POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
W publikacji zaprezentowano zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym. Autorami są praktycy, którzy na co dzień zajmują się opieką nad chorymi leczonymi onkologicznie.
W tym kompleksowym, specjalistycznym opracowaniu przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w chorobie nowotworowej, m.in. rolę dietetyka, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej, wpływ leczenia chirurgicznego i radioterapii na żywienie pacjentów, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego oraz wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe.
Publikacja będzie przydatna dla pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 160 |
Kategoria | Pielęgniarstwo |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6401-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. ZNACZENIE ROLI DIETETYKA W ZAKRESIE ŻYWIENIA PACJENTA ONKOLOGICZNEGO - Anna Koper, Dorota Łoboda 1 | |
2. RACJONALNE ODŻYWIANIE W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ - Elżbieta Bandyszewska, Agnieszka Koper | 13 |
3. DIETY W LECZENIU ONKOLOGICZNYM - Elżbieta Bandyszewska, Agnieszka Koper 31 | |
3.1. Dieta łatwostrawna | 32 |
3.2. Diety o zmienionej konsystencji | 34 |
3.3. Dieta płynna wzmocniona | 34 |
3.4. Dieta łatwostrawna mielona | 36 |
3.5. Diety indywidualne/specjalne | 37 |
3.6. Ileostomia | 40 |
4. WPŁYW LECZENIA CHIRURGICZNEGO NA ŻYWIENIE PACJENTÓW ONKOLOGICZNYCH - Wojciech Zegarski, Bartosz Skonieczny 48 | |
4.1. Ocena stanu odżywienia | 49 |
4.2. Wskazania do leczenia żywieniowego w chirurgii | 50 |
4.3. Żywienie dojelitowe | 51 |
4.4. Żywienie pozajelitowe | 55 |
4.5. Monitorowanie leczenia żywieniowego | 58 |
5. WPŁYW LECZENIA SYSTEMOWEGO NA ŻYWIENIE PACJENTÓW - Krzysztof Jan Koper, Agnieszka Koper | 62 |
5.1. Skutki uboczne chemioterapii | 62 |
5.1.1. Nudności i wymioty | 62 |
5.1.2. Biegunki | 65 |
5.1.3. Zaparcia | 67 |
5.1.4. Zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego | 67 |
5.1.5. Niedokrwistość | 68 |
5.1.6. Leukopenia i neutropenia | 69 |
5.2. Odżywianie w przypadku wystąpienia objawów ubocznych podczas chemioterapii | 70 |
5.2.1. Ogólne zalecenia postępowania dotyczące odżywiania dla pacjentów onkologicznych | 71 |
5.2.2. Szczegółowe zalecenia dotyczące postępowania ze szczególnym uwzględnieniem odżywiania w przypadku wystąpienia objawów ubocznych podczas chemioterapii | 72 |
5.2.3. Biegunka | 73 |
5.2.4. Zaparcia | 74 |
5.2.5. Nudności i wymioty | 75 |
5.2.6. Zaburzenia łaknienia | 76 |
5.2.7. Nadmierny apetyt | 77 |
5.2.8. Zaburzenia smaku | 77 |
5.2.9. Kserostomia | 78 |
5.2.10. Problemy z przełykaniem | 79 |
5.2.11. Zapalenie kącików ust | 79 |
5.2.12. Zmiany śluzówkowe w jamie ustnej, gardle, krtani | 79 |
5.2.13. Spadek odporności | 80 |
5.2.14. Niedokrwistość | 80 |
5.2.15. Leukopenia | 81 |
5.2.16. Dodatkowe zalecenia postępowania dotyczące diety w czasie hormonoterapii | 81 |
5.3. Podsumowanie | 81 |
6. WPŁYW RADIOTERAPII NA ŻYWIENIE PACJENTÓW - Krzysztof Roszkowski, Maciej Blok | 84 |
6.1. Powikłania wczesne radioterapii wpływające na żywienie pacjenta | 84 |
6.1.1. Skóra | 85 |
6.1.2. Jama ustna i gardło | 85 |
6.1.3. Przełyk | 86 |
6.1.4. Jama brzuszna | 86 |
6.1.5. Powikłania ogólnoustrojowe | 87 |
6.2. Powikłania późne radioterapii wpływające na odżywianie | 87 |
6.2.1. Zwężenia przewodu pokarmowego | 88 |
6.2.2. Zaburzenia wchłaniania, biegunki, krwawienia | 88 |
6.2.3. Kserostomia | 88 |
7. TRUDNOŚCI W PRZYJMOWANIU POKARMÓW U PACJENTÓW ONKOLOGICZNYCH - Paweł Molus | 90 |
7.1. Chemioterapia | 90 |
7.2. Radioterapia | 91 |
7.3. Leczenie operacyjne | 91 |
7.4. Powikłania i sposoby ich leczenia | 91 |
7.5. Grzybice jamy ustnej | 92 |
7.6. Kserostomia | 93 |
7.7. Higiena jamy ustnej | 95 |
7.8. Dieta | 96 |
8. MITY I STEREOTYPY ŻYWIENIOWE - Katarzyna Bandoch | 98 |
8.1. Mity i stereotypy dotyczące witamin i pierwiastków | 99 |
8.2. Mity i stereotypy dotyczące produktów pokarmowych | 103 |
9. BEZPIECZEŃSTWO PACJENTA W KONTEKŚCIE ZAKAŻEŃ SZPITALNYCH - Renata Jakobi, Barbara Jakobi-Banaś 108 | |
9.1. Działania podczas zakładania cewnika (maksymalne środki barierowe i antyseptyka skóry) | 112 |
9.2. Opatrunek miejsca wkłucia cewnika: antyseptyka i odstępy czasowe pomiędzy zmianami opatrunku | 113 |
9.3. Okres utrzymania cewnika, jego wymiana, wymiana za pomocą prowadnicy | 113 |
9.4. Manipulacje i antyseptyka nasadek i łączników dostrzykiwania | 114 |
9.5. Okresy wymiany systemów infuzyjnych | 114 |
10. ASPEKTY PSYCHOLOGICZNE ŻYWIENIA - Bożena Kawiecka-Dziembowska | 117 |
10.1. Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych | 117 |
10.2. Ja cielesne, obraz własnego ciała, problem postrzegania własnego ciała przez chorego a odżywianie | 118 |
10.3. Stres, odżywianie emocjonalne a nieprawidłowe nawyki żywieniowe | 119 |
10.4. Stan zdrowia - rola odżywiania się w powstawaniu chorób | 121 |
10.5. Zaburzenia jedzenia - niedożywienie, jadłowstręt, anoreksja, kacheksja, ortoreksja | 123 |
10.6. Psychologia zachowań zdrowotnych - edukacja, model zmiany | 126 |
11. DOUSTNE DIETY PRZEMYSŁOWE (ONS) U PACJENTÓW ONKOLOGICZNYCH - Sławomir Wileński, Krzysztof Jan Koper, Agnieszka Koper 131 | |
11.1. Skład | 133 |
11.2. Podział i zastosowanie ONS | 134 |
11.2.1. ONS dla diabetyków | 137 |
11.2.2. ONS dla pacjentów ze schorzeniami wątroby | 137 |
11.2.3. ONS dla pacjentów z chorobami trzustki i dróg żółciowych | 138 |
11.2.4. ONS dla pacjentów z chorobami nerek | 138 |
11.2.5. ONS immunomodulujące | 138 |
11.2.6. ONS stosowane w okresie okołooperacyjnym | 139 |
11.2.7. ONS w chorobie nowotworowej | 139 |
11.3. Działania uboczne ONS | 139 |
11.4. Podsumowanie | 141 |