Ilościowa analiza chemiczna. Metody wagowe i miareczkowe

-20%

Ilościowa analiza chemiczna. Metody wagowe i miareczkowe

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

19,20  24,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em.
Brak wydruku.

19,2024,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Skrypt przeznaczony jest dla studentów stacjonarnych i zaocznych studiów chemicznych uniwersyteckich, politechnicznych, rolniczych oraz przyrodniczych. Podane w skrypcie przykłady ilościowych oznaczeń, wraz z podstawową teorią mogą być również przydatne dla pracowników laboratoriów przemysłowych stosujących analizy miareczkowe i wagowe. Zainteresowani znajdą także najważniejsze informacje dotyczące analizy statystycznej uzyskanych wyników oraz sposobu ich przedstawiania.


Liczba stron260
WydawcaWydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
ISBN-13978-83-231-2960-8
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp /    9
  
  1. Podstawowe zagadnienia chemii analitycznej /    11
  1.1. Metody analizy ilościowej /    11
  1.2. Pobieranie prób do analizy /    12
  1.3. Metody przygotowania prób /    14
  1.3.1. Metody mineralizacji suchej (spopielanie)/    18
  1.3.2. Mineralizacja mokra /    20
  1.4. Kryteria wyboru metody analitycznej /    21
  Podstawowe pojęcia chemiczne /    23
  Literatura /    24
  
  2. Sprzęt laboratoryjny /    25
  2.1. Standardowy sprzęt laboratoryjny /    25
  2.1.1. Sprawdzanie pojemności i kalibrowanie naczyń miarowych /    34
  2.1.2. Odmierzanie cieczy za pomocą pipety /    35
  2.1.3. Rozcieńczanie roztworów w kolbie /    36
  2.1.4. Użytkowanie biurety /    36
  2.1.5. Wyznaczanie współmierności kolby z pipetą /    37
  2.1.6. Mycie naczyń /    38
  2.2. Wagi i ważenie /    39
  2.2.1. Przygotowanie odważek (prób analitycznych) /    42
  2.2.2. Zasady prawidłowego ważenia /    42
  2.2.3. Naczynia do odważania /    44
  Literatura /    46
  
  3. Analiza wagowa /    47
  3.1. Wstęp teoretyczny /    47
  3.1.1. Osady w analizie chemicznej /    48
  3.1.2. Rozpuszczalność i iloczyn rozpuszczalności /    51
  3.1.3. Czynniki wpływające na rozpuszczalność /    57
  3.1.4. Otrzymywanie czystych osadów /    61
  3.1.5. Techniki pracy w analizie wagowej /    63
  3.2. Przykłady oznaczeń wagowych /    71
  Literatura /    79
  Literatura uzupełniająca /    79
  Podstawowe pojęcia /    80
  
  4. Podstawy analizy objętościowej /    82
  4.1. Dysocjacja elektrolityczna /    82
  4.1.1. Stała dysocjacji /    85
  4.1.2. Teorie kwasów i zasad /    89
  4.1.3. Reakcje protolityczne w analizie kwasów i zasad /    93
  4.2. Roztwory buforowe /    102
  4.3. Reakcje utleniania i redukcji /    106
  4.3.1. Stała równowagi reakcji erdoks /    112
  4.3.2. Wpływ pH na przebieg reakcji redoks /    114
  4.3.3. Wpływ reakcji kompleksowania na potencjał redoks /    116
  4.4.Zastosowanie związków kompleksowych w miareczkowaniu /    118
  4.4.1. Kompleksy chylatowe /    120
  4.4.2. Stałe trwałości kompleksów /    124
  4.4.3. Czynniki wpływające na trwałość kompleksu /    126
  4.4.4. Zastosowanie reakcji kompleksowania w analizie chemicznej /    127
  Literatura /    128
  Podstawowe pojęcia /    129
  
  
  5. Alkacymetria /    131
  5.1. Wskaźniki miareczkowania alkacymetrycznego /    132
  5.2. Krzywe miareczkowania /    138
  5.2.1. Miareczkowanie mocnego kwasu (zasady) mocną zasadą (kwasem) /    139
  5.2.2. Miareczkowanie słabego kwasu mocną zasadą /    140
  5.2.4. Miareczkowanie słabego kwasu słabą zasadą /    149
  5.2.5. Miareczkowanie wieloprotonowych kwasów i zasad /    150
  5.3. Substancje podstawowe i roztwory mianowane /    153
  5.3.1. Mianowany roztwór kwasu solnego /    155
  5.3.2. Mianowany roztwór wodorotlenku sodu /    158
  5.4. Przykłady oznaczeń acydymetrycznych /    160
  5.5. Przykłady oznaczeń alkalimetrycznych /    165
  Literatura /    167
  
  6. Metody oksydacyjno-redukcyjne /    168
  6.1. Krzywe miareczkowania /    168
  6.2. Wskaźniki redoks /    171
  6.3. Manganometria /    174
  6.3.1. Przygotowanie i nastawianie miana roztworu 0,02 M KMnO4 /    175
  6.3.2. Przykłady oznaczeń manganometrycznych /    177
  6.4. Jodometria /    181
  6.4.1. Przygotowanie i mianowanie roztworu
  0,1 M Na2S2O3 /    183
  6.4.2. Przykłady oznaczeń jodometrycznych /    185
  6.5. Bromianometria /    186
  6.5.1. Przygotowanie i mianowanie 0,01 M roztworu KBrO3 /    187
  6.5.2. Przykłady oznaczeń bromianometrycznych /    188
  6.6. Inne metody redoksymetryczne /    189
  Literatura /    192
  
  7. Analiza strąceniowa /    193
  7.1. Krzywa miareczkowania strąceniowego /    193
  7.2. Metody wyznaczania punktu równoważnikowego /    195
  7.3. Argentometria /    197
  7.3.1. Ustalanie miana roztworu AgNO3 /    198
  7.3.2. Przykłady oznaczeń argentometrycznych /    199
  Literatura /    202
  
  8. Kompleksometria /    203
  8.1. Krzywe miareczkowania /    206
  8.2. Wskaźniki kompleksometryczne /    208
  8.3. Sposoby miareczkowania roztworem EDTA /    212
  8.5. Przykłady oznaczeń kompleksometrycznych za pomocą EDTA /    214
  Literatura /    219
  Podstawowe pojęcia /    219
  
  9. Ocena wyników analizy /    221
  9.1. Błędy w analizie ilościowej /    222
  9.2. Błędy doświadczalne /    224
  9.3. Ocena statystyczna wyników /    234
  9.4. Przedstawianie wyników analizy /    239
  9.5. Odrzucanie wyników pomiaru /    240
  9.6. Przykładowa statystyczna analiza wyników /    241
  9.7. Materiały certyfikowane w chemii analitycznej /    243
  Literatura /    246
  
  10. Przepisy BHP /    248
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia