POLECAMY
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Chemia analityczna to dziedzina leżąca u podstaw praktyki analitycznej, uprawianej na potrzeby badań naukowych, przemysłu, medycyny, ochrony środowiska i wielu innych obszarów działalności człowieka. Książka Profesora Adama Hulanickiego odbiega od tradycyjnych podręczników chemii analitycznej, gdyż nie zawiera systematycznego przeglądu
metod analizy chemicznej oraz ich podstaw teoretycznych. Jest to spojrzenie naukowca i doświadczonego analityka na współczesne kierunki rozwoju chemii analitycznej, które determinują dalsze zmiany w tej dziedzinie.
Drugie, rozszerzone wydanie, powstałe po 20 latach, uzupełnione przez specjalistów w poszczególnych dziedzinach, często uczniów Profesora Hulanickiego, pokazuje rzeczywisty rozwój tych kierunków w tym czasie.
Autorzy omawiają pojęcia, które są podstawą współczesnej wiedzy o analizie chemicznej i są niezbędne dla każdego, kto zajmuje się teorią tej dyscypliny i jej zastosowaniami.
Książka doskonale uzupełnia tradycyjne podręczniki chemii analitycznej, stwarzając wspólną platformę merytoryczną dla studentów i naukowców z różnych dziedzin, począwszy od chemików, poprzez specjalistów inżynierii materiałowej i technologów, po metrologów i elektroników.
Rok wydania | 2022 |
---|---|
Liczba stron | 224 |
Kategoria | Chemia analityczna |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-22086-0 |
Numer wydania | 2 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa do wydania 1 Adam Hulanicki | 9 |
Przedmowa do wydania 2 Ewa Bulska | 10 |
Rozdział 1. Kierunki rozwoju współczesnej chemii analitycznej Adam Hulanicki | 11 |
Rozdział 2. Cele i realizacja procesu analitycznego Adam Hulanick | 13 |
Rozdział 3. Parametry analityczne procedury pomiarowej 18 | |
3.1. Precyzja, dokładność i niepewność pomiarów Adam Hulanicki | 18 |
3.2. Wykrywalność Adam Hulanicki | 27 |
3.3. Selektywność i interferencje Adam Hulanicki | 30 |
3.4. Kryteria wyboru techniki i procedury analitycznej Adam Hulanicki | 34 |
3.5. Walidacja procedury pomiarowej Ewa Bulska | 38 |
Rozdział 4. Spójność pomiarów chemicznych | 42 |
4.1. Metody kalibracji w pomiarach analitycznych Adam Hulanicki | 42 |
4.2. Wzorce i materiały odniesienia Adam Hulanicki | 49 |
4.3. Kalibracja i spójność pomiarów chemicznych Ewa Bulska | 51 |
Rozdział 5. Oznaczanie składników śladowych | 54 |
5.1. Analiza śladowa Adam Hulanicki | 54 |
5.2. Kierunki rozwoju analizy śladowej w ostatnich latach Beata Godlewska-Żyłkiewicz, Barbara Wagner | 60 |
Rozdział 6. Specjacja chemiczna | 65 |
6.1. Specjacja i analiza specjacyjna Adam Hulanicki | 65 |
6.2. Rozwój procedur pomiarowych w analizie specjacyjnej Anna Ruszczyńska, Marcin Wojciechowski | 85 |
Rozdział 7. Analiza procesowa | 92 |
7.1. Podstawy analizy procesowej Adam Hulanicki | 92 |
7.2. Analiza procesowa – uwarunkowania i instrumentacja Marek Trojanowicz | 97 |
Rozdział 8. Analiza powierzchni 112 | |
8.1. Analiza powierzchni – analiza rozmieszczenia Adam Hulanicki | 112 |
8.2. Kierunki rozwoju i nowe możliwości analizy powierzchni Mikołaj Donten | 124 |
Rozdział 9. Analiza przepływowa | 128 |
9.1. Metody analizy przepływowej Adam Hulanicki | 128 |
9.2. Od skomplikowanych do najprostszych. Trendy w analityce przepływowej Izabela Lewińska, Łukasz Tymecki | 139 |
9.3. Analizatory dyskretne Adriana Palińska-Saadi | 143 |
Rozdział 10. Techniki sprzężone | 149 |
10.1. Techniki sprzężone w chemii analitycznej Adam Hulanicki | 149 |
10.2. Techniki rozdzielania Krystyna Pyrzyńska | 158 |
Rozdział 11. Czujniki chemiczne | 165 |
11.1. Rodzaje czujników chemicznych Adam Hulanicki | 165 |
11.2. Czujniki chemiczne – nowe możliwości i wyzwania Agata Michalska, Krzysztof Maksymiuk | 193 |
Rozdział 12. Miniaturyzacja w analizie chemicznej Adam Hulanicki | 199 |
Rozdział 13. Ocena jakości wyników pomiarów chemicznych | 203 |
13.1. Zapewnienie jakości w analizie chemicznej Adam Hulanicki | 203 |
13.2. Ważność wyników pomiarów chemicznych Ewa Bulska | 212 |
Literatura uzupełniająca | 215 |
Skorowidz rzeczowy | 218 |