EBOOKI WYDAWCY
Autor:
Wydawca:
Format:
ibuk
Nowoczesny i kompleksowy podręcznik dotyczący biologicznych procesów i metod przetwarzania odpadów organicznych. Omówiono w nim całościowo zagadnienia kompostowania i fermentacji: stan prawny w Polsce i krajach UE, charakterystyki odpadów nadających się do przetwarzania metodami biologicznymi, podstawy fizykochemiczne i biochemiczne procesów, jakość i wykorzystanie produktów, systemy klasyfikacji technologii kompostowania i fermentacji odpadów; oddziaływanie instalacji na środowisko oraz technologie najczęściej realizowane w praktyce.
Rok wydania | 2008 |
---|---|
Liczba stron | 468 |
Kategoria | Inżynieria środowiska |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-15166-9 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Skróty i oznaczenia XI | |
1. Wprowadzenie | 1 |
1.1. Rys historyczny biologicznego przetwarzania odpadów | 2 |
1.2. Korzyści biologicznego przetwarzania odpadów | 4 |
Literatura | 5 |
2. Przegląd przepisów prawnych (stan na koniec 2005 r.) | 7 |
2.1. Definicje | 9 |
2.2. Stan prawny w zakresie biologicznego przetwarzania odpadów w Polsce | 12 |
2.2.1. Zezwolenie na gospodarowanie odpadami | 12 |
2.2.2. Selektywne zbieranie bioodpadów | 14 |
2.2.3. Warunki biologicznego przetwarzania odpadów | 14 |
2.2.4. Warunki stosowania kompostu do nawożenia gleb | 15 |
2.3. Stan prawny w krajach europejskich | 16 |
2.4. Projekt Dyrektywy o bioodpadach | 21 |
Literatura | 23 |
3. Surowce do procesu biologicznego przetwarzania | 25 |
3.1. Identyfikacja surowców | 25 |
3.2. Odpady nadające się do biologicznego przetwarzania | 25 |
3.3. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady 1774/2002/WE | 27 |
3.4. Ogólna charakterystyka wybranych odpadów | 29 |
3.4.1. Odpady z rolnictwa, sadownictwa, leśnictwa, łowiectwa i rybołówstwa | 29 |
3.4.2. Odpady z przetwórstwa drewna, produkcji płyt i mebli, masy celulozowej, przemysłu skórzanego, futrzarskiego i tekstylnego | 34 |
3.4.3. Odpady organiczne z przemysłu spożywczego | 34 |
3.4.4. Ulegające biodegradacji organiczne frakcje odpadów komunalnych łącznie z frakcjami gromadzonymi selektywnie | 36 |
3.4.5. Osady ściekowe | 44 |
3.5. Selektywne zbieranie odpadów organicznych | 48 |
3.5.1. Zbieranie bioodpadów | 48 |
3.5.2. Zbieranie odpadów zielonych | 52 |
3.5.3. Stan rozwoju selektywnego zbierania w krajach europejskich | 55 |
3.6. Europejskie standardy jakości surowców | 56 |
Literatura | 59 |
4. Przygotowanie odpadów do biologicznego przetwarzania | 62 |
4.1. Procesy jednostkowe przygotowania odpadów do przetwarzania | 65 |
4.1.1. Przesiewanie | 65 |
4.1.2. Rozdrabnianie | 68 |
4.1.3. Separacja gęstościowa | 70 |
4.1.4. Technologie mokrej separacji | 73 |
4.1.5. Wydzielanie metali | 74 |
4.1.6. Sortowanie ręczne | 75 |
4.1.7. Segregacja optyczno-elektroniczna | 76 |
Literatura | 79 |
5. Fermentacja metanowa | 80 |
5.1. Warunki prowadzenia procesu | 85 |
5.1.1. Mikroorganizmy | 85 |
5.1.2. Odczyn środowiska (pH) | 88 |
5.1.3. Wymiar cząstek | 90 |
5.1.4. Substancje pokarmowe | 90 |
5.1.5. Wilgotność substratów | 92 |
5.1.6. Temperatura | 92 |
5.2. Substancje toksyczne | 96 |
5.2.1. Substancje obecne w surowcach | 96 |
5.2.2. Produkty przemian – inhibitory procesu | 100 |
5.3. Podstawowe parametry procesu fermentacji | 106 |
5.3.1. Hydrauliczny czas zatrzymania | 106 |
5.3.2. Czas zatrzymania ciał stałych | 107 |
5.3.3. Ładunek dobowy | 107 |
5.3.4. Obciążenie objętości komory ładunkiem | 107 |
5.3.5. Iloraz masy odpadów ulegających biodegradacji i masy mikroorganizmów | 108 |
5.3.6. Stopień rozkładu substancji organicznych | 108 |
5.3.7. Wydajność fermentacji | 108 |
5.3.8. Zawartość metanu w biogazie | 109 |
Literatura | 110 |
6. Systematyka technologii fermentacji odpadów stałych | 114 |
6.1. Technologie jednostopniowe | 118 |
6.1.1. Fermentacja mokra | 119 |
6.1.2. Fermentacja sucha | 129 |
6.2. Technologie wielostopniowe | 135 |
6.2.1. Systemy dwustopniowe bez rozdziału faz | 136 |
6.2.2. Systemy dwustopniowe z rozdziałem faz | 140 |
6.2.3. Systemy perkolacji | 142 |
6.3. Technologie o działaniu okresowym | 146 |
6.3.1. Sucha fermentacja okresowa | 148 |
6.3.2. Proces ługowania złoża | 150 |
6.3.3. Technologie dwustopniowe | 150 |
6.4. Kofermentacja | 151 |
6.4.1. Przygotowanie odpadów do fermentacji | 152 |
6.4.2. Kofermentacja organicznych odpadów komunalnych z osadami ściekowymi | 152 |
6.4.3. Kofermentacja organicznych odpadów komunalnych z innymi odpadami organicznymi | 157 |
6.4.4. Zalety i wady kofermentacji | 159 |
Literatura | 162 |
7. Produkty procesu fermentacji | 170 |
7.1. Biogaz | 170 |
7.1.1. Ilość i skład biogazu | 170 |
7.1.2. Wykorzystanie biogazu | 173 |
7.1.3. Standardy emisyjne spalania biogazu | 184 |
7.1.4. Wykorzystanie biogazu w Polsce | 184 |
7.1.5. Oczyszczanie biogazu | 185 |
7.2. Materiał przefermentowany | 193 |
7.3. Ciecz osadowa (filtrat) | 195 |
Literatura | 195 |
8. Kompostowanie | 198 |
8.1. Fazy kompostowania | 198 |