INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Format:
pdf, ibuk
Doktor Nauk Farmaceutyczych, wieloletni pracownik Katedry Botaniki Farmaceutycznej UJ Collegium Medicum. Autorka kilkunastu prac naukowych publikowanych w międzynarodowych czasopismach, dotyczących badań nad właściwościami grzybów. W niniejszym opracowaniu, będącym w pewnym sensie podsumowaniem jej doświadczeń, oprócz dużej dawki mało powszechnie dostępnej wiedzy
o grzybach, obala przede wszystkim wszechobecny mit o znikomej przydatności grzybów dla organizmu człowieka.
Rok wydania | 2012 |
---|---|
Liczba stron | 112 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | Zakład Opieki Zdrowotnej Ośrodek UMEA SHINODA-KURACEJO |
ISBN-13 | 978-83-931818-9-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. WSTĘP | 9 |
2. NAJWAŻNIEJSZE GRUPY FIZJOLOGICZNIE AKTYWNYCH METABOLITÓW WTÓRNYCH W OWOCNIKACH BASIDIOMYCOTA 2.1. Białka, wolne aminokwasy, aminy biogenne, mocznik | 15 |
2.2. Benzochinony | 19 |
2.3. Enzymy | 20 |
2.4. Ergotioneina | 21 |
2.5. Flawonoidy | 22 |
2.6. Izoprenoidy | 23 |
2.7. Kwasy tłuszczowe | 30 |
2.8. Statyny | 31 |
2.9. Sterole i sfingolipidy | 33 |
2.10. Tokoferole | 37 |
2.11. Węglowodany | 42 |
2.12. Witaminy | 47 |
2.13. Związki fenolowe | 50 |
2.14. Związki indolowe | 54 |
3. PIERWIASTKI | 58 |
4. WYBRANE ANTYBIOTYKI (występujące w grzybach wielkoowocnikowych) | 62 |
5. WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE WYBRANYCH GATUNKÓW JADALNYCH | 66 |
5.1. Auricularia polytricha (Uszak gęstowłosy) | 66 |
5. 2. Agaricus bisporus (Pieczarka dwuzarodnikowa) | 69 |
5. 3. Armillaria mellea (Opieńka miodowa) | 71 |
5. 4. Boletus badius (Podgrzybek brunatny) | 77 |
5. 5. Boletus edulis (Borowik szlachetny) | 79 |
5. 6. Cantharellus cibarius (Pieprznik jadalny) | 81 |
5. 7. Lactarius deliciosus (Mleczaj rydz) | 85 |
5. 8. Leccinum scabrum (Koźlarz babka) | 87 |
5. 9. Lentinula edodes (Twardziak jadalny) | 90 |
5. 10. Macrolepiota procera (Czubajka kania) | 95 |
5. 11. Pleurotus ostreatus (Boczniak ostrygowaty) | 98 |
5. 12. Suillus bovinus (Maślak sitarz) 100 5. 13. Suillus luteus (Maślak zwyczajny) | 103 |
6. PIŚMIENNICTWO | 105 |