Żywienie w chorobie nowotworowej

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

50,40  84,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 84,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 50,40 zł  


50,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

W publikacji zaprezentowano zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym. Autorami są praktycy, którzy na co dzień zajmują się opieką nad chorymi leczonymi onkologicznie.
W tym kompleksowym, specjalistycznym opracowaniu przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w chorobie nowotworowej, m.in. rolę dietetyka, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej, wpływ leczenia chirurgicznego i radioterapii na żywienie pacjentów, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego oraz wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe.
Publikacja będzie przydatna dla pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego.


Rok wydania2021
Liczba stron160
KategoriaPielęgniarstwo
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-6401-8
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. ZNACZENIE ROLI DIETETYKA W ZAKRESIE ŻYWIENIA PACJENTA ONKOLOGICZNEGO - Anna Koper, Dorota Łoboda 1
  2. RACJONALNE ODŻYWIANIE W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ - Elżbieta Bandyszewska, Agnieszka Koper    13
  3. DIETY W LECZENIU ONKOLOGICZNYM - Elżbieta Bandyszewska, Agnieszka Koper 31
    3.1. Dieta łatwostrawna    32
    3.2. Diety o zmienionej konsystencji    34
    3.3. Dieta płynna wzmocniona    34
    3.4. Dieta łatwostrawna mielona    36
    3.5. Diety indywidualne/specjalne    37
    3.6. Ileostomia    40
  4. WPŁYW LECZENIA CHIRURGICZNEGO NA ŻYWIENIE PACJENTÓW ONKOLOGICZNYCH - Wojciech Zegarski, Bartosz Skonieczny 48
    4.1. Ocena stanu odżywienia    49
    4.2. Wskazania do leczenia żywieniowego w chirurgii    50
    4.3. Żywienie dojelitowe    51
    4.4. Żywienie pozajelitowe    55
    4.5. Monitorowanie leczenia żywieniowego    58
  5. WPŁYW LECZENIA SYSTEMOWEGO NA ŻYWIENIE PACJENTÓW - Krzysztof Jan Koper, Agnieszka Koper    62
    5.1. Skutki uboczne chemioterapii    62
      5.1.1. Nudności i wymioty    62
      5.1.2. Biegunki    65
      5.1.3. Zaparcia    67
      5.1.4. Zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego    67
      5.1.5. Niedokrwistość    68
      5.1.6. Leukopenia i neutropenia    69
    5.2. Odżywianie w przypadku wystąpienia objawów ubocznych podczas chemioterapii    70
      5.2.1. Ogólne zalecenia postępowania dotyczące odżywiania dla pacjentów onkologicznych    71
      5.2.2. Szczegółowe zalecenia dotyczące postępowania ze szczególnym uwzględnieniem odżywiania w przypadku wystąpienia objawów ubocznych podczas chemioterapii    72
      5.2.3. Biegunka    73
      5.2.4. Zaparcia    74
      5.2.5. Nudności i wymioty    75
      5.2.6. Zaburzenia łaknienia    76
      5.2.7. Nadmierny apetyt    77
      5.2.8. Zaburzenia smaku    77
      5.2.9. Kserostomia    78
      5.2.10. Problemy z przełykaniem    79
      5.2.11. Zapalenie kącików ust    79
      5.2.12. Zmiany śluzówkowe w jamie ustnej, gardle, krtani    79
      5.2.13. Spadek odporności    80
      5.2.14. Niedokrwistość    80
      5.2.15. Leukopenia    81
      5.2.16. Dodatkowe zalecenia postępowania dotyczące diety w czasie hormonoterapii    81
    5.3. Podsumowanie    81
  6. WPŁYW RADIOTERAPII NA ŻYWIENIE PACJENTÓW - Krzysztof Roszkowski, Maciej Blok    84
    6.1. Powikłania wczesne radioterapii wpływające na żywienie pacjenta    84
      6.1.1. Skóra    85
      6.1.2. Jama ustna i gardło    85
      6.1.3. Przełyk    86
      6.1.4. Jama brzuszna    86
      6.1.5. Powikłania ogólnoustrojowe    87
    6.2. Powikłania późne radioterapii wpływające na odżywianie    87
      6.2.1. Zwężenia przewodu pokarmowego    88
      6.2.2. Zaburzenia wchłaniania, biegunki, krwawienia    88
      6.2.3. Kserostomia    88
  7. TRUDNOŚCI W PRZYJMOWANIU POKARMÓW U PACJENTÓW ONKOLOGICZNYCH - Paweł Molus    90
    7.1. Chemioterapia    90
    7.2. Radioterapia    91
    7.3. Leczenie operacyjne    91
    7.4. Powikłania i sposoby ich leczenia    91
    7.5. Grzybice jamy ustnej    92
    7.6. Kserostomia    93
    7.7. Higiena jamy ustnej    95
    7.8. Dieta    96
  8. MITY I STEREOTYPY ŻYWIENIOWE - Katarzyna Bandoch    98
    8.1. Mity i stereotypy dotyczące witamin i pierwiastków    99
    8.2. Mity i stereotypy dotyczące produktów pokarmowych    103
  9. BEZPIECZEŃSTWO PACJENTA W KONTEKŚCIE ZAKAŻEŃ SZPITALNYCH - Renata Jakobi, Barbara Jakobi-Banaś 108
    9.1. Działania podczas zakładania cewnika (maksymalne środki barierowe i antyseptyka skóry)    112
    9.2. Opatrunek miejsca wkłucia cewnika: antyseptyka i odstępy czasowe pomiędzy zmianami opatrunku    113
    9.3. Okres utrzymania cewnika, jego wymiana, wymiana za pomocą prowadnicy    113
    9.4. Manipulacje i antyseptyka nasadek i łączników dostrzykiwania    114
    9.5. Okresy wymiany systemów infuzyjnych    114
  10. ASPEKTY PSYCHOLOGICZNE ŻYWIENIA - Bożena Kawiecka-Dziembowska    117
    10.1. Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych    117
    10.2. Ja cielesne, obraz własnego ciała, problem postrzegania własnego ciała przez chorego a odżywianie    118
    10.3. Stres, odżywianie emocjonalne a nieprawidłowe nawyki żywieniowe    119
    10.4. Stan zdrowia - rola odżywiania się w powstawaniu chorób    121
    10.5. Zaburzenia jedzenia - niedożywienie, jadłowstręt, anoreksja, kacheksja, ortoreksja    123
    10.6. Psychologia zachowań zdrowotnych - edukacja, model zmiany    126
  11. DOUSTNE DIETY PRZEMYSŁOWE (ONS) U PACJENTÓW ONKOLOGICZNYCH - Sławomir Wileński, Krzysztof Jan Koper, Agnieszka Koper 131
    11.1. Skład    133
    11.2. Podział i zastosowanie ONS    134
      11.2.1. ONS dla diabetyków    137
      11.2.2. ONS dla pacjentów ze schorzeniami wątroby    137
      11.2.3. ONS dla pacjentów z chorobami trzustki i dróg żółciowych    138
      11.2.4. ONS dla pacjentów z chorobami nerek    138
      11.2.5. ONS immunomodulujące    138
      11.2.6. ONS stosowane w okresie okołooperacyjnym    139
      11.2.7. ONS w chorobie nowotworowej    139
    11.3. Działania uboczne ONS    139
    11.4. Podsumowanie    141
RozwińZwiń