Niedokrwistości

Niedokrwistości

1 opinia

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Niedokrwistości stanowią istotny problem zdrowotny na całym świecie. Występują najczęściej u kobiet w wieku rozrodczym, szczególnie w okresie ciąży i karmienia piersią, u osób nieprawidłowo się odżywiających, a także w podeszłym wieku, zwłaszcza żyjących samotnie lub w domach opieki. Na ogół pojawienie się niedokrwistości jest wynikiem niedoborów pokarmowych (za mało żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12) lub choroby przewlekłej. Niezwykle ważne jest wczesne wykrycie pierwotnej przyczyny niedokrwistości. W książce omówiono substancje niezbędne do wytwarzania erytrocytów, składniki pokarmowe i zasady prawidłowego odżywiania, normy hematologiczne oraz badania diagnostyczne znajdujące zastosowanie w hematologii. Opisano również ogólne objawy i podział niedokrwistości.


Rok wydania2012
Liczba stron150
KategoriaHematologia
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4544-4
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    9
  
  Wstęp     11
  
  Hemoglobina    15
  Nieprawidłowe hemoglobiny (hemoglobinopatie)    16
  Rozpad hemoglobiny     17
  
  Substancje niezbędne do wytwarzania erytrocytów     19
  Żelazo    19
  Witamina B12    22
  Kwas foliowy    24
  Witamina B6    24
  Inne czynniki krwiotwórcze    25
  
  Badania diagnostyczne w chorobach układu czerwonokrwinkowego     26
  Ogólne badanie krwi    26
  Odczyn opadania krwinek czerwonych (OB)    26
  Objętość krwi krążącej    28
  Oznaczanie liczby krwinek czerwonych, stężenia hemoglobiny i hematokrytu    29
  Liczba krwinek czerwonych (RBC)    30
  Stężenie hemoglobiny (HGB)    30
  Hematokryt (HCT)    31
  
  Wskaźniki czerwonokrwinkowe    31
  Określanie wielkości, grubości i kształtu krwinek czerwonych     34
  Różnice wielkości (anizocytoza)    35
  Zmiany kształtu krwinek czerwonych (poikilocytoza)    36
  Sferocytoza    36
  Eliptocytoza (owalocytoza)    36
  Leptocyty i krwinki tarczowate    36
  Schistocyty     37
  Akantocyty    37
  Drepanocyty    37
  Zaburzenia barwliwości krwinek czerwonych     37
  Nieprawidłowe postacie krwinek czerwonych     38
  Nakrapianie zasadochłonne    38
  Komórki układu czerwonokrwinkowego zawierające jądra (erytroblasty)    39
  Pozostałości jądra (ciałka Howella i Jolly’ego, pierścienie Cabota)    39
  Krwinki czerwone zawierające pasożyty    40
  Rulonizacja i aglutynacja krwinek czerwonych    40
  Erytrofagocytoza    40
  Badanie liczby retikulocytów    40
  Badanie syderocytów    42
  Wtręty wewnątrz erytrocytów    42
  Oporność osmotyczna erytrocytów    43
  Badanie hemolizy w zakwaszonym glicerolu     44
  Zawartość niektórych enzymów w krwinkach czerwonych     44
  Czas przeżycia krwinek czerwonych     45
  Inne badania krwinek czerwonych    46
  Wykrywanie pasożytów zimnicy    46
  Wykrywanie krwinek płodu w krążeniu matki    47
  Wykrywanie hemoglobinopatii i talasemii    47
  Hemoglobinopatie    48
  Talasemie    49
  Stężenie żelaza w surowicy krwi    49
  
  Stężenie ferrytyny w surowicy krwi    50
  Próba doustnego obciążenia żelazem (krzywa żelazowa)    51
  Stężenie witaminy B12 we krwi    52
  Badanie wchłaniania witaminy B12 z przewodu pokarmowego    52
  Wykrywanie przeciwciał przeciwko komórkom okładzinowym żołądka oraz czynnikowi wewnętrznemu    53
  Stężenie kwasu foliowego we krwi     54
  Stężenie haptoglobin w surowicy krwi    55
  Stężenie hemoglobiny w surowicy i w moczu    55
  Wykrywanie hemosyderynurii    55
  Stężenie bilirubiny w surowicy krwi    56
  Wykrywanie urobilinogenu w moczu    56
  Oznaczanie sterkobilinogenu w kale    57
  Erytropoetyna    57
  Test antyglobulinowy (odczyn Coombsa)    58
  Zimne przeciwciała    59
  Hemolizyny     59
  Badanie szpiku kostnego    59
  Ocena układu czerwonokrwinkowego szpiku    61
  
  Prawidłowe odżywianie    64
  Składniki pokarmowe    65
  Woda    65
  Białko    65
  Tłuszcze    66
  Węglowodany     66
  Składniki mineralne    66
  Witaminy    70
  Przyswajalność pokarmu    71
  Masa ciała    72
  Niedożywienie    72
  Otyłość    74
  
  Normy hematologiczne    75
  
  Ogólne objawy i podział niedokrwistości    89
  Ostra niedokrwistość pokrwotoczna    96
  Przewlekłe niedokrwistości pokrwotoczne    97
  Niedokrwistości z niedoboru żelaza    97
  Niedokrwistości objawowe (wtórne) – niedokrwistości w chorobach przewlekłych    105
  Choroby nerek    107
  Choroby wątroby    108
  Nadczynność śledziony (hipersplenizm)    109
  Niedokrwistości hemolityczne wrodzone    111
  Sferocytoza wrodzona    112
  Wrodzona owalocytoza (wrodzona eliptocytoza)    112
  Wrodzone niedokrwistości hemolityczne niesferocytowe    113
  Niedobór dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (G-6-PD)    113
  Inne enzymopatie    114
  Niedokrwistość tarczowatokrwinkowa (talasemia)    114
  Niedokrwistość sierpowatokrwinkowa (drepanocytoza, hemoglobinopatia S)    115
  Niedokrwistości hemolityczne nabyte    116
  Napadowa nocna hemoglobinuria     116
  Niedokrwistość autoimmunohemolityczna (NAIH)    118
  
  Przełom hemolityczny    122
  Niedokrwistość aplastyczna (pancytopenia)    124
  Wybiórcza aplazja układu czerwonokrwin kowego    127
  
  Przeładowanie żelazem(hemosyderoza)    130
  Zespoły mielodysplastyczne (MDS)    131
  Niedokrwistości megaloblastyczne    133
  Niedokrwistość megaloblastyczna z niedoboru witaminy B12    134
  Niedokrwistość megaloblastyczna z niedoboru kwasu foliowego    136
  Niedokrwistość megaloblastyczna ciężarnych     137
  Niedokrwistości spowodowane niedoborem innych witamin    138
RozwińZwiń