Nauki Inżynierskie i Technologie 2(9) 2013

Nauki Inżynierskie i Technologie 2(9) 2013

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

ibuk

Kolejny numer Nauk Inżynierskich i Technologii oddany zostanie do rąk czytelnika w okresie letniego wypoczynku, kiedy chętniej sięgamy po dobry kryminał czy inną pasjonującą pozycję beletrystyczną. Jest to czas zmiany, ale też poszukiwań nowych wrażeń i odkrywania nowych miejsc. Prace zamieszczone w bieżącym wydaniu naszego czasopisma nie są wprawdzie beletrystyką, ale zawierają elementy nowe, które mogą nas zaciekawić i zainspirować.


Elementy nowatorskie, innowacyjne, znajdziemy w pierwszym opracowaniu dotyczącym opakowań inteligentnych oraz szóstym dotyczącym wpływu barierowości opakowania na cechy sensoryczne mięśni indyków pakowanych w atmosferze modyfikowanej. Podróżując po świecie na pewno zaczniemy poszukiwać tego rodzaju opakowań lub produktów pakowanych dodatkowo w atmosferze MAP.


Fascynację pracą eksperymentalną na skomplikowanych urządzeniach mechanicznych może rozbudzić lektura drugiej publikacji, w której zapoznać się możemy z procesem kutrowania i jego wpływem na jakość farszu i gotowego produktu. W czwartym opracowaniu staniemy oko w oko z suszarką rozpyłową i mikroskopem elektronowym, aby prześledzić właściwości fizyczne waniliowych aromatów proszkowych.


Tych, którzy nie wyobrażają sobie wypoczynku bez dobrego jedzenia, usatysfakcjonować może artykuł trzeci opisujący sery podpuszczkowe dojrzewające i ana-logi sera.


Pasjonaci historii, którzy przy każdej okazji podkreślają, że dzięki niej możemy z lepszym rezultatem prognozować przyszłość, na pewno zainteresują się publikacją piątą i siódmą, które odpowiednio traktują o przetwórstwie mięsa w Polsce oraz o stanie przemysłu spożywczego na Dolnym Śląsku.


Ostatnia praca, na temat związków fluoroorganicznych, uświadamia nam, jak ważne jest dbanie o środowisko, jeżeli chcemy w nim bezpiecznie żyć oraz wypoczywać.


Ci z Państwa, którzy uważają się za ludzi renesansu XXI w. powinni sięgnąć do nowej pozycji książkowej dającej wgląd w zagadnienia towaroznawstwa surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa.


Liczba stron130
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  Mateusz Cichoń, Tomasz Lesiów, Zasada działania innowacyjnych opakowań inteligentnych w przemyśle żywnościowym. Artykuł przeglądowy    9
  Włodzimierz Dolata, Mariusz Sławomir Kubiak, Wpływ różnych czynników na temperaturę farszu i czas w procesie kutrowania    33
  Karolina Dysz, Grażyna Krasnowska, Preferencje konsumentów Polski południowo-zachodniej przy wyborze serów podpuszczkowych dojrzewających    42
  Aleksandra Jedlińska, Emilia Janiszewska, Mateusz Stasiak, Dorota Witrowa-Rajchert, Właściwości fizyczne waniliowych aromatów proszkowych o zróżnicowanym składzie chemicznym części aromatycznej    53
  Franciszek Kapusta, Wybrane zagadnienia produkcji i przetwórstwa mięsa w Polsce w pierwszej dekadzie XXI wieku    67
  Agnieszka Orkusz, Wpływ barierowości opakowania surowych mięśni udowych indyków pakowanych w modyfikowanej atmosferze na ich cechy sensoryczne po obróbce termicznej    85
  Krystyna Szybiga, Tadeusz Miśkiewicz, Zdzisław Król, Stan przemysłu spożywczego na Dolnym Śląsku i rekomendowane kierunki jego rozwoju    94
  Marta K. Żebrowska, Związki fluoroorganiczne – przemysłowe zastosowanie i skutki ich obecności w środowisku przyrodniczym    107
  Jacek Kondratowicz, Informacja o podręczniku pt. Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa pod redakcją Zygmunta Litwińczuka    128
  Summaries    32
  Mateusz Cichoń, Tomasz Lesiów, Principle of innovative smart packaging operation in food industry. Review paper    32
  Włodzimierz Dolata, Mariusz Sławomir Kubiak, Influence of various factors on temperature of meat batter and time in the process of cutting    41
  Karolina Dysz, Grażyna Krasnowska, Rennet ripening cheese consumers’ preferences in southeast Poland    52
  Aleksandra Jedlińska, Emilia Janiszewska, Mateusz Stasiak, Dorota Witrowa-Rajchert, Physical properties of synthetic, vanilla aroma in powder form with various chemical composition of the aromatic part    66
  Franciszek Kapusta, Selected problems of production and processing of meat in Poland in the first decade of the XXI century    83
  Agnieszka Orkusz, Influence of packaging material of raw turkey thigh muscles packed under modified atmosphere on their sensory characteristics after thermal treatment    93
  Krystyna Szybiga, Tadeusz Miśkiewicz, Zdzisław Król, State of food industry in Lower Silesia and the recommended directions of its development    106
  Marta K. Żebrowska, Fluorine compounds – industrial applications and side effects of their presence in nature    127
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia