Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności

-20%

Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

14,16  17,70

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

14,1617,70

cena referencyjna

cena zawiera podatek VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Skrypt przeznaczony jest dla studentów stacjonarnych i zaocznych uniwersyteckich, rolniczych oraz przyrodniczych studiów chemicznych o specjalności chemia i analiza żywności. Zawiera informacje dotyczące analizy różnych produktów żywnościowych i surowców stosowanych w produkcji środków spożywczych. Poznanie podstawowych metod analizy oraz ich zastosowanie w późniejszej pracy zawodowej jest niezbędną umiejętnością absolwenta kierunku chemicznego o specjalności żywność lub technologia żywności. Cenne informacje znajdą tu także pracownicy laboratoriów przemysłu spożywczego lub placówek zajmujących się kontrolą jakości żywności.


Rok wydania2013
Liczba stron182
KategoriaChemia organiczna
WydawcaWydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
ISBN-13978-83-231-2940-0
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

PayPo - Promocja!

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp /    7
  
  Część I
  ANALIZA CHEMICZNA
  Przepisy BHP /    11
  Wymagane w opracowaniach parametry analizy statystycznej /    13
  Przygotowanie i mianowanie roztworów /    15
  Ćwiczenie nr    1
  Oznaczanie suchej masy w produktach żywnościowych /    23
  Ćwiczenie nr    2
  Oznaczanie wapnia w produktach mlecznych metodą objętościową /    27
  Ćwiczenie nr    3
  Oznaczanie wybranych składników produktów mlecznych /    31
  Ćwiczenie nr    4
  Oznaczanie ca2+ w wodach mineralnych /    39
  Ćwiczenie nr    5
  Oznaczanie mg2+ w wodach mineralnych /    45
  Ćwiczenie nr    6
  Oznaczanie witaminy e w żywności /    51
  Ćwiczenie nr    7
  Oznaczanie witaminy c w żywności /    57
  Ćwiczenie nr    8
  Wykorzystanie metod elektrochemicznych w analizie żywności /    63
  Ćwiczenie nr    9
  Oznaczanie barwników w żywności /    67
  Ćwiczenie nr    10
  Analiza produktów zbożowych /    77
  Ćwiczenie nr    11
  Analiza przetworów owocowo-warzywnych /    87
  Ćwiczenie nr    12
  Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w wybranych grupach żywności /    97
  Ćwiczenie nr    13
  Oznaczanie tiocyjanianów w warzywach /    101
  Ćwiczenie nr    14
  Oznaczanie całkowitej zawartości związków fenolowych (tpc) w przyprawach i ziołach /    107
  Ćwiczenie nr    15
  Oznaczanie ß-karotenu w marchwi /    113
  Ćwiczenie nr    16
  Oznaczanie pektyn w surowcach i przetworach owocowo-warzywnych /    117
  Literatura /    121
  
  Część II
  ELEMENTY ANALIZY MIKROBIOLOGICZNEJ ŻYWNOŚCI
  Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym /    125
  Podstawowe informacje /    129
  Ćwiczenie nr    1
  Oznaczanie bakterii termofilnych tworzących przetrwalniki w produktach o wysokiej czystości /    143
  Ćwiczenie nr    2
  Oznaczanie liczby drożdży i pleśni w ziarnach zbóż, mące pszennej, żytniej oraz w chlebie żytnim i pszennym /    149
  Ćwiczenie nr    3
  Oznaczanie obecności i miana pałeczek Escherichia coli w mleku pasteryzowanym, śmietanie, jogurcie i lodach /    157
  Ćwiczenie nr    4
  Oznaczanie liczby bakterii Bacillus cereus w produktach dla dzieci i sproszkowanych produktach mlecznych /    165
  Literatura /    179
  Noty o autorach /    181
RozwińZwiń
Informacja o cookies
Strona ibuk.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych.
Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach.
Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia