EBOOKI WYDAWCY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
ibuk
Podręcznik akademicki zawierający kompleksową wiedzę na temat gospodarki turystycznej. Szczególną uwagę poświęcono aspektom jakości, mającym obecnie decydujące znaczenie w walce konkurencyjnej na rynku usług turystycznych.
Autorzy omawiają kolejno:
- podstawy teoretyczne i terminologię,
- problemy jakości w gospodarce turystycznej,
- przewozy turystyczne,
- hotelarstwo i gastronomię,
- biura podróży,
- inne formy obsługi ruchu turystycznego,
- gospodarkę lokalną i regionalną,
- jakość produktu wybranych form gospodarki turystycznej.
Dodatkowymi zaletami podręcznika są:
- dostosowanie do programów nauczania,
- liczne przykłady z polskiej praktyki gospodarczej,
- słowniczek podstawowych terminów z angielskimi odpowiednikami,
- bogata bibliografia, indeks rzeczowy.
Zespół autorski tworzą: Anna Gardzińska, Agnieszka Lewandowska, Tomasz Mańkowski, Beata Meyer, Dwaid Milewski, Aleksander Panasiuk, Adam Pawlicz, Marta Sidorkiewicz, Daniel Szostak, Anna Tokarz.
Rok wydania | 2008 |
---|---|
Liczba stron | 282 |
Kategoria | Turystyka |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-15638-1 |
Numer wydania | 5 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 9 |
ROZDZIAŁ 1. Teoretyczne podstawy gospodarki turystycznej | 13 |
1.1. Gospodarka turystyczna i przemysł turystyczny (Beata Meyer) | 13 |
1.1.1. Turystyka jako sektor gospodarki | 13 |
1.1.2. Bezpośrednia i pośrednia gospodarka turystyczna | 22 |
1.2. Struktura podmiotowa gospodarki turystycznej (Aleksander Panasiuk) | 25 |
1.3. Produkt turystyczny (Aleksander Panasiuk) | 34 |
1.3.1. Istota produktu turystycznego | 34 |
1.3.2. Usługa turystyczna jako produkt | 41 |
1.3.3. Zintegrowany produkt turystyczny | 43 |
Pytania | 45 |
Literatura zalecana | 45 |
ROZDZIAŁ 2. Podstawy jakości w gospodarce turystycznej | 46 |
2.1. Istota jakości (Aleksander Panasiuk) | 46 |
2.2. Jakość usług (Aleksander Panasiuk) | 48 |
2.3. Jakość w gospodarce turystycznej (Aleksander Panasiuk) | 53 |
2.4. Metody badań jakości obsługi w gospodarce turystycznej (Agnieszka Lewandowska, Aleksander Panasiuk) | 58 |
2.5. Gospodarka turystyczna w warunkach zrównoważonego rozwoju (Daniel Szostak, Aleksander Panasiuk) | 62 |
Pytania | 68 |
Literatura zalecana | 69 |
ROZDZIAŁ 3. Przewozy turystyczne (Dawid Milewski) | 70 |
3.1. Wzajemne relacje turystyki i transportu | 70 |
3.2. Pojęcie i cechy jakości usług transportowych | 72 |
3.3. Przewozy w poszczególnych gałęziach i rodzajach transportu | 77 |
3.3.1. Transport samochodowy | 77 |
3.3.2. Transport kolejowy | 82 |
3.3.3. Transport lotniczy | 87 |
3.3.4. Żegluga pasażerska | 93 |
3.4. Mierniki jakości przewozów turystycznych | 103 |
3.5. Ocena jakości kolejowych przewozów pasażerskich | 106 |
Pytania | 108 |
Literatura zalecana | 108 |
ROZDZIAŁ 4. Hotelarstwo i gastronomia (Daniel Szostak) | 109 |
4.1. Wzajemne relacje turystyki, hotelarstwa i gastronomii | 109 |
4.2. Pojęcie i cechy jakości usług hotelarskich i gastronomicznych | 112 |
4.3. Czynniki kształtujące jakość usług hotelarskich | 115 |
4.4. Czynniki kształtujące jakość usług gastronomicznych | 119 |
