INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
ibuk
Publikacja jest nowoczesnym źródłem wiedzy o marketingu w przedsiębiorstwie, opartym na wieloletnim doświadczeniu naukowym i biznesowym autora. Zawiera liczne i aktualne przykłady z działalności polskich i zagranicznych firm, co pozwala czytelnikowi lepiej zrozumieć istotę marketingu jako koncepcji zarządzania i poznać współzależności nią rządzące.
Konkurencyjne i ciągle zmieniające się otoczenie gospodarcze wymusza na przedsiębiorstwach podporządkowanie produkcji wymaganiom rynku. Satysfakcja klienta jest ostatecznym celem przedsiębiorstwa, zapewnia ona zysk, który jest niezbędny do rozwoju działalności. Dostarczenie klientowi produktu, w pełni odpowiadającego jego potrzebom, jest długotrwałym procesem obejmującym rozpoznanie otoczenia i zachowań nabywców, segmentację rynku, wyznaczenie strategii itp. Autor przybliża czytelnikowi ten proces, omawiając takie zagadnienia jak:
· badania marketingowe
· segmentację rynku
· strategię produktu, dystrybucji, cen
· wizerunek przedsiębiorstwa i strategię marki
· reklamę i promocję
· plan marketingowy
Prof. dr hab. Henryk Mruk jest pracownikiem naukowym w Katedrze Handlu Międzynarodowego na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. Doświadczenie nabyte podczas projektów doradczych realizowanych dla największych polskich firm pozwoliło mu napisać książkę, która jest nie tylko unikalnym podręcznikiem akademickim, ale także znakomitym źródłem wiedzy dla wszystkich, którzy profesjonalnie zajmują się marketingiem i zarządzaniem.
Rok wydania | 2012 |
---|---|
Liczba stron | 328 |
Kategoria | Marketing, reklama |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-16967-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 9 |
Podziękowania | 12 |
ROZDZIAŁ 1. Marketing w przedsiębiorstwie – istota i znaczenie | 13 |
1.1. Pojęcie marketingu | 13 |
1.2. Ewolucja koncepcji marketingu | 17 |
1.3. Model marketingu w przedsiębiorstwie | 18 |
1.4. Wymiary marketingu | 19 |
1.5. Dział marketingu w przedsiębiorstwie | 20 |
1.6. Organizacja działu marketingu | 22 |
1.7. Rola dyrektora działu marketingu | 25 |
1.8. Marketing w strukturach gospodarki | 27 |
1.9. Kierunki rozwoju marketingu | 28 |
1.10. Etyka w marketingu | 30 |
Do rozważenia i zapamiętania | 31 |
ROZDZIAŁ 2. Otoczenie przedsiębiorstwa | 33 |
2.1. Przedsiębiorstwo a otoczenie | 33 |
2.2. Otoczenie dalsze – makrootoczenie | 34 |
2.3. Otoczenie bliższe – mikrootoczenie | 37 |
2.4. Otoczenie konkurencyjne | 40 |
Do rozważenia i zapamiętania | 45 |
ROZDZIAŁ 3. Zachowania nabywców | 46 |
3.1. Potrzeby i popyt. Klient i konsument | 46 |
3.2. Wiedza o kliencie | 47 |
3.3. Proces zakupu przez klienta | 50 |
3.4. Hierarchia potrzeb a działania marketingowe | 54 |
3.5. Zachowania względem nowych produktów | 56 |
3.6. Racjonalność czy emocjonalność zachowań? | 58 |
3.7. Czynniki kształtujące zachowania konsumentów | 60 |
3.8. Makrotrendy w zachowaniach konsumentów | 63 |
3.9. Procesy decyzyjne na rynku B2B | 66 |
3.10. Efekt ZMOT i jego konsekwencje | 70 |
Do rozważenia i zapamiętania | 70 |
ROZDZIAŁ 4. Segmentacja | 71 |
4.1. Istota segmentacji | 71 |
4.2. Segmentacja a działania marketingowe | 72 |
4.3. Kryteria segmentacji | 75 |
4.4. Segmentacja na rynku instytucjonalnym | 80 |
4.5. Segmentacja a strategie marketingowe | 81 |
4.6. Cechy segmentów | 83 |
Do rozważenia i zapamiętania | 84 |
ROZDZIAŁ 5. Badania marketingowe | 85 |
5.1. Dane a informacje | 85 |
5.2. Badania marketingowe – istota, znaczenie i rodzaje | 86 |
5.3. Procedura badań marketingowych | 87 |
5.4. Źródła informacji w badaniach marketingowych | 88 |
5.5. Metody badań marketingowych | 90 |
5.6. Badania elementów marketingu | 92 |
5.7. Metody doboru próby w badaniach ilościowych | 93 |
5.8. Metody badań jakościowych – opis wybranych metod | 97 |
5.9. Badania – co warto także brać pod uwagę | 100 |
Do rozważenia i zapamiętania | 101 |
ROZDZIAŁ 6. Strategia produktu i nowe produkty | 102 |
6.1. Istota produktu | 102 |
6.2. Poziomy produktu | 103 |
6.3. Cykl życia produktu | 105 |
6.4. Cykl życia produktu a strategie i działania marketingowe | 108 |
6.5. Grupy produktów a zachowania nabywców | 109 |
6.6. Metody analiz portfelowych | 111 |
6.7. Wprowadzanie nowych produktów na rynek | 116 |
6.8. Etapy wprowadzania nowego produktu | 117 |
6.9. Wspieranie nowego produktu | 123 |
6.10. Niepowodzenia, bariery i błędy w procesie wprowadzania nowego produktu | 124 |
6.11. Strategia opakowania | 126 |
Do rozważenia i zapamiętania | 132 |
ROZDZIAŁ 7. Marketing w sferze usług | 133 |
7.1. Usługi – przestrzeń kontaktów międzyludzkich | 133 |
7.2. Rozwój sektora usług | 134 |
7.3. Cechy usług | 135 |
7.4. Nastawienie mentalne personelu | 146 |
7.5. Kryteria oceny jakości usług | 148 |
7.6. Service – synteza usług | 149 |
Do rozważenia i zapamiętania | 150 |
ROZDZIAŁ 8. Wizerunek przedsiębiorstwa i strategia marki | 151 |
8.1. Wizerunek przedsiębiorstwa – tworzenie i wdrażanie | 151 |
8.2. Tożsamość przedsiębiorstwa | 153 |
8.3. Wizerunek i jego znaczenie | 154 |
8.4. Materialne elementy wizerunku | 156 |
8.5. Niematerialne elementy wizerunku | 158 |
8.6. Funkcje wizerunku | 158 |
8.7. Warunki skuteczności | 159 |
8.8. Istota marki | 161 |
8.9. Postrzeganie marki | 163 |
8.10. Elementy składowe marki | 166 |
8.11. Rodzaje marek | 169 |
8.12. Pozycjonowanie i model marki | 171 |
8.13. Punkty kontaktu z marką | 176 |
8.14. Wzmacnianie pozycji marki | 177 |
8.15. Marka na rynku zagranicznym | 180 |
Do rozważenia i zapamiętania | 180 |
ROZDZIAŁ 9. Strategia dystrybucji | 181 |
9.1. Pojęcie i funkcje dystrybucji | 181 |
9.2. Rodzaje kanałów dystrybucji | 182 |
9.3. Rodzaje pośredników w kanałach dystrybucji | 187 |
9.4. Centrum handlowe | 191 |
9.5. Merchandising | 193 |
9.6. Franczyza (franchising) | 196 |
Do rozważenia i zapamiętania | 199 |
ROZDZIAŁ 10. Strategie cenowe | 201 |
10.1. Pojęcie ceny | 201 |
10.2. Funkcje cen | 203 |
10.3. Postrzeganie cen | 204 |
10.4. Związki ceny z elementami marketingu | 205 |
10.5. Metody ustalania cen | 206 |
10.6. Elastyczność cenowa popytu | 209 |
10.7. Ceny a decyzje konsumentów | 210 |
10.8. Etapy tworzenia i wyboru strategii cenowej | 213 |
10.9. Strategie cenowe | 214 |
10.10. Rabaty (opusty) cenowe | 217 |
10.11. Asortyment a ceny | 218 |
10.12. Wojny cenowe | 220 |
Do rozważenia i zapamiętania | 222 |
ROZDZIAŁ 11. Reklama jako element promocji | 223 |
11.1. Koncepcja miksu promocyjnego | 223 |
11.2. Proces tworzenia strategii promocji | 225 |
11.3. Reklama | 226 |
11.4. Reklama internetowa | 230 |
11.5. Reklama telewizyjna | 231 |
11.6. Product placement | 234 |
11.7. Reklama radiowa | 235 |
11.8. Reklama prasowa | 235 |
11.9. Reklama zewnętrzna | 236 |
11.10. Reklama kinowa | 237 |
11.11. Reklama mobilna | 238 |
11.12. Niestandardowe formy reklamy | 238 |
11.13. Slogan reklamowy | 240 |
11.14. Celebryci i aktorzy – ich rola w promocji | 241 |
11.15. Współpraca z agencją reklamową | 242 |
11.16. Skuteczność i efektywność reklamy | 243 |
Do rozważenia i zapamiętania | 245 |
ROZDZIAŁ 12. Promocja osobista, promocja sprzedaży i public relations | 246 |
12.1. Promocja osobista | 246 |
12.2. Promocja sprzedaży | 252 |
12.3. Public relations | 255 |
12.4. Relacje z mediami | 255 |
12.5. Zarządzanie sytuacjami kryzysowymi | 258 |
12.6. Lobbing | 259 |
12.7. Public relations wewnętrzne | 260 |
12.8. Sponsoring | 263 |
Do rozważenia i zapamiętania | 267 |
ROZDZIAŁ 13. Promocja bezpośrednia | 268 |
13.1. Istota promocji bezpośredniej | 268 |
13.2. Narzędzia promocji bezpośredniej | 269 |
13.3. Targi jako narzędzie promocji bezpośredniej | 273 |
Do rozważenia i zapamiętania | 280 |
ROZDZIAŁ 14. Strategie marketingowe | 282 |
14.1. Istota strategii | 282 |
14.2. Zasady myślenia strategicznego | 284 |
14.3. Zasady tworzenia strategii | 286 |
14.4. Strategie marketingowe a strategie wojenne | 289 |
14.5. Kryzys gospodarczy a strategie | 290 |
14.6. Strategie konkurowania | 291 |
14.7. Strategie pull i push | 293 |
14.8. Strategie a półka sklepowa | 295 |
14.9. Strategie na rynkach międzynarodowych | 296 |
14.10. Sposoby wejścia na rynki zagraniczne | 298 |
14.11. Warunki sukcesów we wdrażaniu strategii | 299 |
Do rozważenia i zapamiętania | 301 |
ROZDZIAŁ 15. Plan marketingowy | 302 |
15.1. Istota planu marketingowego | 302 |
15.2. Zasady tworzenia planu marketingowego | 304 |
15.3. Analiza sytuacji | 305 |
15.4. Formułowanie celów | 310 |
15.5. Tworzenie planu – wybór sposobów osiągania celu | 311 |
Do rozważenia i zapamiętania | 314 |
Bibliografia | 316 |
Indeks rzeczowy | 321 |
Spis tabel i rysunków | 327 |