Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności

-20%

Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

14,16  17,70

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

14,1617,70

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Skrypt przeznaczony jest dla studentów stacjonarnych i zaocznych uniwersyteckich, rolniczych oraz przyrodniczych studiów chemicznych o specjalności chemia i analiza żywności. Zawiera informacje dotyczące analizy różnych produktów żywnościowych i surowców stosowanych w produkcji środków spożywczych. Poznanie podstawowych metod analizy oraz ich zastosowanie w późniejszej pracy zawodowej jest niezbędną umiejętnością absolwenta kierunku chemicznego o specjalności żywność lub technologia żywności. Cenne informacje znajdą tu także pracownicy laboratoriów przemysłu spożywczego lub placówek zajmujących się kontrolą jakości żywności.


Liczba stron182
WydawcaWydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
ISBN-13978-83-231-2940-0
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp /    7
  Przepisy BHP /    11
  Wymagane w opracowaniach parametry analizy statystycznej /    13
  Przygotowanie i mianowanie roztworów /    15
[]Ćwiczenie nr    1
  Oznaczanie suchej masy w produktach żywnościowych /    23
  Ćwiczenie nr    2
  Oznaczanie wapnia w produktach mlecznych metodą objętościową /    27
  Ćwiczenie nr    3
  Oznaczanie wybranych składników produktów mlecznych /    31
  Ćwiczenie nr    4
  Oznaczanie ca2+ w wodach mineralnych /    39
  Ćwiczenie nr    5
  Oznaczanie mg2+ w wodach mineralnych /    45
  Ćwiczenie nr    6
  Oznaczanie witaminy e w żywności /    51
  Ćwiczenie nr    7
  Oznaczanie witaminy c w żywności /    57
  Ćwiczenie nr    8
  Wykorzystanie metod elektrochemicznych w analizie żywności /    63
  Ćwiczenie nr    9
  Oznaczanie barwników w żywności /    67
  Ćwiczenie nr    10
  Analiza produktów zbożowych /    77
  Ćwiczenie nr    11
  Analiza przetworów owocowo-warzywnych /    87
  Ćwiczenie nr    12
  Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w wybranych grupach żywności /    97
  Ćwiczenie nr    13
  Oznaczanie tiocyjanianów w warzywach /    101
  Ćwiczenie nr    14
  Oznaczanie całkowitej zawartości związków fenolowych (tpc) w przyprawach i ziołach /    107
  Ćwiczenie nr    15
  Oznaczanie ß-karotenu w marchwi /    113
  Ćwiczenie nr    16
  Oznaczanie pektyn w surowcach i przetworach owocowo-warzywnych /    117
  Literatura /    121
  Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym /    125
  Podstawowe informacje /    129
[]Ćwiczenie nr    1
  Oznaczanie bakterii termofilnych tworzących przetrwalniki w produktach o wysokiej czystości /    143
  Ćwiczenie nr    2
  Oznaczanie liczby drożdży i pleśni w ziarnach zbóż, mące pszennej, żytniej oraz w chlebie żytnim i pszennym /    149
  Ćwiczenie nr    3
  Oznaczanie obecności i miana pałeczek Escherichia coli w mleku pasteryzowanym, śmietanie, jogurcie i lodach /    157
  Ćwiczenie nr    4
  Oznaczanie liczby bakterii Bacillus cereus w produktach dla dzieci i sproszkowanych produktach mlecznych /    165
  Literatura /    179
  Noty o autorach /    181
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia