Biologiczne przetwarzanie odpadów

-20%

Biologiczne przetwarzanie odpadów

26 ocen

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

23,9629,95

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Nowoczesny i kompleksowy podręcznik dotyczący biologicznych procesów i metod przetwarzania odpadów organicznych. Omówiono w nim całościowo zagadnienia kompostowania i fermentacji: stan prawny w Polsce i krajach UE, charakterystyki odpadów nadających się do przetwarzania metodami biologicznymi, podstawy fizykochemiczne i biochemiczne procesów, jakość i wykorzystanie produktów, systemy klasyfikacji technologii kompostowania i fermentacji odpadów; oddziaływanie instalacji na środowisko oraz technologie najczęściej realizowane w praktyce.


Liczba stron468
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-15166-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

[]. Wprowadzenie    1
    1.1. Rys historyczny biologicznego przetwarzania odpadów    2
    1.2. Korzyści biologicznego przetwarzania odpadów    4
    Literatura    5
  2. Przegląd przepisów prawnych (stan na koniec 2005 r.)    7
    2.1. Definicje    9
    2.2. Stan prawny w zakresie biologicznego przetwarzania odpadów w Polsce    12
      2.2.1. Zezwolenie na gospodarowanie odpadami    12
      2.2.2. Selektywne zbieranie bioodpadów    14
      2.2.3. Warunki biologicznego przetwarzania odpadów    14
      2.2.4. Warunki stosowania kompostu do nawożenia gleb    15
    2.3. Stan prawny w krajach europejskich    16
    2.4. Projekt Dyrektywy o bioodpadach    21
    Literatura    23
  3. Surowce do procesu biologicznego przetwarzania    25
    3.1. Identyfikacja surowców    25
    3.2. Odpady nadające się do biologicznego przetwarzania    25
    3.3. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady 1774/2002/WE    27
    3.4. Ogólna charakterystyka wybranych odpadów    29
      3.4.1. Odpady z rolnictwa, sadownictwa, leśnictwa, łowiectwa i rybołówstwa    29
      3.4.2. Odpady z przetwórstwa drewna, produkcji płyt i mebli, masy celulozowej, przemysłu skórzanego, futrzarskiego i tekstylnego    34
      3.4.3. Odpady organiczne z przemysłu spożywczego    34
      3.4.4. Ulegające biodegradacji organiczne frakcje odpadów komunalnych łącznie z frakcjami gromadzonymi selektywnie    36
      3.4.5. Osady ściekowe    44
    3.5. Selektywne zbieranie odpadów organicznych    48
      3.5.1. Zbieranie bioodpadów    48
      3.5.2. Zbieranie odpadów zielonych    52
      3.5.3. Stan rozwoju selektywnego zbierania w krajach europejskich    55
    3.6. Europejskie standardy jakości surowców    56
    Literatura    59
  4. Przygotowanie odpadów do biologicznego przetwarzania    62
    4.1. Procesy jednostkowe przygotowania odpadów do przetwarzania    65
      4.1.1. Przesiewanie    65
      4.1.2. Rozdrabnianie    68
      4.1.3. Separacja gęstościowa    70
      4.1.4. Technologie mokrej separacji    73
      4.1.5. Wydzielanie metali    74
      4.1.6. Sortowanie ręczne    75
      4.1.7. Segregacja optyczno-elektroniczna    76
    Literatura    79
  5. Fermentacja metanowa    80
    5.1. Warunki prowadzenia procesu    85
      5.1.1. Mikroorganizmy    85
      5.1.2. Odczyn środowiska (pH)    88
      5.1.3. Wymiar cząstek    90
      5.1.4. Substancje pokarmowe    90
      5.1.5. Wilgotność substratów    92
      5.1.6. Temperatura    92
    5.2. Substancje toksyczne    96
      5.2.1. Substancje obecne w surowcach    96
      5.2.2. Produkty przemian – inhibitory procesu    100
    5.3. Podstawowe parametry procesu fermentacji    106
      5.3.1. Hydrauliczny czas zatrzymania    106
      5.3.2. Czas zatrzymania ciał stałych    107
      5.3.3. Ładunek dobowy    107
      5.3.4. Obciążenie objętości komory ładunkiem    107
      5.3.5. Iloraz masy odpadów ulegających biodegradacji i masy mikroorganizmów    108
      5.3.6. Stopień rozkładu substancji organicznych    108
      5.3.7. Wydajność fermentacji    108
      5.3.8. Zawartość metanu w biogazie    109
    Literatura    110
  6. Systematyka technologii fermentacji odpadów stałych    114
    6.1. Technologie jednostopniowe    118
      6.1.1. Fermentacja mokra    119
      6.1.2. Fermentacja sucha    129
    6.2. Technologie wielostopniowe    135
      6.2.1. Systemy dwustopniowe bez rozdziału faz    136
      6.2.2. Systemy dwustopniowe z rozdziałem faz    140
      6.2.3. Systemy perkolacji    142
    6.3. Technologie o działaniu okresowym    146
      6.3.1. Sucha fermentacja okresowa    148
      6.3.2. Proces ługowania złoża    150
      6.3.3. Technologie dwustopniowe    150
    6.4. Kofermentacja    151
      6.4.1. Przygotowanie odpadów do fermentacji    152
      6.4.2. Kofermentacja organicznych odpadów komunalnych z osadami ściekowymi    152
      6.4.3. Kofermentacja organicznych odpadów komunalnych z innymi odpadami organicznymi    157
      6.4.4. Zalety i wady kofermentacji    159
    Literatura    162
  7. Produkty procesu fermentacji    170
    7.1. Biogaz    170
      7.1.1. Ilość i skład biogazu    170
      7.1.2. Wykorzystanie biogazu    173
      7.1.3. Standardy emisyjne spalania biogazu    184
      7.1.4. Wykorzystanie biogazu w Polsce    184
      7.1.5. Oczyszczanie biogazu    185
    7.2. Materiał przefermentowany    193
    7.3. Ciecz osadowa (filtrat)    195
    Literatura    195
  8. Kompostowanie    198
    8.1. Fazy kompostowania    198
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia