Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych

Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych

8 ocen

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

24,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

24,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Doktor Nauk Farmaceutyczych, wieloletni pracownik Katedry Botaniki Farmaceutycznej UJ Collegium Medicum. Autorka kilkunastu prac naukowych publikowanych w międzynarodowych czasopismach, dotyczących badań nad właściwościami grzybów. W niniejszym opracowaniu, będącym w pewnym sensie podsumowaniem jej doświadczeń, oprócz dużej dawki mało powszechnie dostępnej wiedzy
o grzybach, obala przede wszystkim wszechobecny mit o znikomej przydatności grzybów dla organizmu człowieka.


Liczba stron112
WydawcaZakład Opieki Zdrowotnej Ośrodek UMEA SHINODA-KURACEJO
ISBN-13978-83-931818-9-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. WSTĘP    9
  2. NAJWAŻNIEJSZE GRUPY FIZJOLOGICZNIE AKTYWNYCH METABOLITÓW WTÓRNYCH W OWOCNIKACH BASIDIOMYCOTA 2.1. Białka, wolne aminokwasy, aminy biogenne, mocznik    15
  2.2. Benzochinony    19
  2.3. Enzymy    20
  2.4. Ergotioneina    21
  2.5. Flawonoidy    22
  2.6. Izoprenoidy    23
  2.7. Kwasy tłuszczowe    30
  2.8. Statyny    31
  2.9. Sterole i sfingolipidy    33
  2.10. Tokoferole    37
  2.11. Węglowodany    42
  2.12. Witaminy    47
  2.13. Związki fenolowe    50
  2.14. Związki indolowe    54
  3. PIERWIASTKI    58
  4. WYBRANE ANTYBIOTYKI (występujące w grzybach wielkoowocnikowych)    62
  5. WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE WYBRANYCH GATUNKÓW JADALNYCH    66
  5.1. Auricularia polytricha (Uszak gęstowłosy)    66
  5. 2. Agaricus bisporus (Pieczarka dwuzarodnikowa)    69
  5. 3. Armillaria mellea (Opieńka miodowa)    71
  5. 4. Boletus badius (Podgrzybek brunatny)    77
  5. 5. Boletus edulis (Borowik szlachetny)    79
  5. 6. Cantharellus cibarius (Pieprznik jadalny)    81
  5. 7. Lactarius deliciosus (Mleczaj rydz)    85
  5. 8. Leccinum scabrum (Koźlarz babka)    87
  5. 9. Lentinula edodes (Twardziak jadalny)    90
  5. 10. Macrolepiota procera (Czubajka kania)    95
  5. 11. Pleurotus ostreatus (Boczniak ostrygowaty)    98
  5. 12. Suillus bovinus (Maślak sitarz) 100 5. 13. Suillus luteus (Maślak zwyczajny)    103
  6. PIŚMIENNICTWO    105
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia