Żywienie człowieka zdrowego i chorego t.2

Żywienie człowieka zdrowego i chorego t.2

3 oceny

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em.
Brak wydruku.

29,95

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili:
* zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;
* rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa;
* żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
* praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi;
* racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia;
* rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
* poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych. Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.


Liczba stron472
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-16492-8
Numer wydania2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  I. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia    13
  
  1. Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży (Józef Ryżko, Piotr Socha)     15
  1.1. Żywienie w okresie niemowlęcym     15
  1.2. Żywienie dzieci w wieku 1–3 lat     29
  1.3. Żywienie dzieci w okresie przedszkolnym     32
  1.4. Żywienie dzieci w wieku szkolnym     34
  
  2. Żywienie osób dorosłych zależnie od ich aktywności fizycznej (Jan Jeszka, Joanna Bajerska)     38
  2.1. Żywienie a tryb życia     38
  2.2. Zapotrzebowanie energetyczne w zależności od rodzaju wysiłku fizycznego     39
  2.3. Zapotrzebowanie osób aktywnych fizycznie na węglowodany     42
  2.4. Zapotrzebowanie na białko podczas wysiłku fizycznego     49
  2.5. Zapotrzebowanie na tłuszcze a wysiłek fizyczny     51
  2.6. Spożycie witamin i składników mineralnych a wysiłek fizyczny     53
  2.7. Znaczenie wody i elektrolitów podczas wysiłku fizycznego     56
  
  3. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących (Grzegorz H. Bręborowicz, Mariola Ropacka)     62
  3.1. Sposób żywienia w okresie przedkoncepcyjnym     62
  3.2. Żywienie w ciąży     63
  3.3. Żywienie w połogu i okresie karmienia     77
  3.4. Konsekwencje nieprawidłowego odżywiania się w ciąży     77
  
  4. Żywienie osób starszych (Wojciech Roszkowski)     80
  4.1. Wprowadzenie     80
  4.2. Zmiany fizjologiczne i patologiczne w wieku starszym     81
  4.3. Specyficzne problemy żywieniowe w starszym wieku     82
  4.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze     83
  4.5. Ogólne zasady żywienia osób starszych     86
  4.6. Przykłady całodziennej racji pokarmowej dla ludzi starszych według Jarosza (2008)     87
  
  5. Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska (Jerzy Bertrandt)     90
  5.1. Ekstremalne warunki środowiska     90
  5.2. Fizjologiczne podstawy żywienia człowieka w skrajnych warunkach termicznych środowiska     92
  5.3. Klimat wysokogórski     112
  5.4. Żywienie w sytuacjach klęsk żywiołowych, katastrof ekologicznych i przemysłowych     114
  5.5. Jet lag – zespół długu czasowego     115
  
  II. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób    121
  
  6. Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych (Lucjan Szponar, Wioleta Respondek, Maciej Ołtarzewski)     123
  6.1. Wprowadzenie     123
  6.2. Niedobory energii i białka     124
  6.3. Niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych     125
  6.4. Niedobory składników antyoksydacyjnych     127
  6.5. Niedobór jodu     129
  6.6. Niedobór wapnia     131
  6.7. Niedobór fluoru     133
  6.8. Niedobór żelaza     133
  6.9. Foliany i kwas foliowy     135
  6.10. Niedobór witaminy A     137
  6.11. Niedobór witaminy D     138
  6.12. Podsumowanie     139
  
  7. Żywienie w chorobach jamy ustnej (Anna Kurhańska-Flisykowska)     146
  7.1. Próchnica zębów     148
  7.2. Choroby twardych tkanek zębów niepróchnicowego pochodzenia     152
  7.3. Choroby przyzębia     152
  7.4. Choroby błon śluzowych jamy ustnej     153
  
  8. Żywienie w chorobach wieku dziecięcego (Jerzy Socha)     158
  8.1. Ostra biegunka     158
  8.2. Biegunka przewlekła     160
  8.3. Zaburzenia trawienia i wchłaniania węglowodanów     162
  8.4. Alergia pokarmowa     164
  8.5. Celiakia     165
  8.6. Mukowiscydoza     168
  8.7. Żywienie w stanach niedoboru żelaza     170
  
  9. Żywienie w dyslipidemii (Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska)     173
  9.1. Definicja dyslipidemii     173
  9.2. Podział zaburzeń lipidowych     177
  9.3. Dieta w leczeniu dyslipidemii     181
  
  10. Żywienie w zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego (Jan Chojnacki, Ewa Walecka-Kapica)     190
  
  11. Żywienie w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia (Henryk Wysocki, Bogna Wierusz-Wysocka)     208
  11.1. Dieta dla chorych ze stabilną chorobą niedokrwienną serca     212
  11.2. Dieta dla chorych z zawałem mięśnia sercowego     212
  11.3. Dieta dla chorych z niewydolnością serca     213
  11.4. Dieta dla chorych poddawanych zabiegom kardiochirurgicznym     216
  
  12. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym (Jerzy Głuszek, Anna Posadzy-Małaczyńska)     219
  
  13. Żywienie w cukrzycy (Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski)     226
  13.1. Definicja     226
  13.2. Epidemiologia cukrzycy     226
  13.3. Podział cukrzycy     227
  13.4. Objawy cukrzycy     227
  13.5. Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2     227
  13.6. Diagnostyka cukrzycy     229
  13.7. Leczenie żywieniowe w cukrzycy     229
  13.8. Bilans energetyczny a otyłość w cukrzycy     239
  
