Białka i peptydy

Białka i peptydy

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

19,95

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Nowoczesny podręcznik chemii białek i peptydów. Tematyka ta budzi od wielu lat ogromne zainteresowanie uczonych, czego odzwierciedleniem jest liczba laureatów Nagrody Nobla w dziedzinie chemii za odkrycia dotyczące chemii białek. Autor publikacji jest cenionym i uznanym badaczem w tej dziedzinie.


W podręczniku omówiono:


* budowę aminokwasów i peptydów oraz metody ich chemicznej syntezy;


* oczyszczanie białek;


* trójwymiarową budowę polipeptydów i białek, metody wyznaczania ich struktury i jej powiązanie z funkcjami biologicznymi;


* zastosowanie technik komputerowych (grafika molekularna, bazy danych, bioinformatyka) do badania i projektowania białek oraz przewidywania ich trzeciorzędowej struktury;


* wykorzystanie uzyskanych informacji w badaniach ewolucji gatunków.


Interesująca publikacja dla studentów chemii, biochemii, farmacji, medycyny, biologii, rolnictwa i kierunków pokrewnych, a także dla wykładowców i pracowników naukowych.


(...) Materiał przedstawiony w książce można uznać za kompletny dla studenta specjalizującego się w chemii peptydów i białek. Jednocześnie można stwierdzić, że nie jest on przeładowany. Są to niewątpliwie najważniejsze cechy dobrego podręcznika (...)


(Prof. dr hab. Jan Izdebski, Wydział Chemii Uniwersytetu Warszawskiego)


Liczba stron200
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-15477-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Struktura kowalencyjna peptydów i białek    1
    1.1. Wprowadzenie: dlaczego interesujemy się białkami    1
    1.2. Aminokwasy jako podstawowe części składowe białek    2
    1.3. Właściwości aminokwasów    4
    1.4. Wiązanie peptydowe    11
    1.5. Terminologia i zapis skrótowy    14
    1.6. Skład i sekwencja    14
    1.7. Ładunek elektryczny peptydów i białek    16
    1.8. Nieskończona (prawie) różnorodność struktur    16
    1.9. Przykładowa struktura białka: insulina    17
  2. Chemiczna synteza peptydów    20
    2.1. Wprowadzenie    20
    2.2. Zasady syntezy peptydów    21
    2.3. Synteza w roztworze i na nośniku stałym    24
    2.4. Grupy zabezpieczające    27
    2.5. Reakcja sprzęgania    31
    2.6. Wiązanie ze stałym nośnikiem    33
    2.7. Oczyszczanie i charakteryzowanie produktu    35
    2.8. Synteza peptydów a racemizacja    37
    2.9. Przykład syntezy peptydu    38
  3. Oczyszczanie białek    44
    3.1. Istota problemu    44
    3.2. Stosowane sposoby postępowania    46
    3.3. Stosowane techniki    51
    3.4. Typowy przykład oczyszczania peptydu    68
  4. Badanie struktury kowalencyjnej peptydów i białek    73
    4.1. Wprowadzenie    73
    4.2. Względna masa cząsteczkowa i liczba podjednostek    74
    4.3. Analiza składu amino kwasowego    78
    4.4. Identyfikacja N-terminalnego aminokwasu    80
    4.5. Sekwencjonowanie metodami chemicznymi    82
    4.6. Sekwencjonowanie przy uzyciu spektrometrii mas    94
  5. Białka w trzech wymiarach    108
    5.1. Wprowadzenie: anatomia krambiny    108
    5.2. Konformacja szkieletu polipeptydowego    113
    5.3. Regularna struktura drugorzędowa    117
    5.4. Czynniki decydujące o trójwymiarowej strukturze białek    124
    5.5. Trwałość zwiniętego białka i sposoby jej badania    127
    5.6. Jak funkcjonują białka: przykłady    130
  6. Chemia białek in silico    143
    6.1. Wprowadzenie    143
    6.2. Bazy danych na temat białek    144
    6.3. Modelowanie molekularne    147
    6.4. Wyszukiwanie i porównywanie sekwencji    151
    6.5. Ewolucja białek    155
    6.6. Przewidywanie struktury trójwymiarowej    160
    6.7. Proteomika    163
  Rozwiązania zadań    170
  Skorowidz    184
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia