Ekonomiczne problemy fałszowania żywności. Instrumenty przeciwdziałania

Ekonomiczne problemy fałszowania żywności. Instrumenty przeciwdziałania

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

37,80

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 37,80 zł  


37,80

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Praca ma charakter monografii dojrzałej naukowo, w pełni udokumentowanej empirycznie, rozprawy wnoszącej nowe wartości do teorii ekonomii i polityki gospodarczej. Wydobycie i naświetlenie problematyki phishingu i powiązanie jej z gospodarką żywnościową, a także koncepcji food integrity należy uznać za nowatorskie i odkrywcze. Przedstawiona analiza i ocena rozwiązań systemowych służących prewencji i walce z fałszowaniem żywności wskazuje na wysokie kompetencje autorki do wypowiadania się w tej problematyce. Na uwagę zasługuje wnikliwość i szczegółowość przeprowadzonych analiz i ocen, trafność wnioskowania oraz umiejętne wspieranie własnych wyników badań empirycznych doniesieniami i poglądami innych autorów. Konkluzje, będące efektem własnych przemyśleń autorki, stanowią wkład do nauk ekonomicznych. Stworzona koncepcja polityki bezpieczeństwa żywności w UE oraz polityki przeciwdziałania łagodzenia skutków zafałszowań żywności ma charakter racjonalny i udokumentowany. [Z recenzji prof. zw. dr. hab. dr. h.c. Mieczysława Adamowicza]


Rok wydania2019
Liczba stron300
KategoriaTeoria ekonomii
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej
ISBN-13978-83-227-9202-5
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie     7
  Rozdział I. Przesłanki oddziaływania państwa na gospodarkę żywnościową    23
    1.1. Ewolucja poglądów w teorii ekonomii na temat relacji państwa i rynku    25
    1.2. Nieskuteczność rynku przy rozwiązywaniu kwestii dostarczania dóbr publicznych oraz specyfi czne cechy gospodarki żywnościowej     39
    1.3. Współczesne uwarunkowania funkcjonowania rynku rolno-żywnościowego    49
      1.3.1. Powszechne szukanie okazji do zysku za pomocą manipulacji i oszustwa oraz egoizm jednostek ekonomicznych    49
      1.3.2. Globalizacja oraz dominacja opcji liberalnych w polityce gospodarczej    53
    1.4. Konkluzje    60
  Rozdział II. Food integrity. Stosowanie uczciwych praktyk w branży rolno-spożywczej    63
    2.1. Fundamentalne kwestie food integrity    63
    2.2. Czynniki warunkujące zapewnienie food integrity    70
    2.3. Główne problemy food integrity     76
      2.3.1. Jakość i bezpieczeństwo żywności (food quality and safety)    76
      2.3.2. Identyfi kowalność żywności (food traceability)     88
      2.3.3. Oszustwa żywnościowe (food fraud) i inne patologie na rynku żywności     96
      2.3.4. Fałszowanie żywności (food adulteration) a jej autentyczność (food authenticity)    109
    2.4. Konkluzje    121
  Rozdział III. Rozwiązania systemowe służące prewencji i walce z fałszowaniem żywności 125
    3.1. Sankcje za wprowadzenie do obrotu żywności zafałszowanej – narzędzia w rękach IJHAR-S i IH w świetle regulacji prawnych     125
    3.2. Europejskie systemy komunikacji między instytucjami urzędowej kontroli żywności (RASFF, EU FFN & AAC, EUROPHYT, TRACES)    138
    3.3. Zalecenia dotyczące systemów zarządzania obejmujących celowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności    156
    3.4. Konkluzje    173
  Rozdział IV. Naruszenia prawa żywnościowego w obszarze zafałszowań. Szczególny przypadek branży mięsnej     177
    4.1. Źródła danych i metody badawcze    177
    4.2. Uzasadnienie wyboru do badań branży mięsnej (research rationale)    182
    4.3. Praktyki fałszowania mięsa i przetworów mięsnych – wyniki badań i dyskusja    195
    4.4. Konkluzje    223
  Rozdział V. Wyzwania dla państwa w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniom żywności     225
    5.1. Polityka bezpieczeństwa żywności w UE    225
    5.2. Przeciwdziałanie i łagodzenie skutków zafałszowań żywności w ujęciu modelowym    232
  Podsumowanie i wnioski     251
  Wykaz skrótów    265
  Spis rysunków     271
  Spis tabel    273
  Bibliografia     275
RozwińZwiń