EBOOKI WYDAWCY
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba Czytelników przekonywać. Problem jest tylko
w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie. W przekazywanej książce znajdziecie Państwo propozycje posiłków godnych polecenia w przypadku dolegliwości kości i stawów.
W książce omówiono zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu. Znaczną część książki Autorka poświęca zagadnieniom zasad żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości oraz profilaktyce tych stanów.
Rok wydania | 2011 |
---|---|
Liczba stron | 184 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6557-2 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Część pierwsza | 9 |
Wstęp | 9 |
Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego | 10 |
Układ kostno-stawowy | 11 |
Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego | 16 |
Choroba zwyrodnieniowa stawów — artroza | 16 |
Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów | 20 |
Reumatoidalne zapalenie stawów | 21 |
Fibromialgia | 22 |
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa | 23 |
Toczeń rumieniowaty układowy | 24 |
Dna | 25 |
Łuszczycowe zapalenie stawów | 25 |
Osteoporoza | 26 |
Krzywica | 27 |
Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i składniki odżywcze | 29 |
Energia | 29 |
Białka | 30 |
Tłuszcze | 31 |
Węglowodany | 34 |
Błonnik | 35 |
Witaminy | 35 |
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach | 35 |
Witaminy rozpuszczalne w wodzie | 37 |
Składniki mineralne | 40 |
Makropierwiastki | 40 |
Mikropierwiastki | 43 |
Produkty kwaso- i zasadotwórcze | 45 |
Woda | 45 |
Wolne rodniki | 46 |
Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych | 46 |
Produkty zbożowe | 46 |
Nasiona roślin strączkowych | 49 |
Produkty mleczne i ich substytuty | 49 |
Ziemniaki | 51 |
Warzywa i owoce | 52 |
Produkty tłuszczowe | 53 |
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory | 54 |
Jaja | 54 |
Cukier i słodycze | 55 |
Orzechy i nasiona | 55 |
Żywność modyfikowana genetycznie | 5 |
Część druga | 47 |
Zasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości | 57 |
Zasady diety | 57 |
Podstawowe zalecenia żywieniowe | 60 |
Przykład dwutygodniowego jadłospisu | 61 |
Profilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego | 65 |
Zasady odchudzania | 66 |
Diety niskoenergetyczne | 67 |
Dieta niskoenergetyczna — 1000 kalorii (4184 kJ) | 67 |
Dieta niskoenergetyczna — 1200 kalorii (5020 kJ) | 71 |
Dieta niskoenergetyczna — 1500 kalorii (6276 kJ) | 75 |
Część trzecia | 81 |
Wybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego | 81 |
Wiadomości podstawowe | 81 |
Miary gospodarcze | 81 |
Naczynia kuchenne | 81 |
Konserwowanie żywności | 83 |
Przechowywanie żywności | 84 |
Sposoby przygotowywania potraw | 85 |
Przyprawy | 89 |
Przepisy szczegółowe | 92 |
Napoje | 92 |
Pieczywo | 98 |
Dodatki do pieczywa | 103 |
Zupy | 106 |
Przekąski | 113 |
Potrawy z mięsa | 118 |
Potrawy z ryb | 126 |
Potrawy z niewielką ilością, mięsa i ryb | 131 |
Potrawy jarskie | 140 |
Potrawy z warzyw i owoców — surówki | 146 |
Potrawy z warzyw i owoców — sałatki | 154 |
Potrawy z warzyw i owoców — warzywa gotowane | 161 |
Sosy i pasty | 165 |
Desery | 171 |
Piśmiennictwo | 179 |
Skorowidz potraw | 180 |