EBOOKI WYDAWCY
-20%
Autor:
Format:
pdf, ibuk
W książce przedstawiono wyniki badań dotyczących analiz ekstraktów roślinnych oraz produktów naturalnych. Określono zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych oraz dokonano oceny ich aktywności przeciwutleniającej. Autorka, opracowując metodyki wyodrębniania i oznaczania karotenoidów, polifenoli, w tym flawonoidów, poszukiwała najbardziej efektywnych sposobów rozdzielenia i identyfikacji oznaczanych związków z uwzględnieniem technik chromatograficznych (TLC, OP TLC, LC/MS).
Na postawie kilkuset odnośników do literatury źródłowej szczegółowo scharakteryzowano związki o udowodnionej aktywności biologicznej. W opracowaniu uwzględniono występowanie, budowę, mechanizmy biosyntezy oraz właściwości biologiczne karotenoidów i polifenoli. Podjęto także próbę wyjaśnienia mechanizmu działania przeciwutleniaczy oraz określenia wpływu wolnych rodników na organizmy roślinne.
Liczba stron | 166 |
---|---|
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika |
ISBN-13 | 978-83-231-2905-9 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wykaz najważniejszych skrótów i oznaczeń / | 9 |
Wprowadzenie / | 11 |
1. Ogólna charakterystyka wybranych produktów naturalnych i surowców roślinnych / | 15 |
1.1. Miód / | 16 |
1.2. Herbata i czerwonokrzew / | 19 |
1.3. Jarmuż i szpinak / | 23 |
2. Udział związków biologicznie aktywnych w przeciwdziałaniu wolnym rodnikom / | 28 |
2.1. Reaktywne formy tlenu / | 29 |
2.2. Wpływ wolnych rodników na składniki komórki / | 31 |
2.3. Przeciwdziałanie wolnym rodnikom / | 34 |
3. Karotenoidy / | 36 |
3.1. Wiadomości ogólne / | 37 |
3.2. Występowanie karotenoidów / | 39 |
3.3. Biosynteza karotenoidów / | 41 |
3.4. Rola i funkcje karotenoidów / | 47 |
3.5. Przemiany karotenoidów w organizmie człowieka / | 51 |
4. Polifenole / | 55 |
4.1. Wiadomości ogólne / | 55 |
4.2. Występowanie polifenoli / | 56 |
4.3. Biosynteza polifenoli na przykładzie flawonoidów / | 57 |
4.4. Rola i właściwości flawonoidów / | 59 |
5. Metody analityczne w oznaczaniu i badaniu właściwości karotenoidów i polifenoli / | 64 |
5.1. Metody przygotowania próbki / | 64 |
5.2. Techniki analityczne stosowane w analizie jakościowej i ilościowej / | 65 |
5.2.1. Charakterystyka wybranych detektorów do HPLC / | 67 |
6. Metody oceny właściwości przeciwutleniających / | 71 |
7. Cel pracy / | 77 |
8. Materiały i metody / | 78 |
8.1. Badanie właściwości miodu. Wyznaczanie parametrów fizykochemicznych i oznaczanie składników biologicznie aktywnych / | 78 |
8.2. Analiza jakościowa i liściowa ekstraktów z liści herbaty i czerwonokrzewu / | 80 |
8.3. Sposoby wyznaczania aktywności przeciwutleniającej / | 82 |
8.4. Oznaczanie karotenoidów w ekstraktach roślinnych / | 83 |
8.5. Badanie retencji karotenoidów za pomocą HPLC / | 85 |
8.6. Wyznaczanie aktywności silanolowej i hydrofobowości wypełnień kolumn do HPLC / | 86 |
9. Właściwości fizykochemiczne różnych odmian miodu / | 87 |
10. Badanie składu ekstraktów z liści herbaty i czerwonokrzewu / | 99 |
11. Nowe sposoby wyznaczania aktywności przeciwutleniającej z wykorzystaniem technik chromatograficznych / | 103 |
12. Oznaczanie karotenoidów w ekstraktach roślinnych / | 112 |
13. Wpływ fazy stacjonarnej na retencję karotenoidów / | 123 |
14. Podsumowanie / | 143 |
Literatura / | 147 |
Abstract / | 165 |