4.5. Kategoryzacja jako instrument pomiaru jakości usług hotelarskich | 121 |
4.6. Rekomendacja przedsiębiorstw hotelarskich i gastronomicznych | 125 |
4.7. Przykłady kategoryzacji obiektów hotelarskich w wybranych krajach europejskich | 127 |
Pytania | 131 |
Literatura zalecana | 132 |
ROZDZIAŁ 5. Biura podroży (Dawid Milewski) | 133 |
5.1. Istota działalności biur podróży | 133 |
5.2. Determinanty rozwoju usług pośrednictwa i organizacji w turystyce | 136 |
5.3. Znaczenie i funkcje podmiotów pośrednictwa i organizacji w turystyce | 140 |
5.4. Cechy współczesnego rynku pośrednictwa i organizacji w turystyce | 142 |
5.5. Standardy jakości w podmiotach pośrednictwa i organizacji w turystyce | 145 |
5.6. Kształtowanie jakości usług pośrednictwa i organizacji w turystyce | 151 |
5.7. Analiza kształtowania jakości usług w oddziale regionalnym biura podróży | 157 |
Pytania | 163 |
Literatura zalecana | 163 |
ROZDZIAŁ 6. Pozostałe formy obsługi ruchu turystycznego | 164 |
6.1. Ruch turystyczny (Beata Meyer) | 164 |
6.1.1. Pojęcie i rodzaje ruchu turystycznego | 164 |
6.1.2. Determinanty rozwoju ruchu turystycznego | 172 |
6.2. Formy obsługi ruchu turystycznego (Beata Meyer) | 177 |
6.2.1. Informacja turystyczna | 178 |
6.2.2. Pilotaż | 181 |
6.2.3. Przewodnictwo | 184 |
6.3. Metody określania jakości wybranych usług związanych z obsługa ruchu turystycznego (Agnieszka Lewandowska) | 188 |
6.4. System obsługi w punktach i centrach informacji turystycznej (Agnieszka Lewandowska) | 192 |
Pytania | 198 |
Literatura zalecana | 199 |
ROZDZIAŁ 7. Lokalna i regionalna gospodarka turystyczna | 200 |
7.1. Podstawy formalne funkcjonowania lokalnej i regionalnej gospodarki turystycznej (Adam Pawlicz) | 200 |
7.2. Aktywność podmiotów samorządu terytorialnego w zakresie oferty turystycznej (Adam Pawlicz) | 203 |
7.3. Możliwości oceny jakości obszarowego produktu turystycznego (Daniel Szostak) | 209 |
7.4. Badanie jakości produktu turystycznego w opinii turystów odwiedzających region turystyczny (Daniel Szostak) | 215 |
Pytania | 224 |
Literatura zalecana | 224 |
ROZDZIAŁ 8. Produkt turystyczny wybranych form turystyki | 225 |
8.1. Turystyka wiejska (Anna Tokarz) | 225 |
8.1.1. Produkt turystyki wiejskiej | 225 |
8.1.2. Turystyka wiejska w Polsce | 227 |
8.2. Kategoryzacja gospodarstw agroturystycznych przez Polska Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” (Anna Tokarz) | 229 |
8.3. Turystyka uzdrowiskowa (Agnieszka Lewandowska) | 231 |
8.4. Ocena jakości produktu turystycznego uzdrowisk na przykładzie województwa zachodniopomorskiego (Agnieszka Lewandowska) | 235 |
8.5. Turystyka biznesowa (Marta Sidorkiewicz) | 240 |
8.6. Kodeks etyki zawodowej w turystyce biznesowej (Marta Sidorkiewicz) | 246 |
8.7. Turystyka wypoczynkowa (Anna Gardzińska) | 247 |
8.8. Działania podnoszące jakość wypoczynku w gminie Rewal (Anna Gardzińska) | 250 |
8.9. Turystyka morska (Tomasz Mańkowski) | 253 |
8.10. Jakość obsługi klientów korporacyjnych w Unity Line (Tomasz Mańkowski) | 258 |
Pytania | 259 |
Literatura zalecana | 259 |
Bibliografia | 260 |
Słowniczek | 268 |
Indeks | 279 |