Co jeść, aby być zdrowym

1 opinia

Autor:

Mark Hyman

Wydawca:

Vital

Format:

epub, mobi, pdf

RODZAJ DOSTĘPU

59,76  74,70

Format: epub, mobi, pdf

Cena początkowa: 74,70 zł (-20%)

Najniższa cena z 30 dni: 48,56 zł  


59,76

w tym VAT

Czy wiesz, ile wartości odżywczych ma twój posiłek? Czy znasz skład produktów żywnościowych, które kupujesz? Dieta jest główną przyczyną śmierci, niepełnosprawności, chorób autoimmunologicznych czy braku odporności. Spożywamy coraz więcej wysokoprzetworzonych produktów powstających na bazie zbóż (pszenicy, kukurydzy, soi). Jeśli zła dieta i współczesny model żywienia są naszym największym zabójcą, to co zrobić, aby zdrowo się odżywiać? Ta książka pomoże ci odróżnić żywność wartościową od tej, która cię zabija. Dopiero po tej lekturze zrozumiesz, co tak naprawdę ci szkodzi i zatruwa twój organizm. Zdrowe odżywianie ma ogromny wpływ nie tylko na obwód twojej talii i zdrowie, ale także na społeczność, planetę i światową gospodarkę. Czy wiesz, co jesz?


Rok wydania2021
Liczba stron444
KategoriaPoradniki
WydawcaVital
TłumaczenieAnna Bergiel
ISBN-13978-83-8168-989-2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  

Wprowadzenie

  

  

Część I Wpływ obowiązującego modelu produkcji żywności na zdrowie i ekonomię

  

1. Prawdziwa cena jedzenia – wpływ obowiązującego modelu żywieniowego na zdrowie, ekonomię, środowisko i klimat

  

2. Globalna epidemia chorób chronicznych: rola obowiązującego modelu żywieniowego

  

3. Globalny zasięg wielkiego przemysłu spożywczego

  

4. Zmiana polityki fiskalnej w celu przeciwdziałania otyłości i chorobom chronicznym

  

  

Część II Brudna polityka wielkiego przemysłu spożywczego

  

5. Jak wielki przemysł spożywczy i rolniczy kontrolują politykę żywieniową

  

6. Siła lobby wielkiego przemysłu spożywczego

  

7. Rząd USA: jego wkład w choroby, biedę, niszczenie środowiska i zmiany klimatyczne

  

8. Przemysł spożywczy wykorzystuje dzieci i szkoły

  

9. Agencja Żywności i Leków nie zapewnia nam wystarczającej ochrony

  

  

Część III Wojna informacyjna

  

10. Jak przemysł spożywczy (głównie napojów słodzonych) współpracuje z organami odpowiedzialnymi
za zdrowie publiczne i niszczy naukę o żywieniu

  

11. Jak wielki przemysł spożywczy kupuje partnerów i zakłada organizacje-przykrywki

  

  

Część IV Jedzenie a społeczeństwo: niszczenie kapitału ludzkiego i intelektualnego

  

12. Ukryte mechanizmy opresji stosowane przez przemysł spożywczy: niesprawiedliwość społeczna, ubóstwo i rasizm

  

13. Jedzenie a zdrowie psychiczne, zachowanie i przemoc

  

14. Pracownicy farm i inne osoby zatrudnione w sektorze spożywczym: zapomniane ofiary obowiązującego modelu żywieniowego

  

  

Część V Wpływ obowiązującego modelu żywieniowego na środowisko i klimat

  

15. Prawdziwe znaczenie rolnictwa: żywność i nie tylko

  

16. Ziemia, woda, bioróżnorodność: co możemy stracić

  

17. Przemysł rolno-spożywczy: największy podmiot odpowiedzialny za zmiany klimatu

  

  

Epilog: przyszłość odżywiania, ludzi i planety

  

Podziękowania

  

Bibliografia

  

O Autorze

RozwińZwiń