Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna

Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna

1 opinia

Redakcja:

Maria Koral

Wydawca:

POLIN

Format:

epub, pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

59,00

Format: epub, pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 59,00 zł  


59,00

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Kultura kulinarna – jedzenie i sposób jego przyrządzania – jest do dziś bardzo istotnym elementem tożsamości żydowskiej: umacnia poczucie przynależenia do wspólnoty, jednocześnie też stanowi o odrębności Żydów. Kuchnia żydowska, kształtowana na przestrzeni tysiącleci w różnych lokalizacjach geograficznych, jest bardzo różnorodna. Publikacja, która towarzyszy wystawie „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”, jest więc zarówno opowieścią o żydowskim jedzeniu, jak i o żydowskiej religii, kulturze i historii.
W książce zamieszczonych zostało też 14 przepisów na najbardziej znane dania aszkenazyjskie i sefardyjskie.


Rok wydania2022
Liczba stron224
KategoriaLiteratura popularnonaukowa
WydawcaPOLIN
ISBN-13978-83-961931-7-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Zygmunt Stępiński: Słowo wstępne
  Magdalena Maślak, Tamara Sztyma: Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
  TRADYCJA
  Małgorzata Kordowicz: Meandry koszerności
  Michael Schudrich: Kaszrut: jedzenie dla lepszego życia
  Agata Rakowiecka: Wspólny stół
  
  DIASPORA
  Joelle Bahloul: Kuchnia żydowskiej diaspory na świecie
  Leah Koenig: Czym właściwie jest kuchnia żydowska?
  Michael Wex: Czulent: praźródło kuchni żydowskiej
  Glenn Dynner: Żydowska karczma od kuchni? Historia w skrócie
  
  NOWOCZESNOŚĆ
  Barbara Kirshenblatt-Gimblett: Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie nowoczesnym
  Eve Jochnovitz: Żydowski wegetarianizm
  Ruth Ellen Gruber: Lokale żydowskie, czy “żydowskie”?
  Gil Hovav: Kuchnia izraelska dziś
  
  WSPOMNIENIA
  Bella Szwarcman-Czarnota: Kuchnia z tego świata
  Ruth i Philipp Ladovscy: United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
  Gołda Tencer: W kuchni mamy Soni
  Hanna Merlak: Żydzi od kuchni
  Devra Ferst: Jewish Food Society: narracja przez kuchnię
  
  PRZEPISY
  Chałka
  Maca
  Czulent
  Gefiletefisz
  Kugel
  Hamin
  Chraime
  Mina de espinaca
  Sztuczna ryba
  Humus
  Naleśniki z serem
  Karp po żydowsku
  Macebraj
  Amoronia
RozwińZwiń