EBOOKI WYDAWCY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia cukrzycy, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę.
Rok wydania | 2007 |
---|---|
Liczba stron | 188 |
Kategoria | Diabetologia |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5872-7 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp - Mirosław Jarosz, Longina Kłosiewicz-Latoszek | 7 |
Cukrzyca: definicja, rozpoznanie, konsekwencje zdrowotne, społeczne i ekonomiczne - Mirosław Jarosz | 9 |
Epidemiologia cukrzycy - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek | 15 |
Patogeneza i przyczyny cukrzycy - Longina Kłosiewicz-Latoszek | 19 |
Cukrzyca typu 1 | 19 |
Cukrzyca typu 2 | 20 |
Czy można zapobiegać cukrzycy? - Wioleta Respondek, Mirosław Jarosz | 30 |
Cukrzyca typu 1 | 30 |
Cukrzyca typu 2 | 31 |
Podstawowe zasady leczenia cukrzycy - Longina Kłosiewicz-Latoszek | 36 |
Zasady leczenia nadciśnienia u chorych na cukrzycę typu 2 | 41 |
Leczenie zaburzeń lipidowych u chorych na cukrzycę typu 2 | 42 |
Podsumowanie | 43 |
Zalecenia żywieniowe - Longina Kłosiewicz-Latoszek, Aleksandra Cichocka | 45 |
Wartość energetyczna diety | 46 |
Spożycie węglowodanów | 47 |
Spożycie tłuszczów | 48 |
Spożycie białek | 49 |
Witaminy i składniki mineralne | 49 |
Alkohol | 50 |
Sól | 50 |
Praktyczne wskazówki | 50 |
Zamienniki cukru i żywność o obniżonej zawartości cukru - Regina Wierzejska, Aleksandra Cichocka | 59 |
Produkty spożywcze o specjalnych właściwościach żywieniowych | 60 |
Zamienniki cukru | 62 |
Poliole | 64 |
Intensywne substancje słodzące | 65 |
Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej - Wioleta Respondek, Mirosław Jarosz | 69 |
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych i charakterystyka przykładowych jadłospisów dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii - Aleksandra Cichocka, Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik | 75 |
Wybór produktów spożywczych w zaproponowanych jadłospisach | 78 |
Wybór z grupy produktów zbożowych | 78 |
Wybór z grupy warzyw i owoców | 78 |
Wybór z grupy produktów mlecznych | 79 |
Wybór z grupy produktów mięsnych i jego białkowych zamienników | 80 |
Wybór z grupy tłuszczów | 80 |
Sól | 81 |
Cukier i słodycze | 82 |
Płyny | 82 |
Przykładowe jadłospisy dla osób z cukrzycą typu 2, nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii - Aleksandra Cichocka, Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik | 99 |
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1200 kcal | 100 |
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal | 128 |
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1800 kcal | 156 |
Piśmiennictwo | 184 |