INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Jest to drugie wydanie książki „Wege. Dieta roślinna w praktyce” – kompleksowego przewodnika po diecie roślinnej, który ułatwia jej wprowadzenie oraz stosowanie. Obecne wydanie zawiera najbardziej aktualne treści na temat bilansowania diet wegetariańskich i jest wzbogacone o nowe rozdziały, odpowiadające na potrzeby osób z chorobami tarczycy, zaburzeniami lipidowymi oraz insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Książka napisana została prostym językiem, dzięki czemu zamieszczone w niej treści będą zrozumiałe zarówno dla specjalistów żywienia, jak i tych, którzy nie pracują w tej branży. Niezależnie od tego, czy ktoś jest dietetykiem, czy osobą praktykującą wegetarianizm, dzięki poradnikowi poszerzy swoją wiedzę z zakresu diety roślinnej. Wszystkie informacje i zalecenia zawarte w publikacji są poparte badaniami naukowymi i/lub własnym doświadczeniem Autorki. Co znajdziesz w książce: • Przegląd wiadomości na temat diet roślinnych, ich korzystnych właściwości zdrowotnych oraz informacje o potencjalnych niedoborach i ich skutkach • Jakie znaczenie dla organizmu mają poszczególne składniki odżywcze i gdzie ich szukać w produktach roślinnych • Jak powinny wyglądać prawidłowo zbilansowane posiłki oparte na żywności pochodzenia roślinnego • W jaki sposób bilansować dietę w przypadku dzieci i dorosłych, w tym również kobiet w ciąży, osób starszych oraz aktywnych fizycznie • Praktyczne porady na temat robienia zakupów, komponowania posiłków, odchudzania czy przytycia na diecie roślinnej
Rok wydania | 2022 |
---|---|
Liczba stron | 420 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-01-22773-9 |
Numer wydania | 2 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 1 |
Trend w kierunku diet roślinnych | 3 |
Czym jest dieta wegetariańska? | 3 |
Diety roślinne a klimat | 5 |
Jak i gdzie szukać rzetelnych informacji naukowych? | 7 |
Diety roślinne a zdrowie | 12 |
Makroskładniki a dieta wegańska | 23 |
Białko | 25 |
Tłuszcze i kwasy tłuszczowe omega-3 | 31 |
Węglowodany | 41 |
Mikroskładniki a dieta wegańska | 55 |
Witamina B12 (kobalamina) | 57 |
Witamina A | 68 |
Witamina B2 | 70 |
Foliany | 70 |
Wapń | 72 |
Żelazo | 78 |
Cynk | 84 |
Selen | 86 |
Jod | 89 |
Cholina | 93 |
Witamina D | 96 |
Związki antyodżywcze w diecie roślinnej | 125 |
Kwas fitynowy | 128 |
Kwas szczawiowy | 132 |
Polifenole | 135 |
Glukozynolany | 137 |
Lektyny | 139 |
Saponiny | 140 |
Aquafaba | 141 |
Inhibitory proteaz (trypsyny i chymotrypsyny) | 142 |
Bilansowanie diety roślinnej | 155 |
Dieta zdrowych osób dorosłych | 157 |
Składniki w diecie roślinnej mające wpływ na zdrowe kości | 165 |
Jak zacząć wdrażać dietę roślinną, jeżeli dotąd jadłeś mięso, jaja oraz nabiał? | 170 |
Jak przyśpieszyć gotowanie lub przygotowywanie posiłków? | 175 |
Bilansowanie dla osób na diecie wegetariańskiej i fleksitariańskiej | 176 |
Bilansowanie dla osób chcących schudnąć | 177 |
Bilansowanie dla osób, które chciałyby przytyć | 189 |
Dieta wegańska w czasie ciąży i laktacji | 192 |
Dieta niemowląt i małych dzieci | 212 |
Dieta starszych dzieci | 232 |
Bilansowanie diety roślinnej dla osób po 50. roku życia i seniorów | 236 |
Dieta osób z wyższą aktywnością fizyczną | 244 |
Dieta osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2 | 251 |
Dieta osób z chorobami tarczycy | 266 |
Dieta osób z zespołem jelita drażliwego | 274 |
Dieta osób z zaburzeniami lipidowymi | 288 |
Dieta osób z dną moczanową | 297 |
Problemy i kontrowersje związane z wdrażaniem diety roślinnej | 333 |
Dieta surowa (witariańska) i dieta 80/10/10 | 335 |
Kontrowersje związane z soją | 339 |
Bezpieczeństwo żywności | 346 |
Porady przydatne w kuchni | 350 |
Jak czytać etykiety produktów spożywczych? | 366 |
Zastępowanie jajek w potrawach | 369 |
Jedzenie w podróży | 369 |
Jakie badania wykonywać na diecie roślinnej? | 373 |
Diety roślinne w praktyce – przykładowe jadłospisy | 389 |
Przykładowy jadłospis roślinny dla kobiety (1800 kcal) | 391 |
Przykładowy jadłospis roślinny dla mężczyzny (2400 kcal) | 394 |
Przykładowy jadłospis dla osoby starszej (2000 kcal) | 397 |
Przykładowy jadłospis dla osoby o wyższej aktywności fizycznej (3500 kcal) | 401 |
Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie low FODMAP (1800 kcal) | 404 |
Przykładowy jadłospis dla kobiety w ciąży lub karmiącej (2300 kcal) | 407 |
Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 1–3 lata (1000 kcal) | 410 |
Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 4–6 lat (1400 kcal) | 413 |
Skorowidz | 416 |