Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1

1 opinia

Redakcja:

Jan Gawęcki

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

83,30  119,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

83,30119,00

cena referencyjna

cena zawiera podatek VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne.


Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka.


Książka Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu przeznaczona jest dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.


Rok wydania2022
Liczba stron738
KategoriaŻywienie
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-22306-9
Numer wydania4
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

PayPo - Promocja!

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa XV
  Wykaz wybranych akronimów XIX
  Część I. Wstęp     1
  1 Człowiek i jego pokarm Jan Gawęcki, Lidia Wądołowska     3
    1.1. Wprowadzenie     3
    1.2. Zarys ewolucji żywienia się człowieka     4
    1.3. Zmiany w sposobie pozyskiwania żywności a środowisko naturalne     8
    1.4. Wiedza jako instrument kształtowania zachowań żywieniowych     12
  To jest najważniejsze     20
  Literatura uzupełniająca     20
  2 Historia nauki o żywieniu Stanisław Berger, Krystyna Rejman     22
    2.1. Wprowadzenie     22
    2.2. Początki nauki o żywieniu człowieka i jej współczesne definiowanie     23
    2.3. Osiągnięcia Polaków i polskich instytucji badawczych w rozwoju nauki o żywieniu     27
  To jest najważniejsze     32
  Literatura uzupełniająca     33
  3 Cele i zadania nauki o żywieniu Stanisław Berger, Krystyna Rejman     35
    3.1. Wprowadzenie     35
    3.2. Zadania nauki o żywieniu w aspekcie wyzwań rozwoju społeczno-gospodarczego    36
  To jest najważniejsze     42
  Literatura uzupełniająca     43
  4 Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe Stanisław Berger, Ewa Świstak     44
    4.1. Wprowadzenie     44
    4.2. Sytuacja w zakresie wyżywienia świata     44
    4.3. Problemy żywieniowe Polski     49
    4.4. Organizacje międzynarodowe zajmujące się zagadnieniami wyżywienia ludności     57
  To jest najważniejsze     63
  Literatura uzupełniająca     64
  Część II. Elementy fizjologii żywienia     67
  5 Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu Marian Grzymisławski, Małgorzata Grzymisławska     69
    5.1. Wprowadzenie     69
    5.2. Układ pokarmowy     70
    5.3. Układy zapewniające transport składników odżywczych i usuwanie produktów przemiany materii     82
  To jest najważniejsze     85
  Literatura uzupełniająca     86
  6 Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne Jan Gawęcki     87
    6.1. Wprowadzenie     87
    6.2. Głód i sytość     88
    6.3. Apetyt     97
  To jest najważniejsze     102
  Literatura uzupełniająca     103
  7 Trawienie i wchłanianie Jan Gawęcki     105
    7.1. Wprowadzenie     105
    7.2. Trawienie     105
    7.3. Wchłanianie     110
    7.4. Regulacja procesów trawiennych     115
    7.5. Mikrobiota przewodu pokarmowego i jej rola regulacyjna     117
    7.6. Strawność i biodostępność     120
  To jest najważniejsze     126
  Literatura uzupełniająca     127
  8 Podstawy metabolizmu człowieka Joanna Gromadzka-Ostrowska     128
    8.1. Wprowadzenie     128
    8.2. Ogólna charakterystyka metabolizmu     128
    8.3. Metabolizm białek     132
    8.4. Metabolizm aminokwasów     134
    8.5. Metabolizm węglowodanów     137
    8.6. Metabolizm tłuszczów     140
    8.7. Rytm dobowy procesów metabolicznych     145
  To jest najważniejsze     148
  Literatura uzupełniająca     149
  Część III. Energia i składniki odżywcze     151
  9 Energia Jan Jeszka , Magdalena Człapka-Matyasik     153
    9.1. Wprowadzenie     153
    9.2. Potrzeby energetyczne organizmu     155
    9.3. Wartość energetyczna pożywienia     168
    9.4. Bilans energii – kontrola masy i składu ciała     172
  To jest najważniejsze     178
  Literatura uzupełniająca     179
  10 Węglowodany Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedźwiedzka     180
    10.1. Wprowadzenie – charakterystyka chemiczna i metody oznaczania     180
    10.2. Źródła węglowodanów w żywieniu     194
    10.3. Główne funkcje i przemiany węglowodanów w organiźmie     199
    10.4. Spożycie węglowodanów a zdrowie     204
    10.5. Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany     212
  To jest najważniejsze     215
  Literatura uzupełniająca     216
  11 Tłuszcze Światosław Ziemlański , Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Gawęcki, Aleksander Siger     218
    11.1. Wprowadzenie – charakterystyka chemiczna i metody oznaczania     218
    11.2. Źródła tłuszczów w żywieniu     228
    11.3. Główne funkcje i przemiany tłuszczów w organiźmie     233
    11.4. Spożycie tłuszczów a zdrowie     240
    11.5. Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze     247
  To jest najważniejsze     249
  Literatura uzupełniająca     250
  12 Białka Lech Hryniewiecki , Wojciech Franciszek Roszkowski, Barbara Pietruszka     252
    12.1. Wprowadzenie – charakterystyka chemiczna i metody oznaczania     252
    12.2. Główne funkcje i przemiany białek w organizmie     255
    12.3. Wartość odżywcza białek     259
    12.4. Źródła białka w żywieniu     265
    12.5. Spożycie białka a zdrowie     266
    12.6. Zapotrzebowanie organizmu na białko     268
  To jest najważniejsze     272
  Literatura uzupełniająca     272
  13 Składniki mineralne i woda Anna Brzozowska, Joanna Kałuża     273
    13.1. Wprowadzenie     273
    13.2. Makroelementy     278
    13.3. Mikroelementy     292
    13.4. Równowaga kwasowo-zasadowa     311
    13.5. Woda     316
  To jest najważniejsze     323
  Literatura uzupełniająca     325
  14 Witaminy Maria Wartanowicz , Anna Gronowska-Senger, Agata Wawrzyniak     326
    14.1. Wprowadzenie     326
    14.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie     330
    14.3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach     370
  To jest najważniejsze     399
  Literatura uzupełniająca     401
  Część IV. Żywność – wartość odżywcza i bezpieczeństwo     403
  15 Żywność jako źródło składników odżywczych Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz     405
    15.1. Wprowadzenie     405
    15.2. Pieczywo i produkty zbożowe     407
    15.3. Mleko i przetwory mleczne     409
    15.4. Mięso i przetwory mięsne     412
    15.5. Ryby, przetwory rybne i owoce morza     415
    15.6. Jaja     417
    15.7. Tłuszcze jadalne     418
    15.8. Ziemniaki     420
    15.9. Warzywa i grzyby     422
    15.10. Suche nasiona strączkowe     424
    15.11. Owoce     425
    15.12. Cukier i wyroby cukiernicze     427
    15.13. Napoje bezalkoholowe     429
    15.14. Napoje alkoholowe     430
    15.15. Herbata i kawa     432
    15.16. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego     433
    15.17. Nowa żywność     435
  To jest najważniejsze     437
  Literatura uzupełniająca     438
  16 Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności Jan Gawęcki, Wojciech Franciszek Roszkowski, Dawid Madej     440
    16.1. Wprowadzenie     440
    16.2. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych i złożonych z nich racji pokarmowych w formie wzorów empirycznych     442
    16.3. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych oparte na profilach żywieniowych     448
    16.4. Wskaźniki ułatwiające wybór produktów spożywczych pod kątem zdrowotnym na podstawie kryteriów fizjologicznych     455
  To jest najważniejsze     459
  Literatura uzupełniająca     459
  17 Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedźwiedzka     461
    17.1. Wprowadzenie     461
    17.2. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą pożywienia     463
    17.3. Wpływ czynników fizykochemicznych na wartość odżywczą żywności     465
    17.4. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na białka     467
    17.5. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na węglowodany     471
    17.6. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na tłuszcze     474
    17.7. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na witaminy     477
    17.8. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych składniki mineralne     484
  To jest najważniejsze     486
  Literatura uzupełniająca     486
  18 Wzbogacanie żywności Jan Gawęcki, Danuta Górecka     488
    18.1. Wprowadzenie     488
    18.2. Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności     492
    18.3. Przykłady fortyfikacji i jej skutki zdrowotne     506
  To jest najważniejsze     509
  Literatura uzupełniająca     510
  19 Źródła informacji o składzie i wartości odżywczej żywności Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz     512
    19.1. Wprowadzenie     512
    19.2. Bazy danych/Tabele składu i wartości odżywczej żywności     513
    19.3. Informacja żywieniowa na opakowaniach produktów spożywczych     519
  To jest najważniejsze     534
  Literatura uzupełniająca     535
  20 Dodatki do żywności Henryk Gertig , Zbigniew Krejpcio     536
    20.1. Wprowadzenie     536
    20.2. Regulacje prawne i klasyfikacja dodatków do żywności     537
    20.3. Barwniki     540
    20.4. Substancje słodzące     541
    20.5. Substancje konserwujące     544
    20.6. Przeciwutleniacze     547
    20.7. Aromaty oraz substancje wzmacniające smak i zapach     548
    20.8. Niektóre inne substancje dodawane ze względów technologicznych     550
    20.9. Substancje dodatkowe a substancje wzbogacające     550
    20.10. Bezpieczeństwo substancji dodatkowych     551
  To jest najważniejsze     553
  Literatura uzupełniająca     553
  21 Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze Henryk Gertig , Zbigniew Krejpcio     555
    21.1. Wprowadzenie     555
    21.2. Metale ciężkie     556
    21.3. Azotany     559
    21.4. Pestycydy     561
    21.5. Antybiotyki i inne leki weterynaryjne     565
    21.6. Inne zanieczyszczenia chemiczne     566
    21.7. Zanieczyszczenia fizyczne     569
    21.8. Zanieczyszczenia pochodzenia biologicznego     571
    21.9. Inne substancje niepożądane     575
  To jest najważniejsze     579
  Literatura uzupełniająca     580
  Część V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności     583
  22 Żywienie a informacja genetyczna człowieka Krzysztof Szyfter     585
    22.1. Wprowadzenie     585
    22.2. Genetyczna determinacja zapachu i smaku     586
    22.3. Genetyczne uwarunkowanie przyswajania pokarmu     589
    22.4. Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne     591
    22.5. Genetyczne zróżnicowanie potrzeb pokarmowych     594
  To jest najważniejsze     597
  Literatura uzupełniająca     597
  23 Normy żywienia Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska     598
    23.1. Wprowadzenie     598
    23.2. Określenie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i energię     599
    23.3. Rodzaje norm żywieniowych     601
    23.4. Polskie normy żywieniowe     605
    23.5. Zastosowanie norm     607
  To jest najważniejsze     616
  Literatura uzupełniająca     616
  24 Planowanie żywienia Anna Kołłajtis-Dołowy, Jan Jeszka     618
    24.1. Wprowadzenie     618
    24.2. Ogólne zasady planowania żywienia     619
    24.3. Wskazówki pomocne w planowaniu żywienia dla grup ludności zwiększonego ryzyka żywieniowego     637
  To jest najważniejsze     642
  Literatura uzupełniająca     642
  25 Ocena żywienia Anna Gronowska-Senger, Michał Senger     644
    25.1. Wprowadzenie     644
    25.2. Cele i problemy oceny żywienia     645
    25.3. Dobór próby w ocenie żywienia     646
    25.4. Metody oceny spożycia żywności     647
    25.5. Metody oceny sposobu żywienia     655
  To jest najważniejsze     673
  Literatura uzupełniająca     673
  26 Ocena stanu odżywienia Jadwiga Charzewska, Natalia Bieńko     675
    26.1. Wprowadzenie     675
    26.2. Wywiad i badanie ogólnolekarskie     676
    26.3. Badania antropometryczne     681
    26.4. Badania biochemiczne     691
  To jest najważniejsze     696
  Literatura uzupełniająca     696
  Skorowidz     699
RozwińZwiń
Informacja o cookies
Strona ibuk.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych.
Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach.
Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia