konkluzji oraz ustosunkowanie się do ewentualnie postawionej hipotezy. W streszczeniu powinny też znaleźć swoje odzwierciedlenie słowa kluczowe, które zostały przypisane pracy. Tekst zwykle musi spełniać wymogi redakcyjne – w przypadku NIT objętość streszczenia nie może przekraczać 850 znaków ze spacjami. Konieczne jest pozbycie się z treści zbędnych słów i zwrotów, nic niewnoszących informacji ogólnych, szczegółowych opisów zastosowanych metod. Ma to być niejako skondensowana wersja pracy, która określa najważniejsze punkty, ale równocześnie zachęca do jej przeczytania.
Opracowanie pt. Skrobia modyfikowana typu OSA w mikrokapsułkowaniu lipidów metodą suszenia rozpyłowego – stan badań można uznać za przykład w kontekście spełnienia przez abstrakt wymienionych uprzednio zaleceń.
Zgodnie z obowiązującymi trendami i zdrowym rozsądkiem, aby utrzymać się na rynku, również wydawniczym, powinniśmy stawiać na jakość, cały czas monitorować nasze produkty i je ulepszać. Redaktor NIT 3 odwołuje się celowo do jednej z prac, wskazując, jak powinno wyglądać dobre streszczenie, gdyż jest ono tym, czym wystawa w sklepie – albo zachęca, albo zniechęca do jego odwiedzenia. I czy nam się to podoba, czy nie, tak po prostu jest. Dlatego doskonalmy jakość naszych abstraktów. Nawet najbardziej interesująca i wartościowa praca zyskuje, gdy ma dobrze przygotowane streszczenie, zachęcające do jej przeczytania.
Budujący jest fakt, że coraz więcej Autorów cytuje prace uprzednio opublikowane w NIT, co pozostaje w związku z interdyscyplinarnym charakterem kwartalnika oraz coraz lepszą znajomością przez Autorów wcześniej prezentowanych tematów i szukaniem powiązania problemów badawczych ze zgłaszanymi opracowaniami.
Liczba stron | 140 |
---|---|
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
Sylwia Bakuła, Renata Pietrzak-Fiećko, Elżbieta Tońska, Michalina Gałgowska, Jan Miciński, Porównanie zawartości kadmu i ołowiu w mleku różnych gatunków zwierząt | 9 |
Wojciech Dąbrowski, Włodzimierz Bednarski, Ekologiczne aspekty produkcji oraz stosowania biodiesla | 18 |
Kamil Dolik, Mariusz S. Kubiak, Instrumentalny test analizy profilu tekstury w badaniu jakości wybranych produktów spożywczych | 35 |
Ewa Domian, Ewa Świrydow, Jan Cenkier, Skrobia modyfikowana typu OSA w mikrokapsułkowaniu lipidów metodą suszenia rozpyłowego – stan badań | 45 |
Elżbieta Gujska, Marta Czarnowska, Joanna Michalak, Ocena metod oznaczania zawartości kwasu foliowego i folianów w sokach owocowych | 62 |
Sylwia Mierzejewska, Jarosław Diakun, Joanna Piepiórka-Stepuk, Marzena Zając, Mycie w systemie CIP wybranych elementów instalacji przesyłowych | 70 |
Remigiusz Olędzki, Znakowanie żywności pod względem wartości antyoksydacyjnej | 80 |
Tomasz Podeszwa, Wykorzystanie pseudozbóż do wytwarzania piwa bezglutenowego | 92 |
Monika Sterczyńska, Marek Jakubowski, Aleksander Poreda, Wpływ kształtu otworu wlotowego kadzi wirowej na formowanie się stożka osadu zastępczego | 103 |
Barbara Sykut, Konrad Kowalik, Paweł Droździel, Współczesne opakowania dla przemysłu żywnościowego | 114 |
Jerzy Szpendowski, Krzysztof Siemianowski, Właściwości odżywcze i funkcjonalne oraz zastosowanie kazeinianów w przetwórstwie spożywczym | 122 |
Zbigniew Duda, Informacja o podręczniku pt. Technologia wędzenia żywności pod redakcją Edwarda Kołakowskiego | 139 |