Kreowanie wartości dla klienta przez obszar recepcji turystycznej

Kreowanie wartości dla klienta przez obszar recepcji turystycznej

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em.
Brak wydruku.

27,30

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

W pracy zaprezentowano złożony problem kreowania wartości dla klienta przez heterogeniczny strukturalnie obiekt rynkowy, jakim jest obszar recepcji turystycznej. Korzystając z metod, reguł, praw i prawidłowości wypracowanych przez nauki o zarządzaniu, ekonomikę konsumpcji i handlu, marketing, psychologię, socjologię i ekonomię instytucjonalną, określono zależności między wartością, satysfakcją, jakością i lojalnością na rynku turystycznym, a także przedstawiono istotę, możliwości i ekonomiczno-społeczne konsekwencje wykorzystania koncepcji strategicznego zarządzania obszarem recepcji turystycznej przez wartość dla klienta. Autorka podjęła ponadto próbę modelowego ujęcia tego procesu, posługując się przykładem Krakowa. Proponowane rozwiązanie ma charakter uniwersalny, tj. może zostać wykorzystane przez każdy kraj, region czy miejscowość. Jedynym warunkiem ograniczającym jego aplikacyjność jest posiadanie przez obszar recepcji turystycznej stosownej bazy danych o dotychczasowych odwiedzających.


Liczba stron292
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
ISBN-13978-83-7252-602-1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie     9
  
  Rozdział 1. Kategoria wartości dla klienta turysty i jej rynkowe konsekwencje    17
  
  1.1. Wartość dla klienta jako element wymiany na rynku turystycznym     17
  1.1.1. Uwarunkowania orientacji współczesnych podmiotów podaży na wartość dla klienta     17
  1.1.2. Definicje wartości dla klienta     19
  1.1.3. Sposób kalkulacji wartości dla klienta na rynku turystycznym     26
  1.2. Wartość dla klienta turysty jako przesłanka jego satysfakcji     33
  1.2.1. Uwarunkowania powstania satysfakcji konsumenta turysty     33
  1.2.2. Interpretacje i rodzaje satysfakcji turysty     37
  1.2.3. Satysfakcja a jakość produktu turystycznego     44
  1.3. Wpływ satysfakcji klientów turystów na ich dalsze zachowania rynkowe     46
  1.3.1. Zachowania konsumenckie na rynku turystycznym     46
  1.3.2. Wpływ satysfakcji z wartości na lojalność klientów turystów     49
  1.3.3. Czynniki warunkujące i kształtujące lojalność turysty     56
  1.3.4. Metody pomiaru satysfakcji i lojalności klientów turystów     58
  
  Rozdział 2. Obszar recepcji turystycznej jako źródło wartości dla klienta i podmiot ją kreujący     62
  
  2.1. Wartość produktu turystycznego obszaru recepcji a wartość dla klienta     62
  2.1.1. Obszar recepcji i jego funkcja turystyczna     62
  2.1.2. Znaczenie obszaru recepcji w wartości wyjazdu turystycznego     66
  2.1.3. Struktura wartości dostarczanej klientowi przez obszar recepcji turystycznej     68
  2.2. Strategia rozwoju obszaru recepcji turystycznej jako punkt odniesienia dla koncepcji budowania wartości dla klienta     70
  2.2.1. Rola i koncepcje strategicznego zarządzania obszarem recepcji na współczesnym rynku turystycznym     70
  2.2.2. Instrumenty polityki turystycznej władz samorządowych służące realizacji strategii rozwoju obszaru recepcji     74
  2.3. Znaczenie integracji lokalnych podmiotów w procesie kreowania wartości dla klienta turysty     78
  2.3.1. Typy i formy lokalnej współpracy     78
  2.3.2. Sieć lokalnych podmiotów działających na rzecz kreowania wartości dla klienta turysty     81
  2.3.3. Zalety i bariery lokalnej współpracy     84
  
  Rozdział 3. Zarządzanie obszarem recepcji przez wartość dla klienta turysty     90
  
  3.1. Proces zarządzania obszarem recepcji turystycznej przez wartość dla klienta     90
  3.1.1. Zarządzanie przez wartość dla klienta jako narzędzie realizacji strategii rozwoju obszaru recepcji turystycznej     90
  3.1.2. Selekcja odwiedzających ze względu na ich atrakcyjność dla obszaru recepcji     93
  3.1.2.1. Miary wartości aktualnie obsługiwanych klientów     93
  3.1.2.2. Procedura klasyfikacji odwiedzających według ich wartości dla obszaru recepcji     98
  3.1.2.3. Określenie wartości produktu obszaru recepcji w stosunku do ofert konkurencyjnych     101
  3.1.2.4. Wybór kluczowych klientów turystów     102
  3.1.3. Identyfikowanie i kształtowanie wartości dla kluczowych klientów turystów     104
  3.1.4. Komunikowanie wartości strategicznie ważnym turystom     111
  3.1.5. Oferowanie i dostarczanie wartości kluczowym konsumentom turystom     114
  3.2. Wykorzystanie nowoczesnych technologii informatycznych w procesie zarządzania obszarem recepcji turystycznej przez wartość dla klienta     117
  3.2.1. Systemy informatyczne przydatne w identyfikowaniu wartości dla klienta turysty     117
  3.2.2. Techniki IT użyteczne w kształtowaniu, komunikowaniu, oferowaniu i dostarczaniu wartości dla klienta turysty     119
  3.3. Lokalne efekty procesu kreowania wartości dla odwiedzających     123
  3.3.1. Korzyści bezpośrednie     123
  3.3.2. Kreowanie wartości dla klienta a funkcje i dysfunkcje rozwoju turystyki na obszarze recepcji     126
  
  Rozdział 4. Model procesu kreowania wartości dla klienta przez obszar recepcji turystycznej (na przykładzie Krakowa)     131
  
  4.1. Selekcja kluczowych dla Krakowa klientów turystów     131
  4.1.1. Metodyka badań wartości turystów dla miasta     131
  4.1.2. Analiza wartości odwiedzających z zagranicy     139
  4.1.3. Analiza wartości gości krajowych     152
  4.1.4. Opinie odwiedzających na temat wartości Krakowa na tle jednostek konkurencyjnych     165
  4.1.5. Wybór segmentów strategicznie ważnych dla miasta     168
  4.1.6. Wpływ cech demograficzno-społecznych kluczowych klientów turystów na ich atrakcyjność dla Krakowa     172
  4.2. Niezbędne modyfikacje w ofercie turystycznej Krakowa     180
  4.2.1. Metodyka badań     180
  4.2.2. Identyfikowanie wartości obecnie dostarczanej przez Kraków strategicznie ważnym klientom turystom     183
  4.2.3. Zróżnicowanie oceny wartości poszczególnych składników krakowskiej oferty turystycznej wśród najatrakcyjniejszych dla miasta klientów     186
  4.2.4. Elementy krakowskiego produktu wymagające poprawy w opinii kluczowych turystów     191
  4.3. Pożądane kanały komunikacji i dystrybucji produktu turystycznego Krakowa     194
  4.3.1. Sposoby komunikowania wartości miasta klientom strategicznym     194
  4.3.2. Metody dostarczania wartości kluczowym klientom Krakowa     204
  
  Zakończenie     212
  
  Aneks     217
  Literatura     248
  Spis tabel     274
  Spis rysunków     277
  Streszczenie w języku angielskim     280
  Wykaz rozpraw habilitacyjnych wydanych przez Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie     283
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia