Podstawy biotechnologii

Podstawy biotechnologii

5 ocen

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

59,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Nowoczesne kompendium biotechnologii - nauki XXI wieku!


Pierwszy od lat na rynku polskim kompleksowy podręcznik biotechnologii. Książka w unikalny sposób łączy zagadnienia biologii i bioprocesowania po to, aby udostępnić czytelnikowi pełny przegląd wiedzy biotechnologicznej. Wyjaśnia jej podstawowe zasady i pełny zakres przykładów ukazujących, w jaki sposób zasady te są stosowane - od początkowego substratu aż do końcowego produktu. Charakterystyczną cechą tego podręcznika jest omówienie społecznego odbioru biotechnologii i przemysłu biotechnologicznego, co stawia tę naukę w szerszym kontekście.


Podręcznik składa się z dwóch części.



Część 1. Podstawowe pojęcia i reguły


Omówiono w niej: odbiór społeczny biotechnologii; biochemię i fizjologię wzrostu i metabolizmu; stechiometrię i kinetykę wzrostu mikroorganizmów z perspektywy termodynamicznej; zarządzanie genomem Prokaryota; inżynierię genetyczną drożdży i grzybów strzępkowych; kinetykę procesów mikrobiologicznych; projektowanie i transfer masy w bioreaktorach; zasady pomiaru, monitoringu, modelowania i kontroli procesów biotechnologicznych oraz aspekty ekonomiczne produkcji.


Część 2. Zastosowania praktyczne


Obejmuje takie zagadnienia jak: wysoko wydajny skrining i optymalizacja procesów biotechnologicznych; biotechnologia produkcji aminokwasów, kwasów organicznych, polisacharydów i olejów mikrobiologicznych, antybiotyków, enzymów i białek rekombinowanych oraz biotechnologia komórek roślinnych, kultur komórek ssaków i owadów; biotransformacja i zastosowania immunochemiczne.


Każdy z rozdziałów jest logicznie i trafnie podzielony na podrozdziały i zawiera ułatwiającą zrozumienie i przyswojenie treści dokumentację w postaci wykazu skrótów stosowanych w danym rozdziale, słowniczków terminów fachowych, licznych tabel, wykresów, schematów i fotografii, ramek z dodatkowymi informacjami. Po każdym rozdziale znajduje się spis literatury uzupełniającej.


Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów biotechnologii, biologii, bioinformatyki, licznych dziedzin nauk medycznych, rolniczych i pokrewnych wszystkich typów uczelni wyższych. Może być także doskonałym źródłem najnowszej, podstawowej wiedzy dla doktorantów, pracowników naukowych, osób interesujących się problemami współczesnej biotechnologii, jak również biotechnologów praktyków.


Liczba stron468
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-16541-3
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

[]Część I. Podstawowe pojęcia i reguły    1
    Rozdział 1. Odbiór społeczny biotechnologii    3
    Rozdział 2. Biochemia i fizjologia wzrostu i metabolizmu    18
    Rozdział 3. Stechiometria i kinetyka wzrostu mikroorganizmów z perspektywy termodynamicznej    40
    Rozdział 4. Zarządzanie genomem i jego analiza: Prokaryota    51
    Rozdział 5. Inżynieria genetyczna: drożdże i grzyby strzępkowe    82
    Rozdział 6. Kinetyka procesów mikrobiologicznych    106
    Rozdział 7. Bioreaktory    123
    Rozdział 8. Wymiana masy    137
    Rozdział 9. Procesy wydzielania i oczyszczania (ang. downstream processing)    149
    Rozdział 10. Pomiary, kontrola, modelowanie i sterowanie    170
    Rozdział 11. Ekonomika procesu    184
  Część II. Zastosowania praktyczne    195
    Rozdział 12. Wysoko wydajny skrining i optymalizacja procesu    197
    Rozdział 13. Przedsiębiorczość biotechnologii    210
    Rozdział 14. Aminokwasy    230
    Rozdział 15. Kwasy organiczne    249
    Rozdział 16. Polisacharydy i oleje mikrobiologiczne    265
    Rozdział 17. Zastosowanie w ochronie środowiska    282
    Rozdział 18. Produkcja antybiotyków metodą fermentacji    304
    Rozdział 19. Strategie prowadzenia hodowli    319
    Rozdział 20. Technologia enzymów    332
    Rozdział 21. Wysokowartościowe białka rekombinowane    349
    Rozdział 22. Hodowle komórek owadów i ssaków    365
    Rozdział 23. Biotechnologia komórek roślinnych    382
    Rozdział 24. Biotransformacje    402
    Rozdział 25. Zastosowania immunochemiczne    436
  Skorowidz    457
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia