Badanie substancji biologicznie aktywnych w surowcach roślinnych i produktach naturalnych z zastosowaniem łączonych technik chromatograficznych

-20%

Badanie substancji biologicznie aktywnych w surowcach roślinnych i produktach naturalnych z zastosowaniem łączonych technik chromatograficznych

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

21,36  26,70

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

21,3626,70

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

W książce przedstawiono wyniki badań dotyczących analiz ekstraktów roślinnych oraz produktów naturalnych. Określono zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych oraz dokonano oceny ich aktywności przeciwutleniającej. Autorka, opracowując metodyki wyodrębniania i oznaczania karotenoidów, polifenoli, w tym flawonoidów, poszukiwała najbardziej efektywnych sposobów rozdzielenia i identyfikacji oznaczanych związków z uwzględnieniem technik chromatograficznych (TLC, OP TLC, LC/MS).
Na postawie kilkuset odnośników do literatury źródłowej szczegółowo scharakteryzowano związki o udowodnionej aktywności biologicznej. W opracowaniu uwzględniono występowanie, budowę, mechanizmy biosyntezy oraz właściwości biologiczne karotenoidów i polifenoli. Podjęto także próbę wyjaśnienia mechanizmu działania przeciwutleniaczy oraz określenia wpływu wolnych rodników na organizmy roślinne.


Liczba stron166
WydawcaWydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
ISBN-13978-83-231-2905-9
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wykaz najważniejszych skrótów i oznaczeń /    9
  Wprowadzenie /    11
  1. Ogólna charakterystyka wybranych produktów naturalnych i surowców roślinnych /    15
  1.1. Miód /    16
  1.2. Herbata i czerwonokrzew /    19
  1.3. Jarmuż i szpinak /    23
  2. Udział związków biologicznie aktywnych w przeciwdziałaniu wolnym rodnikom /    28
  2.1. Reaktywne formy tlenu /    29
  2.2. Wpływ wolnych rodników na składniki komórki /    31
  2.3. Przeciwdziałanie wolnym rodnikom /    34
  3. Karotenoidy /    36
  3.1. Wiadomości ogólne /    37
  3.2. Występowanie karotenoidów /    39
  3.3. Biosynteza karotenoidów /    41
  3.4. Rola i funkcje karotenoidów /    47
  3.5. Przemiany karotenoidów w organizmie człowieka /    51
  4. Polifenole /    55
  4.1. Wiadomości ogólne /    55
  4.2. Występowanie polifenoli /    56
  4.3. Biosynteza polifenoli na przykładzie flawonoidów /    57
  4.4. Rola i właściwości flawonoidów /    59
  5. Metody analityczne w oznaczaniu i badaniu właściwości karotenoidów i polifenoli /    64
  5.1. Metody przygotowania próbki /    64
  5.2. Techniki analityczne stosowane w analizie jakościowej i ilościowej /    65
  5.2.1. Charakterystyka wybranych detektorów do HPLC /    67
  6. Metody oceny właściwości przeciwutleniających /    71
  7. Cel pracy /    77
  8. Materiały i metody /    78
  8.1. Badanie właściwości miodu. Wyznaczanie parametrów fizykochemicznych i oznaczanie składników biologicznie aktywnych /    78
  8.2. Analiza jakościowa i liściowa ekstraktów z liści herbaty i czerwonokrzewu /    80
  8.3. Sposoby wyznaczania aktywności przeciwutleniającej /    82
  8.4. Oznaczanie karotenoidów w ekstraktach roślinnych /    83
  8.5. Badanie retencji karotenoidów za pomocą HPLC /    85
  8.6. Wyznaczanie aktywności silanolowej i hydrofobowości wypełnień kolumn do HPLC /    86
  9. Właściwości fizykochemiczne różnych odmian miodu /    87
  10. Badanie składu ekstraktów z liści herbaty i czerwonokrzewu /    99
  11. Nowe sposoby wyznaczania aktywności przeciwutleniającej z wykorzystaniem technik chromatograficznych /    103
  12. Oznaczanie karotenoidów w ekstraktach roślinnych /    112
  13. Wpływ fazy stacjonarnej na retencję karotenoidów /    123
  14. Podsumowanie /    143
  Literatura /    147
  Abstract /    165
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia