Oczyszczanie wody. Tom 1

Zasoby, wymagania, ocena jakości i monitoring

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

62,10  69,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 69,00 zł (-10%)

Najniższa cena z 30 dni: 34,50 zł  


62,10

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Przedstawiamy najnowszą, zaktualizowaną i poszerzoną (dwutomową) uznaną i popularną na rynku książkę – kompendium dotyczące oczyszczania wody.


Tom 1. OCZYSZCZANIE WODY nosi tytuł: Zasoby, wymagania, ocena jakości i monitoring. W tym 1. Tomie Autorzy omawiają aspekty dotyczące:
- składu wód podziemnych i powierzchniowych
- metod monitoringu i sterowania procesami oczyszczania wody
- korozji w środowisku wodnym
- wtórnego zanieczyszczenia wody w systemie dystrybucji, a także
- oceny ryzyka związanego ze spożyciem wody.


Tom 2. natomiast będzie poświęcony jednostkowym procesom oczyszczania wody (np. filtracji, adsorpcji czy odkwaszaniu wody).


Wyjątkowym wyróżnikiem na rynku książki OCZYSZCZANIE WODY jest już jej wielka popularność (poprzednich sześciu wydań), nazwiska wybitnych Autorów oraz sposób ujęcia i kompleksowość poruszanych kwestii.


Kompendium OCZYSZCZANIE WODY. TOM 1 kierowane jest do studentów i wykładowców inżynierii środowiska, inżynierii wodnej, budownictwa wodnego, ale również ochrony środowiska – wykładanych na politechnikach, uniwersytetach, uczelniach rolniczych czy przyrodniczych, a także do technologów oczyszczania wody


Liczne odwołania do praktyki czynią z tego podręcznika również bardzo dobry i praktyczny poradnik dla inżynierów – praktyków.


Rok wydania2022
Liczba stron300
KategoriaInżynieria środowiska
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-22241-3
Numer wydania7
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Woda w przyrodzie     1
    1.1. Wprowadzenie     1
    1.2. Fizyczne właściwości wody     3
    1.3. Ogólna charakterystyka roztworów wodnych     4
      1.3.1. Roztwory właściwe    4
      1.3.2. Roztwory koloidalne     6
    1.4. Skład wód występujących w przyrodzie    11
  Literatura    14
  2. Skład wód podziemnych    17
    2.1. Procesy jednostkowe kształtujące skład wód podziemnych     17
    2.2. Substancje występujące w wodach podziemnych    22
      2.2.1. Gazy     22
      2.2.2. Substancje rozpuszczone    28
      2.2.3. Zanieczyszczenia organiczne     45
      2.2.4. Mikroorganizmy     46
  Literatura    47
  3. Skład wód powierzchniowych     51
    3.1. Czynniki kształtujące skład wody    51
    3.2. Cechy fizyczne wody     54
    3.3. Skład chemiczny     58
      3.3.1. Substancje rozpuszczone    59
      3.3.2. Gazy rozpuszczone    70
      3.3.3. Substancje organiczne     72
    3.4. Biocenoza wód powierzchniowych     86
    3.5. Skład wód infiltracyjnych     91
  Literatura    91
  4. Oczyszczanie wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi     95
    4.1. Wprowadzenie    95
    4.2. Wymagania stawiane wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi    97
    4.3. Wybór sposobu oczyszczania wody     102
    4.4. Procesy oczyszczania wody     104
    4.5. Układy technologiczne oczyszczania wód    114
      4.5.1. Wody powierzchniowe     114
      4.5.2. Wody podziemne     116
      4.5.3. Wody infiltracyjne    118
  Literatura    119
  5. Monitoring i sterowanie systemami zaopatrzenia w wodę     121
    5.1. Rodzaje monitoringu jakości wody    122
    5.2. Sposoby realizacji monitoringu jakości wody     126
      5.2.1. Rodzaje czujników online    126
      5.2.2. Metody analityczne stosowane w monitoringu jakości wody     130
      5.2.3. Systemy monitoringu i zarządzania jakością wody oraz systemami oczyszczania     130
    5.3. Sterowanie procesami jednostkowymi i układami technologicznymi     134
      5.3.1. Koagulacja    135
      5.3.2. Sedymentacja     136
      5.3.3. Filtracja     137
      5.3.4. Napowietrzanie     138
      5.3.5. Dezynfekcja    138
  Literatura    139
  6. Korozja w środowisku wodnym    141
    6.1. Wprowadzenie    141
    6.2. Rodzaje korozji     143
    6.3. Wpływ składu wody na korozję    152
    6.4. Ocena korozyjności wody    157
    6.5. Przyczyny braku biologicznej i chemicznej stabilności wody    161
    6.6. Sposoby stabilizacji wody    166
  Literatura    170
  7. Usuwanie zwody fitoplanktonu i zanieczyszczeńspecyficznych     175
    7.1. Wprowadzenie    175
    7.2. Usuwanie fitoplanktonu    176
    7.3. Usuwanie toksyn sinicowych    184
    7.4. Usuwanie metali ciężkich i radionuklidów    188
    7.5. Usuwanie jonów fluorkowych    193
    7.6. Usuwanie perfluorowanych i polifluorowanych substancji organicznych    195
    7.7. Usuwanie zwody farmaceutyków i substancji endokrynnie czynnych     198
      7.7.1. Występowanie w środowisku wodnym i ich właściwości    198
      7.7.2. Metody usuwania substancji endokrynnie aktywnych i farmaceutyków zwody    202
    7.8. Usuwanie mikroplastiku z wody     205
  Literatura    208
  8. Wtórne zanieczyszczenie wody w systemie dystrybucji 215
    8.1. Wprowadzenie    215
    8.2. Przyczyny wtórnego zanieczyszczenia wody     216
    8.3. Zmiany jakości wody     219
    8.4. Zapobieganie wtórnemu zanieczyszczeniu wody    233
  Literatura    234
  9. Ocena ryzyka związanego ze spożyciem wody     237
    9.1. Wprowadzenie    237
    9.2. Charakterystyka systemu zaopatrzenia w wodę i identyfikacja zagrożeń oraz potencjalnych zdarzeń niebezpiecznych     239
      9.2.1. Zagrożenia w obszarze ujęcia wody     240
      9.2.2. Zagrożenia związane z oczyszczaniem wody     243
      9.2.3. System dystrybucji wody     244
    9.3. Metody szacowania ryzyka    246
    9.4. Zarządzanie ryzykiem – weryfikacja oceny ryzyka     250
  Literatura    250
  10. Gospodarka ściekami i osadami powstającymi podczas oczyszczania wody     255
    10.1. Rodzaj i objętość ścieków i osadów     255
    10.2. Skład osadów i ścieków    262
    10.3. Metody przeróbki i unieszkodliwiania osadów i ścieków    268
      10.3.1. Zagęszczanie popłuczyn i osadów    269
      10.3.2. Odwadnianie osadów     276
      10.3.3. Kondycjonowanie popłuczyn i osadów    282
      10.3.4. Odzysk chemikaliów z osadu    288
      10.3.5. Wykorzystanie wody osadowej    288
      10.3.6. Unieszkodliwianie koncentratów z procesów membranowych oraz zużytych czynników regenerujących jonity    290
  Literatura    292
RozwińZwiń