Nauki Inżynierskie i Technologie 1(4)

Nauki Inżynierskie i Technologie 1(4)

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

ibuk

W pierwszym kwartalniku Nauki Inżynierskie i Technologie zamieszczono pięć prac naukowo-badawczych, jedno sprawozdanie z konferencji oraz jedną recenzję niedawno wydanej książki. Tematyka prac jest zróżnicowana i obejmuje zagadnienia dotyczące:


- nowej regulacji prawnej Council Regulation (EC) No 1099/2009 of 24 September 2009, która będzie obowiązywać od 1 stycznia 2013 r., w sprawie metod oszałamiania zwierząt rzeźnych przed ubojem,


- kompatybilności normy ISO 22000:2005 i ISO 9001:2008 w zakresie zarządzania w przemyśle spożywczym,


- znaczenia białka dla ludzi i zwierząt oraz roli roślin strączkowych w jego dostarczaniu,


- potencjału antyoksydacyjnego owoców i warzyw oraz jego wpływu na zdrowie człowieka,


- realizacji założeń zasad GMP/GHP i systemu HACCP oraz samooceny poziomu wiedzy pracowników barów bistro wybranego koncernu paliwowego w Polsce.


W obszernym sprawozdaniu z III Konferencji Naukowo-Technicznej z cyklu Nauka – Praktyce pt. „Jakość i bezpieczeństwo produktów żywnościowych” przedstawiono ocenę merytoryczną sześciu prezentacji oraz wskazano na rolę tego typu konferencji w integrowaniu przedsięwzięć przedstawicieli nauki i praktyków, jak też szerokiego forum edukacyjnego.


Na koniec zarekomendowano podręcznik pt.: „Mięso - podstawy nauki i technologii”. Wydawnictwo SGGW Warszawa w 2011 r. opublikowało pracę zbiorową pod redakcją prof. dr hab. Andrzeja Pisuli i prof. dr hab. Edwarda Pospiecha, którą można polecić studentom szkół akademickich, a także dydaktykom jednostek zaplecza naukowego przemysłu żywnościowego oraz kadrze inżynierskiej w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego.


Liczba stron78
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  Izabela Joachimiak: ISO 22000:2005 and ISO001:2008 in the food industry management: integration or replacement? (review paper)    9
  Franciszek Kapusta: Rośliny strączkowe źródłem białka dla ludzi i zwierząt    16
  Paweł Nowicki, Tadeusz Sikora: Realizacja założeń zasad GMP/GHP i systemu HACCP oraz samoocena poziomu wiedzy pracowników barów bistro    33
  Remigiusz Olędzki: Potencjał antyoksydacyjny owoców i warzyw oraz jego wpływ na zdrowie człowieka    44
  Teresa Skrabka-Błotnicka: Metody oszałamiania zwierząt rzeźnych    55
  Zbigniew Duda: Informacja o podręczniku pt. „Mięso - podstawy nauki i technologii”    70
  Joanna Harasym, Remigiusz Olędzki, Tomasz Lesiów, Bogdan Gulanowski: Sprawozdanie z III Konferencji Naukowo-Technicznej z cyklu Nauka – Praktyce pt. „Jakość i bezpieczeństwo produktów żywnościowych”    72
  Summaries    15
    Izabela Joachimiak: ISO 22000:2005 i ISO 9001:2008 w zakresie zarządzania w przemyśle spożywczym – integracja lub wymiana? (praca przeglądowa)    15
    Franciszek Kapusta: Legumes as protein source for humans and animals    32
    Paweł Nowicki, Tadeusz Sikora: Realization of GMP/GHP and HACCP system principles and the bistro employees self-assessment on theirs knowledge on food safety    43
    Remigiusz Olędzki: Antioxidant potential of fruit and vegetables and its impact on human health    54
    Teresa Skrabka-Błotnicka: Methods of dazing slaughter animals    69
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia