Żywienie w chorobach nowotworowych

-25%

Żywienie w chorobach nowotworowych

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em.
Brak wydruku.

25,8834,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Sposób odżywiania wpływa na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta powodują osłabienie naszej odporności. Opisany przez autorkę sposób żywienia ma na celu wzmocnienie układu odpornościowego, stworzenie warunków niesprzyjających rozwojowi chorób nowotworowych. Podaje ona podstawowe zasady racjonalnego przygotowywania posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy zdrowych potraw, mających korzystny wpływ na stan zdrowia osób zagrożonych i chorych. Podano również przykłady jadłospisów na różne pory roku.


Liczba stron232
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4347-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Część ogólna    11
  
  Zapotrzebowanie energetyczne     11
  Składniki pokarmowe     12
  Białka     12
  Tłuszcze     13
  Węglowodany     14
  Błonnik     15
  Witaminy     16
  Witamina A     17
  Witamina E     17
  Witamina K     17
  Witamina C     18
  Witaminy z grupy B     18
  Witamina PP     19
  Składniki mineralne     19
  Wapń     19
  Magnez     20
  Żelazo     20
  Cynk     20
  Miedź     21
  Selen     21
  Chrom     21
  Sod i potas     21
  Równowaga kwasowo-zasadowa     22
  Woda     22
  Zasady zdrowego żywienia     23
  Zasady racjonalnego żywienia według Instytutu Żywności i Żywienia     27
  Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych     30
  Produkty zbożowe     30
  Pieczywo     31
  Otręby     31
  Kiełki     32
  Mąka     32
  Kasze     33
  Muesli     33
  Całe ziarno — pszenica     33
  Makarony     34
  Nasiona roślin strączkowych     34
  Mleko     35
  Mleko kozie     36
  Sery     36
  Tofu     36
  Ziemniaki     36
  Bataty (słodkie ziemniaki)     37
  Warzywa i owoce     37
  Warzywa i owoce przyjazne w profilaktyce chorób
  nowotworowych     38
  Tłuszcze     42
  Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory     43
  Jaja     43
  Cukier i słodycze     43
  Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw     44
  Miary gospodarcze     44
  Naczynia kuchenne     44
  Konserwowanie i przechowywanie żywności     49
  Sposoby przyrządzania potraw     50
  Obróbka wstępna surowca     50
  Obróbka cieplna     51
  Podprawianie i wykańczanie potraw     54
  Przyprawy ziołowe, warzywa przyprawowe i przyprawy korzenne, przyjazne w profilaktyce i leczeniu
  chorób nowotworowych     55
  Przyprawy ziołowe     55
  Warzywa przyprawowe     59
  Przyprawy korzenne     61
  Żywienie a choroby nowotworowe     63
  Dieta profilaktyczna i wspomagająca podstawowe
  metody leczenia     64
  Przykłady tygodniowych jadłospisów     69
  Diety wspomagające chemioterapię i radioterapię     77
  Przyczyny niedożywienia w chorobach nowotworowych     77
  Dieta w chemioterapii     78
  Zapalenie jamy ustnej     79
  Nudności i wymioty     81
  Zaparcia     82
  Biegunka     84
  Dieta w radioterapii     85
  
  Część szczegółowa    88
  
  Napoje     88
  Uwagi ogólne     88
  Przepisy     89
  Chleb domowy     97
  Uwagi ogólne     97
  Przepisy     97
  Dodatki do pieczywa     103
  Uwagi ogólne     103
  Przepisy     103
  Zupy     108
  Uwagi ogólne     108
  Przygotowanie wywaru z warzyw     108
  Przygotowanie wywaru z owoców     109
  Przygotowanie zup mlecznych     109
  Przygotowanie głównego składnika     109
  Podprawianie zup     109
  Przyprawianie zup     110
  Zakwasy     110
  Przepisy     111
  Dodatki do zup     124
  Przepisy     124
  Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb     129
  Uwagi ogólne     129
  Obróbka wstępna mięsa     130
  Obróbka właściwa (termiczna)     130
  Przepisy     131
  Potrawy z mięsa cielęcego     131
  Potrawy z drobiu i dziczyzny     140
  Potrawy z ryb     143
  Potrawy z niewielką ilością, mięsa i ryb     150
  Uwagi ogólne     150
  Przepisy     151
  Potrawy jarskie     170
  Uwagi ogólne     170
  Przepisy     171
  Potrawy z warzyw i ziemniaków     184
  Uwagi ogólne     184
  Obróbka wstępna     185
  Obróbka termiczna     186
  Surówki     186
  Sałatki     187
  Warzywa gotowane     187
  Przepisy     188
  Surówki     188
  Sałatki     198
  Warzywa gotowane     203
  Potrawy z ziemniaków     206
  Sosy     208
  Uwagi ogólne     208
  Przepisy     209
  Sosy zimne     209
  Sosy gorące     211
  Sosy do potraw słodkich     215
  Desery     216
  Uwagi ogólne     216
  Przepisy     217
  
  Piśmiennictwo     224
  Spis potraw
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia