Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych

Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych

8 ocen

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

24,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em.
Brak wydruku.

24,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Doktor Nauk Farmaceutyczych, wieloletni pracownik Katedry Botaniki Farmaceutycznej UJ Collegium Medicum. Autorka kilkunastu prac naukowych publikowanych w międzynarodowych czasopismach, dotyczących badań nad właściwościami grzybów. W niniejszym opracowaniu, będącym w pewnym sensie podsumowaniem jej doświadczeń, oprócz dużej dawki mało powszechnie dostępnej wiedzy
o grzybach, obala przede wszystkim wszechobecny mit o znikomej przydatności grzybów dla organizmu człowieka.


Liczba stron112
WydawcaZakład Opieki Zdrowotnej Ośrodek UMEA SHINODA-KURACEJO
ISBN-13978-83-931818-9-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. WSTĘP     9
  2. NAJWAŻNIEJSZE GRUPY FIZJOLOGICZNIE AKTYWNYCH METABOLITÓW WTÓRNYCH W OWOCNIKACH BASIDIOMYCOTA 2.1. Białka, wolne aminokwasy, aminy biogenne, mocznik    15
  2.2. Benzochinony     19
  2.3. Enzymy     20
  2.4. Ergotioneina     21
  2.5. Flawonoidy     22
  2.6. Izoprenoidy     23
  2.7. Kwasy tłuszczowe     30
  2.8. Statyny     31
  2.9. Sterole i sfingolipidy     33
  2.10. Tokoferole     37
  2.11. Węglowodany     42
  2.12. Witaminy     47
  2.13. Związki fenolowe     50
  2.14. Związki indolowe     54
  3. PIERWIASTKI     58
  4. WYBRANE ANTYBIOTYKI (występujące w grzybach wielkoowocnikowych)     62
  5. WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE WYBRANYCH GATUNKÓW JADALNYCH     66
  5.1. Auricularia polytricha (Uszak gęstowłosy)     66
  5. 2. Agaricus bisporus (Pieczarka dwuzarodnikowa)    69
  5. 3. Armillaria mellea (Opieńka miodowa)     71
  5. 4. Boletus badius (Podgrzybek brunatny)     77
  5. 5. Boletus edulis (Borowik szlachetny)     79
  5. 6. Cantharellus cibarius (Pieprznik jadalny)     81
  5. 7. Lactarius deliciosus (Mleczaj rydz)     85
  5. 8. Leccinum scabrum (Koźlarz babka)     87
  5. 9. Lentinula edodes (Twardziak jadalny)     90
  5. 10. Macrolepiota procera (Czubajka kania)     95
  5. 11. Pleurotus ostreatus (Boczniak ostrygowaty)     98
  5. 12. Suillus bovinus (Maślak sitarz) 100 5. 13. Suillus luteus (Maślak zwyczajny)     103
  6. PIŚMIENNICTWO     105
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia