EBOOKI WYDAWCY
Autor:
Format:
ibuk
Autorzy monografii przyjęli za cel przedstawienie uwarunkowań funkcjonowania i perspektyw rozwoju rynku żywnościowych produktów ekologicznych. Przyjmują oni stanowisko obiektywne, starając się wyjaśnić, czy rzeczywiście rolnictwo ekologiczne ma realne szanse rozwoju w warunkach konkurowania z żywnością konwencjonalną, która jest tańsza, łatwiej dostępna, ma dłuższe terminy ważności i często jest bardziej atrakcyjnie opakowana niż ekologiczna. Autorzy z jednej strony zawarli potężny ładunek wiedzy o badanym problemie w syntetycznej pracy, diagnozując stan tej podaży oraz uwarunkowania rozwoju rolniczych produktów ekologicznych, nie pomijając właściwie żadnego istotnego aspektu, z drugiej zaś wykazali się bardzo dobrym warsztatem naukowym i wzorowo różnorodnym materiałem badawczym, który został wykorzystany łącznie z badaniami ankietowymi przeprowadzonymi na potrzeby tej publikacji. W ten sposób czytelnik otrzymuje kompletne opracowanie o wysokich walorach merytorycznych.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 144 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
ISBN-13 | 978-83-7695-923-8 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
1. Teoretyczne aspekty związane z rozwojem rynku żywności ekologicznej | 13 |
1.1 Czynniki popytowe | 13 |
1.2. Czynniki podażowe | 17 |
1.3. Uwarunkowania regulacyjne | 22 |
2. Rozwój rolnictwa ekologicznego w skali międzynarodowej 26 | |
2.1. Rozwój rolniczej produkcji ekologicznej na świecie | 26 |
2.2. Tendencje związane z rozwojem rynku żywności ekologicznej | 35 |
3. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce | 41 |
3.1. Rozwój rolniczej produkcji ekologicznej | 41 |
3.2. Tendencje związane z rozwojem rynku | 49 |
4. Polityka wsparcia rozwoju rolnictwa ekologicznego | 56 |
4.1. Działania Unii Europejskiej | 56 |
4.2. System regulacji funkcjonujący w Polsce | 66 |
5. Integracja pionowa polskiego rynku produkcji ekologicznej 74 | |
5.1. Łańcuchy dostaw na polskim rynku żywności ekologicznej | 74 |
5.2. Dystrybucja produktów ekologicznych w świetle wyników badań ankietowych | 79 |
5.3. Perspektywy rozwoju łańcucha dostaw produktów ekologicznych w świetle rozwiązań proponowanych w Polsce i w UE | 83 |
6. Integracja pozioma polskiego rynku produkcji ekologicznej | 88 |
6.1. Ewolucja grup producenckich w polskim rolnictwie ekologicznym | 88 |
6.2. Perspektywy rozwoju grup producenckich w świetle wyników badań ankietowych | 98 |
7. Funkcjonowanie polskich gospodarstw ekologicznych w świetle wyników badań ankietowych | 103 |
7.1. Charakterystyka próby badawczej | 103 |
7.2. Ekonomiczne czynniki wpływające na funkcjonowanie gospodarstw | 106 |
7.3. Szanse i bariery rozwoju rolnictwa ekologicznego | 111 |
8. Perspektywy rozwoju polskiego rolnictwa ekologicznego w świetle badań wśród rolników konwencjonalnych | 114 |
8.1. Charakterystyka próby badawczej | 114 |
8.2. Czynniki motywujące podjęcie produkcji ekologicznej | 117 |
8.3. Szanse i bariery rozwoju rolnictwa ekologicznego według opinii rolników konwencjonalnych | 120 |
Zakończenie | 124 |
Literatura | 130 |
Spis rysunków | 140 |
Spis tabel | 141 |
Summary | 143 |