INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, pdf, ibuk
Kultura kulinarna – jedzenie i sposób jego przyrządzania – jest do dziś bardzo istotnym elementem tożsamości żydowskiej: umacnia poczucie przynależenia do wspólnoty, jednocześnie też stanowi o odrębności Żydów. Kuchnia żydowska, kształtowana na przestrzeni tysiącleci w różnych lokalizacjach geograficznych, jest bardzo różnorodna. Publikacja, która towarzyszy wystawie „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”, jest więc zarówno opowieścią o żydowskim jedzeniu, jak i o żydowskiej religii, kulturze i historii.
W książce zamieszczonych zostało też 14 przepisów na najbardziej znane dania aszkenazyjskie i sefardyjskie.
Rok wydania | 2022 |
---|---|
Liczba stron | 224 |
Kategoria | Literatura popularnonaukowa |
Wydawca | POLIN |
ISBN-13 | 978-83-961931-7-9 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Zygmunt Stępiński: Słowo wstępne | |
Magdalena Maślak, Tamara Sztyma: Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna | |
TRADYCJA | |
Małgorzata Kordowicz: Meandry koszerności | |
Michael Schudrich: Kaszrut: jedzenie dla lepszego życia | |
Agata Rakowiecka: Wspólny stół | |
DIASPORA | |
Joelle Bahloul: Kuchnia żydowskiej diaspory na świecie | |
Leah Koenig: Czym właściwie jest kuchnia żydowska? | |
Michael Wex: Czulent: praźródło kuchni żydowskiej | |
Glenn Dynner: Żydowska karczma od kuchni? Historia w skrócie | |
NOWOCZESNOŚĆ | |
Barbara Kirshenblatt-Gimblett: Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie nowoczesnym | |
Eve Jochnovitz: Żydowski wegetarianizm | |
Ruth Ellen Gruber: Lokale żydowskie, czy “żydowskie”? | |
Gil Hovav: Kuchnia izraelska dziś | |
WSPOMNIENIA | |
Bella Szwarcman-Czarnota: Kuchnia z tego świata | |
Ruth i Philipp Ladovscy: United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja | |
Gołda Tencer: W kuchni mamy Soni | |
Hanna Merlak: Żydzi od kuchni | |
Devra Ferst: Jewish Food Society: narracja przez kuchnię | |
PRZEPISY | |
Chałka | |
Maca | |
Czulent | |
Gefiletefisz | |
Kugel | |
Hamin | |
Chraime | |
Mina de espinaca | |
Sztuczna ryba | |
Humus | |
Naleśniki z serem | |
Karp po żydowsku | |
Macebraj | |
Amoronia | |