Żywienie człowieka zdrowego i chorego t.2

Żywienie człowieka zdrowego i chorego t.2

1 ocena

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

29,95

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili:
* zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;
* rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa;
* żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
* praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi;
* racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia;
* rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
* poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych. Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.


Liczba stron472
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-16492-8
Numer wydania2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  I. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia    13
  1. Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży (Józef Ryżko, Piotr Socha)    15
  1.1. Żywienie w okresie niemowlęcym    15
  1.2. Żywienie dzieci w wieku 1–3 lat    29
  1.3. Żywienie dzieci w okresie przedszkolnym    32
  1.4. Żywienie dzieci w wieku szkolnym    34
  2. Żywienie osób dorosłych zależnie od ich aktywności fizycznej (Jan Jeszka, Joanna Bajerska)    38
  2.1. Żywienie a tryb życia    38
  2.2. Zapotrzebowanie energetyczne w zależności od rodzaju wysiłku fizycznego    39
  2.3. Zapotrzebowanie osób aktywnych fizycznie na węglowodany    42
  2.4. Zapotrzebowanie na białko podczas wysiłku fizycznego    49
  2.5. Zapotrzebowanie na tłuszcze a wysiłek fizyczny    51
  2.6. Spożycie witamin i składników mineralnych a wysiłek fizyczny    53
  2.7. Znaczenie wody i elektrolitów podczas wysiłku fizycznego    56
  3. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących (Grzegorz H. Bręborowicz, Mariola Ropacka)    62
  3.1. Sposób żywienia w okresie przedkoncepcyjnym    62
  3.2. Żywienie w ciąży    63
  3.3. Żywienie w połogu i okresie karmienia    77
  3.4. Konsekwencje nieprawidłowego odżywiania się w ciąży    77
  4. Żywienie osób starszych (Wojciech Roszkowski)    80
  4.1. Wprowadzenie    80
  4.2. Zmiany fizjologiczne i patologiczne w wieku starszym    81
  4.3. Specyficzne problemy żywieniowe w starszym wieku    82
  4.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze    83
  4.5. Ogólne zasady żywienia osób starszych    86
  4.6. Przykłady całodziennej racji pokarmowej dla ludzi starszych według Jarosza (2008)    87
  5. Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska (Jerzy Bertrandt)    90
  5.1. Ekstremalne warunki środowiska    90
  5.2. Fizjologiczne podstawy żywienia człowieka w skrajnych warunkach termicznych środowiska    92
  5.3. Klimat wysokogórski    112
  5.4. Żywienie w sytuacjach klęsk żywiołowych, katastrof ekologicznych i przemysłowych    114
  5.5. Jet lag – zespół długu czasowego    115
  II. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób    121
  6. Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych (Lucjan Szponar, Wioleta Respondek, Maciej Ołtarzewski)    123
  6.1. Wprowadzenie    123
  6.2. Niedobory energii i białka    124
  6.3. Niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych    125
  6.4. Niedobory składników antyoksydacyjnych    127
  6.5. Niedobór jodu    129
  6.6. Niedobór wapnia    131
  6.7. Niedobór fluoru    133
  6.8. Niedobór żelaza    133
  6.9. Foliany i kwas foliowy    135
  6.10. Niedobór witaminy A    137
  6.11. Niedobór witaminy D    138
  6.12. Podsumowanie    139
  7. Żywienie w chorobach jamy ustnej (Anna Kurhańska-Flisykowska)    146
  7.1. Próchnica zębów    148
  7.2. Choroby twardych tkanek zębów niepróchnicowego pochodzenia    152
  7.3. Choroby przyzębia    152
  7.4. Choroby błon śluzowych jamy ustnej    153
  8. Żywienie w chorobach wieku dziecięcego (Jerzy Socha)    158
  8.1. Ostra biegunka    158
  8.2. Biegunka przewlekła    160
  8.3. Zaburzenia trawienia i wchłaniania węglowodanów    162
  8.4. Alergia pokarmowa    164
  8.5. Celiakia    165
  8.6. Mukowiscydoza    168
  8.7. Żywienie w stanach niedoboru żelaza    170
  9. Żywienie w dyslipidemii (Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska)    173
  9.1. Definicja dyslipidemii    173
  9.2. Podział zaburzeń lipidowych    177
  9.3. Dieta w leczeniu dyslipidemii    181
  10. Żywienie w zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego (Jan Chojnacki, Ewa Walecka-Kapica)    190
  11. Żywienie w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia (Henryk Wysocki, Bogna Wierusz-Wysocka)    208
  11.1. Dieta dla chorych ze stabilną chorobą niedokrwienną serca    212
  11.2. Dieta dla chorych z zawałem mięśnia sercowego    212
  11.3. Dieta dla chorych z niewydolnością serca    213
  11.4. Dieta dla chorych poddawanych zabiegom kardiochirurgicznym    216
  12. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym (Jerzy Głuszek, Anna Posadzy-Małaczyńska)    219
  13. Żywienie w cukrzycy (Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski)    226
  13.1. Definicja    226
  13.2. Epidemiologia cukrzycy    226
