Mieszanie układów wielofazowych

Mieszanie układów wielofazowych

1 opinia

Wydawca:

Wydawnictwo WNT

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

15,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

Książka jest monografią poświęconą zagadnieniom mechanicznego mieszania układów wielofazowych: ciecz-ciecz, ciecz-ciało stałe, ciecz-gaz-ciało stałe, prowadzonego w aparatach z obracającymi się mieszadłami. Opisano w niej odpowiednie dla każdego procesu mieszadła, ich budowę, wytwarzane przez nie strumienie przepływów, mechanizmy wytwarzania poszczególnych układów oraz kryteria ich oceny. Dużo uwagi poświęcono warunkom właściwego rozproszenia faz, w szczególności częstościom obrotów mieszadeł. Przedstawiono procesy wymiany masy w różnych układach oraz energetyczne aspekty mieszania układów wielofazowych. Podano też liczne modele matematyczne i opisy ilościowe układów, a także wskazówki pomocne przy powiększaniu skali mieszalników. Książka stanowi nowoczesne ujęcie zagadnień mieszania układów wielofazowych z uwzględnieniem najnowszej, bardzo obszernej bibliografii. Na podkreślenie zasługuje poświęcenie osobnego rozdziału układom trójfazowym. Książka cechuje się wysokim poziomem naukowym, została napisana zwięzłym, przystępnym językiem, zawiera bogaty materiał ilustracyjny oraz wiele tabel z wynikami badań prowadzonych przez różnych autorów. Przeznaczona jest dla inżynierów i projektantów zatrudnionych w przemyśle: chemicznym, spożywczym, farmaceutycznym i pokrewnych, pracowników naukowych oraz studentów kierunków inżynieria chemiczna i procesowa, technologia chemiczna, biotechnologia.


Plik pdf ma postać skanów co uniemożliwia przeszukiwanie tekstu.


Liczba stron220
WydawcaWydawnictwo WNT
ISBN-13978-83-2043-007-3
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Oznaczenia ważniejszych wielkości    9
  1. Wprowadzenie    13
  2. Wiadomości ogólne    15
    2.1. Mieszadła    15
    2.2. Mieszalniki    23
    2.3. Przepływ cieczy w mieszalniku    25
    2.4. Cyrkulacja cieczy w mieszalniku z kilkoma mieszadłami    27
    2.5. Moc mieszania cieczy jednorodnej    30
    Bibliografia    35
  3. Układy dwufazowe ciecz-ciało stałe    38
    3.1. Wiadomości wprowadzające    38
    3.2. Wytwarzanie zawiesiny w mieszalniku    39
    3.3. Kryteria oceny powstawania zawiesin    41
    3.4. Podrywanie ciała stałego z dna aparatu i zawieszanie go w cieczy    44
    3.5. Stosowane mieszadła    47
    3.6. Częstości obrotów mieszadeł wymagane do wytworzenia zawiesiny    49
      3.6.1. Wpływ geometrii mieszadła, jego wymiarów i położenia    49
      3.6.2. Wpływ geometrii zbiornika mieszalnika i jego wymiarów    53
      3.6.3. Wpływ własności zawiesiny    56
      3.6.4. Zawiesiny całkowite - opisy ilościowe    58
      3.6.5. Warunki wymagane do wytworzenia bardziej jednorodnych zawiesin    64
    3.7. Moc i efektywność mieszania    67
    3.8. Lokalne stężenia ciała stałego    72
    3.9. Wymiana masy    75
    3.10 Powiększanie skali mieszalników    79
    3.11. Zawiesiny "lekkie"    81
    Bibliografia    83
  4. Układy dwufazowe ciecz-ciecz    89
    4.1. Wiadomości wprowadzające    89
    4.2. Wytwarzanie emulsji w mieszalnikach    90
    4.3. Stosowane mieszadła    92
    4.4. Częstości obrotów mieszadła wymagane do rozproszenia cieczy    93
      4.4.1. Wpływ rodzaju mieszadła i jego wymiarów    93
      4.4.2. Wpływ geometrii zbiornika mieszalnika i położenia w nim mieszadła    94
      4.4.3. Wpływ własności fizycznych cieczy i ich proporcji    96
      4.4.4. Opisy ilościowe    96
    4.5. Inwersja faz    100
    4.6. Średnice kropel cieczy rozproszonej    102
      4.6.1. Charakterystyka ogólna    102
      4.6.2. Rozkłady średnic kropel, średnica zastępcza    102
      4.6.3. Wpływ czasu mieszania    103
      4.6.4. Największe stabilne krople    104
      4.6.5. Średnia średnica kropel    109
    4.7. Powiększenia skali mieszalników    115
    Bibliografia    115
  5. Układy dwufazowe ciecz-gaz    121
    5.1. Wiadomości wprowadzające    121
    5.2. Mechanizm dyspergowania gazu przez mieszadła    123
      5.2.1. Przepływ w pobliżu mieszania, formy gazowe powstające za jego łopatkami    123
      5.2.2. Cyrkulacja gazu w mieszalniku    128
    5.3. Stosowanie mieszadła    131
    5.4. Warunki dyspergowania gazu    133
      5.4.1. Charakterystyka ogólna    133
      5.4.2. Wpływ geometrii mieszadła i jego wymiarów    134
      5.4.3. Wpływ parametrów geometrycznych mieszalnika    136
      5.4.4. Wpływ własności fizycznych płynów    137
      5.4.5. Opisy ilościowe    138
    5.5. Powierzchniowe nagazowywanie cieczy    142
    5.6. Nagazowywanie cieczy mieszadłami drążonymi    143
    5.7. Moc mieszania    145
      5.7.1. Charakterystyka ogólna    145
      5.7.2. Wpływ konstrukcji mieszadła    147
      5.7.3. Wpływ geometrii mieszalnika    149
      5.7.4. Wpływ własności fizycznych płynów    150
      5.7.5. Opisy ilościowe    151
    5.8. Ilość gazu zatrzymanego w mieszaninie    156
      5.8.1. Charakterystyka ogólna    156
      5.8.2. Wpływ rodzaju mieszadła i jego wymiarów    158
      5.8.3. Wpływ własności fizycznych płynów    160
      5.8.4. Wpływ geometrii mieszalnika    161
      5.8.5. Opisy ilościowe    163
    5.9. Średnice pęcherzy gazowych    170
      5.9.1. Charakterystyka ogólna    170
      5.9.2. Wielkości wpływające na średnice pęcherzy    172
      5.9.3. Opisy ilościowe    173
    5.10. Wymiana masy    176
      5.10.1. Informacje ogólne    176
      5.10.2. Wielkości rzutujące na wartość współczynnika wnikania masy    177
      5.10.3. Opisy ilościowe    180
    5.11. Powiększanie skali mieszalników    183
    Bibliografia    183
  6. Układy trójfazowe ciecz-gaz-ciało stałe    193
    6.1. Wiadomości wprowadzające    193
    6.2. Wytwarzane mieszaniny trójfazowej w mieszalnikach    194
    6.3. Stosowane mieszadła    195
    6.4. Częstości obrotów mieszadeł wymagane do rozproszenia gazu i ciała stałego    196
      6.4.1. Informacje ogólne    196
      6.4.2. Wpływ wydatku gazu i rodzaju mieszadła    197
      6.4.3. Wpływ wymiarów i geometrii mieszalnika    198
      6.4.4. Wpływ własności zawiesiny    200
      6.4.5. Opisy ilościowe    201
    6.5. Moc mieszania i efektywność wytwarzania zawiesiny    203
    6.6. Wpływ obecności ciała stałego na rozpraszanie gazu    206
    6.7. Wymiana masy między gazem a cieczą    207
    6.8. Powiększanie skali mieszalników    209
    Bibliografia    210
  Skorowidz    214
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia