INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Format:
ibuk
W pracy zaprezentowano złożony problem kreowania wartości dla klienta przez heterogeniczny strukturalnie obiekt rynkowy, jakim jest obszar recepcji turystycznej. Korzystając z metod, reguł, praw i prawidłowości wypracowanych przez nauki o zarządzaniu, ekonomikę konsumpcji i handlu, marketing, psychologię, socjologię i ekonomię instytucjonalną, określono zależności między wartością, satysfakcją, jakością i lojalnością na rynku turystycznym, a także przedstawiono istotę, możliwości i ekonomiczno-społeczne konsekwencje wykorzystania koncepcji strategicznego zarządzania obszarem recepcji turystycznej przez wartość dla klienta. Autorka podjęła ponadto próbę modelowego ujęcia tego procesu, posługując się przykładem Krakowa. Proponowane rozwiązanie ma charakter uniwersalny, tj. może zostać wykorzystane przez każdy kraj, region czy miejscowość. Jedynym warunkiem ograniczającym jego aplikacyjność jest posiadanie przez obszar recepcji turystycznej stosownej bazy danych o dotychczasowych odwiedzających.
Rok wydania | 2012 |
---|---|
Liczba stron | 292 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie |
ISBN-13 | 978-83-7252-602-1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie | 9 |
Rozdział 1. Kategoria wartości dla klienta turysty i jej rynkowe konsekwencje | 17 |
1.1. Wartość dla klienta jako element wymiany na rynku turystycznym | 17 |
1.1.1. Uwarunkowania orientacji współczesnych podmiotów podaży na wartość dla klienta | 17 |
1.1.2. Definicje wartości dla klienta | 19 |
1.1.3. Sposób kalkulacji wartości dla klienta na rynku turystycznym | 26 |
1.2. Wartość dla klienta turysty jako przesłanka jego satysfakcji | 33 |
1.2.1. Uwarunkowania powstania satysfakcji konsumenta turysty | 33 |
1.2.2. Interpretacje i rodzaje satysfakcji turysty | 37 |
1.2.3. Satysfakcja a jakość produktu turystycznego | 44 |
1.3. Wpływ satysfakcji klientów turystów na ich dalsze zachowania rynkowe | 46 |
1.3.1. Zachowania konsumenckie na rynku turystycznym | 46 |
1.3.2. Wpływ satysfakcji z wartości na lojalność klientów turystów | 49 |
1.3.3. Czynniki warunkujące i kształtujące lojalność turysty | 56 |
1.3.4. Metody pomiaru satysfakcji i lojalności klientów turystów | 58 |
Rozdział 2. Obszar recepcji turystycznej jako źródło wartości dla klienta i podmiot ją kreujący | 62 |
2.1. Wartość produktu turystycznego obszaru recepcji a wartość dla klienta | 62 |
2.1.1. Obszar recepcji i jego funkcja turystyczna | 62 |
2.1.2. Znaczenie obszaru recepcji w wartości wyjazdu turystycznego | 66 |
2.1.3. Struktura wartości dostarczanej klientowi przez obszar recepcji turystycznej | 68 |
2.2. Strategia rozwoju obszaru recepcji turystycznej jako punkt odniesienia dla koncepcji budowania wartości dla klienta | 70 |
2.2.1. Rola i koncepcje strategicznego zarządzania obszarem recepcji na współczesnym rynku turystycznym | 70 |
2.2.2. Instrumenty polityki turystycznej władz samorządowych służące realizacji strategii rozwoju obszaru recepcji | 74 |
2.3. Znaczenie integracji lokalnych podmiotów w procesie kreowania wartości dla klienta turysty | 78 |
2.3.1. Typy i formy lokalnej współpracy | 78 |
2.3.2. Sieć lokalnych podmiotów działających na rzecz kreowania wartości dla klienta turysty | 81 |
2.3.3. Zalety i bariery lokalnej współpracy | 84 |
Rozdział 3. Zarządzanie obszarem recepcji przez wartość dla klienta turysty | 90 |
3.1. Proces zarządzania obszarem recepcji turystycznej przez wartość dla klienta | 90 |
3.1.1. Zarządzanie przez wartość dla klienta jako narzędzie realizacji strategii rozwoju obszaru recepcji turystycznej | 90 |
3.1.2. Selekcja odwiedzających ze względu na ich atrakcyjność dla obszaru recepcji | 93 |
3.1.2.1. Miary wartości aktualnie obsługiwanych klientów | 93 |
3.1.2.2. Procedura klasyfikacji odwiedzających według ich wartości dla obszaru recepcji | 98 |
3.1.2.3. Określenie wartości produktu obszaru recepcji w stosunku do ofert konkurencyjnych | 101 |
3.1.2.4. Wybór kluczowych klientów turystów | 102 |
3.1.3. Identyfikowanie i kształtowanie wartości dla kluczowych klientów turystów | 104 |
3.1.4. Komunikowanie wartości strategicznie ważnym turystom | 111 |
3.1.5. Oferowanie i dostarczanie wartości kluczowym konsumentom turystom | 114 |
3.2. Wykorzystanie nowoczesnych technologii informatycznych w procesie zarządzania obszarem recepcji turystycznej przez wartość dla klienta | 117 |
3.2.1. Systemy informatyczne przydatne w identyfikowaniu wartości dla klienta turysty | 117 |
3.2.2. Techniki IT użyteczne w kształtowaniu, komunikowaniu, oferowaniu i dostarczaniu wartości dla klienta turysty | 119 |
3.3. Lokalne efekty procesu kreowania wartości dla odwiedzających | 123 |
3.3.1. Korzyści bezpośrednie | 123 |
3.3.2. Kreowanie wartości dla klienta a funkcje i dysfunkcje rozwoju turystyki na obszarze recepcji | 126 |
Rozdział 4. Model procesu kreowania wartości dla klienta przez obszar recepcji turystycznej (na przykładzie Krakowa) | 131 |
4.1. Selekcja kluczowych dla Krakowa klientów turystów | 131 |
4.1.1. Metodyka badań wartości turystów dla miasta | 131 |
4.1.2. Analiza wartości odwiedzających z zagranicy | 139 |
4.1.3. Analiza wartości gości krajowych | 152 |
4.1.4. Opinie odwiedzających na temat wartości Krakowa na tle jednostek konkurencyjnych | 165 |
4.1.5. Wybór segmentów strategicznie ważnych dla miasta | 168 |
4.1.6. Wpływ cech demograficzno-społecznych kluczowych klientów turystów na ich atrakcyjność dla Krakowa | 172 |
4.2. Niezbędne modyfikacje w ofercie turystycznej Krakowa | 180 |
4.2.1. Metodyka badań | 180 |
4.2.2. Identyfikowanie wartości obecnie dostarczanej przez Kraków strategicznie ważnym klientom turystom | 183 |
4.2.3. Zróżnicowanie oceny wartości poszczególnych składników krakowskiej oferty turystycznej wśród najatrakcyjniejszych dla miasta klientów | 186 |
4.2.4. Elementy krakowskiego produktu wymagające poprawy w opinii kluczowych turystów | 191 |
4.3. Pożądane kanały komunikacji i dystrybucji produktu turystycznego Krakowa | 194 |
4.3.1. Sposoby komunikowania wartości miasta klientom strategicznym | 194 |
4.3.2. Metody dostarczania wartości kluczowym klientom Krakowa | 204 |
Zakończenie | 212 |
Aneks | 217 |
Literatura | 248 |
Spis tabel | 274 |
Spis rysunków | 277 |
Streszczenie w języku angielskim | 280 |
Wykaz rozpraw habilitacyjnych wydanych przez Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie | 283 |