Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią

3 oceny

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

69,30  99,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 99,00 zł (-30%)

Najniższa cena z 30 dni: 69,30 zł  


69,30

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji, obejmie też zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży powikłanej cukrzycą, niedokrwistością, ciążowym stanami nadciśnieniowymi, cholestazą, ze współistniejącą otyłością, chorobami przewodu pokarmowego, niewydolnością nerek, chorobami nowotworowymi, po zabiegach bariatrycznych, po przeszczepieniu narządów


Rok wydania2021
Liczba stron164
KategoriaŻywienie
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-6380-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Znaczenie prawidłowego żywienia kobiet podczas ciąży Dorota Szostak-Węgierek 1
    Masa ciała matki     1
    Białko    2
    Kwasy tłuszczowe n-3    2
    Foliany    3
    Witamina D    4
    Antyoksydanty    4
    Witamina A    4
    Cholina    4
    Wapń    5
    Żelazo    5
    Cynk    5
    Jod    6
    Magnez    6
    Programowanie wewnątrzmaciczne    6
    Piśmiennictwo    7
  2. Znaczenie prawidłowego żywienia kobiet podczas laktacji Agnieszka Bzikowska-Jura    9
    Wstęp    9
    Fizjologia procesu laktacji    11
    Skład mleka kobiecego    12
    Sposób żywienia i stan odżywienia kobiet w okresie laktacji    15
    Piśmiennictwo    16
  3. Zasady prawidłowego żywienia kobiet w wieku rozrodczym Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 17
    Czynniki żywieniowe wpływające na płodność    18
    Bilans energetyczny    18
    Białko    19
    Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe    20
    Węglowodany     22
    Witaminy i składniki mineralne    23
    Substancje psychoaktywne    26
    Piśmiennictwo    27
  4. Zasady żywienia kobiet ciężarnych Dorota Szostak-Węgierek, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 29
    Zalecenia łowe    32
    Piśmiennictwo    45
  5. Zasady żywienia kobiet karmiących piersią Agnieszka Bzikowska-Jura    47
    Zapotrzebowanie energetyczne i udział makroskłw diecie    47
    Płyny w diecie kobiety karmiącej piersią    52
    Używki a karmienie piersią     53
    Stosowanie śprolaktogennych    55
    Dieta eliminacyjna a karmienie piersią    56
    Ocena stanu odżywienia kobiety karmiącej piersią    57
    Piśmiennictwo    58
  6. Stosowanie suplementów diety podczas ciąży i laktacji Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna    59
    Kwas foliowy     60
    Witamina D    62
    Żelazo    62
    Jod    63
    Kwas dokozaheksaenowy (DHA)     64
    Piśmiennictwo    65
  7. Postępowanie w dolegliwościach typowych dla ciąży Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna    67
    Nienasycenie (zachcianki) i awersja    67
    Nudności i wymioty    68
    Niepowściągliwe wymioty ciężarnych    72
    Zaparcia    74
    Zgaga    77
    Łaknienie opaczne (pica, alotriofagia)    78
    Piśmiennictwo    79
  8. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z niedokrwistością Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 81
    Diagnostyka    82
    Przyczyny i konsekwencje    84
    Leczenie    85
    Inne rodzaje niedokrwistości    89
    Piśmiennictwo    94
  9. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią będących na dietach eliminacyjnych Agnieszka Bzikowska-Jura 95
    Wstęp    95
    Dieta wegetariańska – definicja i klasyfikacja    95
    Skład i bilansowanie diet wegetariańskich     96
    Makroskładniki odżywcze w dietach wegetariańskich    97
    Dobór produktów do diet wegetariańskich     99
    Składniki mineralne w dietach wegetariańskich    103
    Witaminy w dietach wegetariańskich    106
    Przykładowy jadłospis – dieta wegańska    107
    Dieta bezglutenowa     109
    Dieta bezmleczna u kobiet karmiących piersią    113
    Piśmiennictwo    115
  10. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią po operacji bariatrycznej Iwona Boniecka 117
    Zasady żywienia kobiet planujących ciążę i ciężarnych
    po operacji bariatrycznej    120
    Żywienie kobiet karmiących po operacjach bariatrycznych    132
    Podsumowanie    132
    Piśmiennictwo    133
  11. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z cukrzycą Anna Jeznach-Steinhagen    135
    Zmiany zachodzące w ciąży pod wpływem hiperglikemii    135
    Podział zaburzeń glikemii występujący w ciąży    136
    Diagnostyka zaburzeń glikemii w ciąży    137
    Kontrola glikemii w ciąży    139
    Uwagi dodatkowe    153
    Zalecenia poporodowe    155
    Piśmiennictwo    157
  12. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z nadciśnieniowymi stanami ciążowymi Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna    157
    Nadciśnienie przewlekłe (NT)    158
    Nadciśnienie ciążowe    161
    Stan przedrzucawkowy    162
    Piśmiennictwo    171
  13. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z wybranymi schorzeniami przewodu pokarmowego Iwona Boniecka    173
    Zespół jelita drażliwego    173
    Nieswoiste choroby zapalne jelit    183
    Piśmiennictwo    190
  14. Żywienie w cholestazie ciążowej Agnieszka Bzikowska-Jura 193
    Charakterystyka jednostki chorobowej    193
    Zalecenia dietetyczne – dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu    195
    Piśmiennictwo    199
  15. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z zaburzeniami odżywiania Agnieszka Bzikowska-Jura 201
    Wstęp    201
    Klasyfikacja zaburzeń odżywiania    202
    Pregoreksja    202
    Zaburzenia odżywiania a zachowania żywieniowe w ciąży    206
    Otyłość a ciąża    207
    Sposób żywienia i stan odżywienia matki a karmienie piersią    209
    Piśmiennictwo    211
  16. Żywienie kobiet ciężarnych z chorobą nowotworową Marta Dąbrowska-Bender    213
    Epidemiologia    213
    Diagnostyka i leczenie    214
    Okres po porodzie (okres karmienia piersią)    215
    Postępowanie dietetyczne    215
    Piśmiennictwo    219
  Skorowidz     221
RozwińZwiń