  14. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego (Marian Grzymisławski, Krzysztof Linke)     242
  14.1. Nietolerancja laktozy     242
  14.2. Choroba trzewna (nietolerancja glutenu, sprue nietropikalna)     244
  14.3. Dieta w chorobie wrzodowej     245
  14.4. Żywienie osób po resekcji żołądka     246
  14.5. Żywienie w zaburzeniach opróżniania żołądka     247
  14.6. Nieswoiste zapalne choroby jelit     248
  
  15. Żywienie w alergiach pokarmowych (Zbigniew Bartuzi)     252
  15.1. Wprowadzenie     252
  15.2. Niepożądane reakcje na pokarmy – definicja, klasyfikacja     253
  15.3. Mechanizmy patogenetyczne nadwrażliwości pokarmowej     254
  15.4. Charakterystyka alergenów pokarmowych     256
  15.5. Objawy alergii pokarmowej     258
  
  16. Żywienie w chorobach wątroby (Marian Grzymisławski)     264
  16.1. Leczenie żywieniowe chorych z przewlekłymi chorobami w okresie wyrównania     264
  16.2. Leczenie żywieniowe chorych z niewyrównaną marskością wątroby     267
  
  17. Żywienie w chorobach trzustki (Jan Dzieniszewski)     272
  17.1. Zarys patofizjologii zewnętrznego wydzielania trzustki     272
  17.2. Ostre zapalenie trzustki     275
  17.3. Przewlekłe zapalenie trzustki     279
  17.4. Mukowiscydoza     283
  17.5. Rak trzustki     284
  17.6. Chory po całkowitym usunięciu trzustki     285
  
  18. Żywienie w chorobach nerek (Alicja Grzegorzewska)     288
  18.1. Zespół nerczycowy     288
  18.2. Ostra niewydolność nerek     289
  18.3. Przewlekła choroba nerek z uwzględnieniem jej stadiów i metod dializoterapii     290
  
  19. Żywienie w dnie moczanowej (Alicja Grzegorzewska)     298
  
  20. Żywienie w chorobach tkanki łącznej (Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski)     305
  20.1. Zmiany w obrębie struktur stawowych     305
  20.2. Podział chorób tkanki łącznej     306
  20.3. Leczenie chorób tkanki łącznej     306
  20.4. Niekorzystny wpływ wybranych składników żywieniowych     309
  
  21. Żywienie w osteoporozie (Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski)     311
  21.1. Pojęcia podstawowe     311
  21.2. Rodzaje osteoporozy     313
  21.3. Czynniki ryzyka złamań w przebiegu osteoporozy     314
  21.4. Rozpoznanie osteoporozy     314
  21.5. Leczenie osteoporozy     315
  21.6. Zalecenia żywieniowe w osteoporozie     315
  21.7. Podsumowanie     321
  
  22. Żywienie w chorobach nowotworowych (Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski, Juliusz Przysławski)     324
  
  23. Żywienie w otyłości (Magdalena Białkowska, Wiktor B. Szostak)     332
  23.1. Definicja     332
  23.2. Epidemiologia otyłości     333
  23.3. Etiopatogeneza otyłości     335
  23.4. Diagnostyka     338
  23.5. Leczenie     339
  
  24. Jadłowstręt psychiczny i bulimia (Jerzy Kosowicz, Andrzej Rajewski)     346
  24.1. Jadłowstręt psychiczny     346
  24.2. Bulimia     351
  
  III. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe    353
  
  25. Leczenie żywieniowe (Bruno Szczygieł)     355
  25.1. Niedożywienie     355
  25.2. Niedożywienie szpitalne     356
  25.3. Identyfikacja chorych niedożywionych     357
  25.4. Ocena stanu odżywienia     358
  25.5. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze     361
  25.6. Rodzaje niedożywienia     364
  25.7. Wskazania do leczenia żywieniowego     366
  25.8. Metody leczenia żywieniowego     369
  25.9. Podsumowanie     376
  
  IV. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego    379
  
  26. Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach (Mirosław Jarosz, Halina Turlejska)     381
  26.1. Wprowadzenie     381
  26.2. Szpitalny system przygotowywania posiłków     383
  26.3. Organizacja i funkcjonowanie żywienia w szpitalu     387
  
  27. Organizacja żywienia zbiorowego w uzdrowiskach (Mirosław Jarosz, Halina Turlejska)     390
  
  28. Ocena jakości i sposobu żywienia w żywieniu zbiorowym (Halina Turlejska, Lucjan Szponar)     404
  
  29. Poradnictwo dietetyczne (Lucyna Pachocka)     412
  
  30. Interakcje leków z żywnością (Henryk Gertig)     420
  30.1. Wprowadzenie     420
  30.2. Wpływ żywności i jej składników na aktywność biologiczną leków     421
  30.3. Wpływ leków na wchłanianie i metabolizm składników odżywczych oraz wydalanie     427
  30.4. Interakcje leków z substancjami farmakologicznie czynnymi występującymi w żywności     430
  30.5. Interakcje leków z substancjami obcymi obecnymi w żywności     431
  
  31. Wybrane zagadnienia technologii potraw (Józef Korczak)     434
  31.1. Zadania i metody obróbki wstępnej     434
  31.2. Zadania i metody obróbki cieplnej potraw     439
  31.3. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw     443
  31.4. Stabilność witamin a technologia potraw     444
  31.5. Przemiany białek w technologii potraw     452
  31.6. Przemiany węglowodanów w przyrządzaniu potraw     457
  31.7. Przemiany tłuszczów     458
  
  Skorowidz     461
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia