Żywienie w chorobach kostno-stawowych

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

62,30  89,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 89,00 zł (-30%)

Najniższa cena z 30 dni: 62,30 zł  


62,30

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba Czytelników przekonywać. Problem jest tylko
w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie. W przekazywanej książce znajdziecie Państwo propozycje posiłków godnych polecenia w przypadku dolegliwości kości i stawów.
W książce omówiono zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu. Znaczną część książki Autorka poświęca zagadnieniom zasad żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości oraz profilaktyce tych stanów.


Rok wydania2011
Liczba stron184
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-6557-2
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Część pierwsza    9
  Wstęp     9
  Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego     10
  Układ kostno-stawowy     11
  Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego     16
  Choroba zwyrodnieniowa stawów — artroza     16
  Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów     20
  Reumatoidalne zapalenie stawów     21
  Fibromialgia     22
  Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa     23
  Toczeń rumieniowaty układowy     24
  Dna     25
  Łuszczycowe zapalenie stawów     25
  Osteoporoza     26
  Krzywica     27
  Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i składniki odżywcze     29
  Energia     29
  Białka     30
  Tłuszcze     31
  Węglowodany     34
  Błonnik     35
  Witaminy     35
  Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach     35
  Witaminy rozpuszczalne w wodzie     37
  Składniki mineralne     40
  Makropierwiastki     40
  Mikropierwiastki     43
  Produkty kwaso- i zasadotwórcze     45
  Woda     45
  Wolne rodniki     46
  Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych    46
  Produkty zbożowe     46
  Nasiona roślin strączkowych     49
  Produkty mleczne i ich substytuty     49
  Ziemniaki     51
  Warzywa i owoce     52
  Produkty tłuszczowe     53
  Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory     54
  Jaja     54
  Cukier i słodycze     55
  Orzechy i nasiona     55
  Żywność modyfikowana genetycznie     5
  Część druga    47
  Zasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości     57
  Zasady diety     57
  Podstawowe zalecenia żywieniowe     60
  Przykład dwutygodniowego jadłospisu     61
  Profilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego     65
  Zasady odchudzania     66
  Diety niskoenergetyczne     67
  Dieta niskoenergetyczna — 1000 kalorii (4184 kJ)    67
  Dieta niskoenergetyczna — 1200 kalorii (5020 kJ)    71
  Dieta niskoenergetyczna — 1500 kalorii (6276 kJ)    75
  Część trzecia    81
  Wybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego     81
  Wiadomości podstawowe     81
  Miary gospodarcze     81
  Naczynia kuchenne     81
  Konserwowanie żywności     83
  Przechowywanie żywności     84
  Sposoby przygotowywania potraw     85
  Przyprawy     89
  Przepisy szczegółowe     92
  Napoje     92
  Pieczywo     98
  Dodatki do pieczywa     103
  Zupy     106
  Przekąski     113
  Potrawy z mięsa     118
  Potrawy z ryb     126
  Potrawy z niewielką ilością, mięsa i ryb     131
  Potrawy jarskie     140
  Potrawy z warzyw i owoców — surówki     146
  Potrawy z warzyw i owoców — sałatki     154
  Potrawy z warzyw i owoców — warzywa gotowane     161
  Sosy i pasty     165
  Desery     171
  Piśmiennictwo     179
  Skorowidz potraw     180
RozwińZwiń