  13.3. Podział cukrzycy    227
  13.4. Objawy cukrzycy    227
  13.5. Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2    227
  13.6. Diagnostyka cukrzycy    229
  13.7. Leczenie żywieniowe w cukrzycy    229
  13.8. Bilans energetyczny a otyłość w cukrzycy    239
  14. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego (Marian Grzymisławski, Krzysztof Linke)    242
  14.1. Nietolerancja laktozy    242
  14.2. Choroba trzewna (nietolerancja glutenu, sprue nietropikalna)    244
  14.3. Dieta w chorobie wrzodowej    245
  14.4. Żywienie osób po resekcji żołądka    246
  14.5. Żywienie w zaburzeniach opróżniania żołądka    247
  14.6. Nieswoiste zapalne choroby jelit    248
  15. Żywienie w alergiach pokarmowych (Zbigniew Bartuzi)    252
  15.1. Wprowadzenie    252
  15.2. Niepożądane reakcje na pokarmy – definicja, klasyfikacja    253
  15.3. Mechanizmy patogenetyczne nadwrażliwości pokarmowej    254
  15.4. Charakterystyka alergenów pokarmowych    256
  15.5. Objawy alergii pokarmowej    258
  16. Żywienie w chorobach wątroby (Marian Grzymisławski)    264
  16.1. Leczenie żywieniowe chorych z przewlekłymi chorobami w okresie wyrównania    264
  16.2. Leczenie żywieniowe chorych z niewyrównaną marskością wątroby    267
  17. Żywienie w chorobach trzustki (Jan Dzieniszewski)    272
  17.1. Zarys patofizjologii zewnętrznego wydzielania trzustki    272
  17.2. Ostre zapalenie trzustki    275
  17.3. Przewlekłe zapalenie trzustki    279
  17.4. Mukowiscydoza    283
  17.5. Rak trzustki    284
  17.6. Chory po całkowitym usunięciu trzustki    285
  18. Żywienie w chorobach nerek (Alicja Grzegorzewska)    288
  18.1. Zespół nerczycowy    288
  18.2. Ostra niewydolność nerek    289
  18.3. Przewlekła choroba nerek z uwzględnieniem jej stadiów i metod dializoterapii    290
  19. Żywienie w dnie moczanowej (Alicja Grzegorzewska)    298
  20. Żywienie w chorobach tkanki łącznej (Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski)    305
  20.1. Zmiany w obrębie struktur stawowych    305
  20.2. Podział chorób tkanki łącznej    306
  20.3. Leczenie chorób tkanki łącznej    306
  20.4. Niekorzystny wpływ wybranych składników żywieniowych    309
  21. Żywienie w osteoporozie (Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski)    311
  21.1. Pojęcia podstawowe    311
  21.2. Rodzaje osteoporozy    313
  21.3. Czynniki ryzyka złamań w przebiegu osteoporozy    314
  21.4. Rozpoznanie osteoporozy    314
  21.5. Leczenie osteoporozy    315
  21.6. Zalecenia żywieniowe w osteoporozie    315
  21.7. Podsumowanie    321
  22. Żywienie w chorobach nowotworowych (Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski, Juliusz Przysławski)    324
  23. Żywienie w otyłości (Magdalena Białkowska, Wiktor B. Szostak)    332
  23.1. Definicja    332
  23.2. Epidemiologia otyłości    333
  23.3. Etiopatogeneza otyłości    335
  23.4. Diagnostyka    338
  23.5. Leczenie    339
  24. Jadłowstręt psychiczny i bulimia (Jerzy Kosowicz, Andrzej Rajewski)    346
  24.1. Jadłowstręt psychiczny    346
  24.2. Bulimia    351
  III. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe    353
  25. Leczenie żywieniowe (Bruno Szczygieł)    355
  25.1. Niedożywienie    355
  25.2. Niedożywienie szpitalne    356
  25.3. Identyfikacja chorych niedożywionych    357
  25.4. Ocena stanu odżywienia    358
  25.5. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze    361
  25.6. Rodzaje niedożywienia    364
  25.7. Wskazania do leczenia żywieniowego    366
  25.8. Metody leczenia żywieniowego    369
  25.9. Podsumowanie    376
  IV. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego    379
  26. Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach (Mirosław Jarosz, Halina Turlejska)    381
  26.1. Wprowadzenie    381
  26.2. Szpitalny system przygotowywania posiłków    383
  26.3. Organizacja i funkcjonowanie żywienia w szpitalu    387
  27. Organizacja żywienia zbiorowego w uzdrowiskach (Mirosław Jarosz, Halina Turlejska)    390
  28. Ocena jakości i sposobu żywienia w żywieniu zbiorowym (Halina Turlejska, Lucjan Szponar)    404
  29. Poradnictwo dietetyczne (Lucyna Pachocka)    412
  30. Interakcje leków z żywnością (Henryk Gertig)    420
  30.1. Wprowadzenie    420
  30.2. Wpływ żywności i jej składników na aktywność biologiczną leków    421
  30.3. Wpływ leków na wchłanianie i metabolizm składników odżywczych oraz wydalanie    427
  30.4. Interakcje leków z substancjami farmakologicznie czynnymi występującymi w żywności    430
  30.5. Interakcje leków z substancjami obcymi obecnymi w żywności    431
  31. Wybrane zagadnienia technologii potraw (Józef Korczak)    434
  31.1. Zadania i metody obróbki wstępnej    434
  31.2. Zadania i metody obróbki cieplnej potraw    439
  31.3. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw    443
  31.4. Stabilność witamin a technologia potraw    444
  31.5. Przemiany białek w technologii potraw    452
  31.6. Przemiany węglowodanów w przyrządzaniu potraw    457
  31.7. Przemiany tłuszczów    458
  Skorowidz    461
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia