Cholesterol pod kontrolą

Cholesterol pod kontrolą

1 ocena

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

19,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Dzięki książce czytelnik dowie się, jak skomponować prawidłową dietę, zmniejszającą stężenie cholesterolu (który jest jednym z czynników ryzyka zawału serca i udaru mózgu), jakie są mechanizmy przemiany tłuszczów i cholesterolu w organizmie. Autorzy podają liczne przepisy na potrawy, które skutecznie przyczyniają się do obniżania stężenia cholesterolu.


Liczba stron80
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4138-5
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Słowo wstępne     4
  Od autorów     5
  
  Cholesterol — w nadmiarze szkodliwy     6
  Co to jest cholesterol?     6
  HDL i LDL — „dobry” i „zły” cholesterol     7
  Cholesterol jako czynnik ryzyka     12
  Miażdżyca, zawał serca, udar mózgu     12
  Zespół metaboliczny     14
  Leki obniżające poziom lipidów     17
  Ruch podnosi poziom HDL     18
  Jak utrzymać się w dobrej formie?     18
  Prawidłowa masa ciała     20
  Zdrowe żywienie — najlepsze lekarstwo!     22
  Jedzmy świadomie — dieta a poziom cholesterolu     22
  Ważny wybór — właściwy kwas tłuszczowy     26
  Nadmiar tłuszczów jest szkodliwy     26
  Produkty naturalne obniżają poziom cholesterolu     32
  Karczochy — korzystnie wpływają na gospodarkę tłuszczową     32
  Błonnik rozpuszczalny w wodzie — ma wszechstronne działanie     34
  Olej rybi — chroni naczynia krwionośne     38
  Sterole roślinne — chronią układ sercowo-naczyniowy     42
  Soja — roślina przyjazna dla serca     45
  Produkty naturalne — naprawdę skuteczne!     49
  Garść pomysłów na lekkostrawne śniadania     52
  Właściwy dobór składników     52
  Przekąski i napoje obniżające poziom cholesterolu     56
  Przyjemności bez wyrzutów sumienia     57
  Obiady, które krzepią serce     62
  Warzywa są nieocenione!     62
  Lekkie dania na kolację     70
  Sałatki i pikantne pasty do chleba     70
  Spis zalecanych przepisów kulinarnych     76
  
  Indeks rzeczowy     77
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia