Psychologia nadmiernego jedzenia

Psychologia nadmiernego jedzenia

7 ocen

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

„Psychologia nadmiernego jedzenia. Przyczyny. Konsekwencje. Sposoby zmiany”, autorstwa Niny Ogińskiej-Bulik jest bardzo wszechstronną i obszerną publikacją, która niewątpliwie wzbogaca skromny dorobek literatury w zakresie psychologicznych uwarunkowań nadwagi i otyłości. Monografia uwzględnia zarówno poznawcze, jak praktyczne problemy związane z nadmiernym jedzeniem. Problem nadwagi i otyłości pokazano w kategoriach normy i patologii oraz uwarunkowań kulturowych i psychologicznych. Każde ujęcie przedstawione zostało w aspekcie przyczyn, konsekwencji i sposobów zmiany.


Zasadniczą część książki stanowią wyniki badań dotyczących psychologicznych uwarunkowań nadmiernego jedzenia oraz nadwagi. Badania przeprowadzono w trzech grupach wiekowych, tj. u dzieci, młodzieży i dorosłych, ogółem wśród 1322 osób, w tym u ponad 800 z nadmierną masą ciała. Uzyskane wyniki potwierdziły znaczącą rolę zmiennych psychologicznych w procesie nadmiernego jedzenia i powstawania nadwagi. Dotyczy to przede wszystkim przekonań i oczekiwań, przeżywanych emocji oraz sposobów radzenia sobie ze stresem.


Uwzględniając znajomość mechanizmów psychologicznych uwikłanych w proces nadmiernego jedzenia opracowano dwa programy oddziaływań psychologicznych wspomagające proces redukcji nadmiernej masy ciała. Pierwszy jest przeznaczony dla młodzieży i składa się z 5 warsztatów, drugi – dla dorosłych kobiet, obejmuje dziesięć sesji.


Ponieważ ciągle wzrasta liczba osób z nadwagą i otyłością i wciąż brak jest skutecznych metod ich zwalczania, monografia otwiera nowe możliwości dla oddziaływań psychologicznych. Książka jest przeznaczona dla szerokiego grona odbiorców reprezentujących różne dyscypliny naukowe, w tym psychologię, pedagogikę, socjologię, medycynę. Może być wykorzystywana przez studentów, praktyków oraz ludzi, którzy sami borykają się z problemem nadmiernej masy ciała.


Rok wydania2004
Liczba stron322
KategoriaPsychologia osobowości
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN-13978-83-7171-779-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  WSTĘP    7
  1. NADMIERNE JEDZENIE – NORMA CZY PATOLOGIA    9
  2. PRZYCZYNY NADMIERNEGO JEDZENIA    13
    2.1. Uwarunkowania biologiczne    13
    2.2. Determinanty społeczno-kulturowe    18
    2.3. Przyczyny psychologiczne    19
      2.3.1. Zaburzenia mechanizmu samoregulacji    19
      2.3.2. Przekonania, oczekiwania i predyspozycje osobowościowe    22
      2.3.3. Emocje a jedzenie    24
      2.3.4. Stres i nieumiejętność radzenia sobie    29
    2.4. Odchudzanie się – przyczyna czy skutek nadmiernego jedzenia    31
  3. NADWAGA I OTYŁOŚĆ JAKO KONSEKWENCJE NADMIERNEGO JEDZENIA    37
    3.1. Epidemiologia zjawiska    37
    3.2. Nadwaga i otyłość w aspekcie historycznym    39
    3.3. Rodzaje i kryteria oceny nadwagi i otyłości    41
    3.4. Czynniki sprzyjające powstawaniu nadwagi i otyłości    52
      3.4.1. Czynniki biologiczne    52
      3.4.2. Czynniki środowiskowe    55
      3.4.3. Czynniki psychologiczne    59
    3.5. Skutki nadwagi i otyłości    63
      3.5.1. Konsekwencje medyczne    63
      3.5.2. Konsekwencje społeczno-psychologiczne    67
    3.6. Sposoby redukcji nadwagi    70
      3.6.1. Tradycyjne sposoby redukcji nadwagi    70
      3.6.2. Psychologiczne sposoby redukowania nadwagi – modyfikacja zachowań    79
  4. METODOLOGIA BADAŃ WŁASNYCH    91
    4.1. Założenia i cele badawcze    91
    4.2. Metodystatystycznejanalizywyników    93
  5. KONSTRUKCJA NARZĘDZI BADAWCZYCH    97
    5.1. Kwestionariusz Zachowań Związanych z Jedzeniem (KZZJ)    97
    5.2. Skala Osobistego Wpływu na Redukcję Nadwagi (SOW-RN)    102
    5.3. Skala Poczucia Własnej Skuteczności w Redukcji Nadwagi (SPWS-RN)    104
  6. BADANIA DZIECI    109
    6.1.Pytania i hipotezy badawcze    109
    6.2. Osoby badane    110
    6.3. Zastosowane techniki badawcze    111
    6.4. Analiza wyników badań    113
      6.4.1. Zmienne psychologiczne a zachowania związane z jedzeniem    113
      6.4.2. Zachowania związane z jedzeniem i zmienne psychologiczne a masa ciała    120
      6.4.3. Wyznaczniki zachowań jedzeniowych i masy ciała u dzieci z nadwagą    126
    6.5. Podsumowanie    133
  7. BADANIA MŁODZIEŻY    139
    7.1. Pytania i hipotezy badawcze    139
    7.2. Osoby badane    140
    7.3. Zastosowane techniki badawcze    141
    7.4. Analiza wyników badań    143
      7.4.1. Zmienne psychologiczne a zachowania związane z jedzeniem    144
      7.4.2. Zachowania jedzeniowe i zmienne psychologiczne a masa ciała    149
      7.4.3. Wyznaczniki zachowań związanych z jedzeniem i masy ciała u młodzieży z nadwagą    154
    7.5. Podsumowanie    163
  8. BADANIA OSÓB DOROSŁYCH    169
    8.1. Pytania i hipotezy badawcze    169
    8.2. Osoby badane    170
    8.3. Zastosowane techniki badawcze    171
    8.4. Wyniki badań    172
      8.4.1. Wyniki badań w grupie mężczyzn    174
      8.4.2. Wyniki badań w grupie kobiet    185
    8.5. Podsumowanie    197
  9. STRUKTURALNY MODEL ZALEŻNOŚCI MIĘDZY ZMIENNYMI W BADANYCH GRUPACH    203
  10. PROGRAMY PSYCHOLOGICZNEGO WSPOMAGANIA REDUKCJI NADWAGI    209
    10.1. Założenia    209
    10.2. Stosowane formy oddziaływań    210
    10.3. ZDROWY STYL ŻYCIA – Jak zapobiegać nadwadze i otyłości. Program dla młodzieży    213
      Warsztat 1. Nadwaga i otyłość – co wiem na ten temat    213
      Warsztat 2. Jak prawidłowo się odżywiać i kształtować.właściwe nawyki żywieniowe    218
      Warsztat 3. Jak być stanowczą w zachowaniach związanych z jedzeniem    224
      Warsztat 4. Jak uzyskać pewność siebie i wzmocnić poczucie własnej wartości    227
      Warsztat.5. Jak radzić sobie ze stresem    231
    10.4. Program oddziaływań psychologicznych wspomagających redukcję nadwagi u kobiet    237
      Sesja 1. Co powinnaś wiedzieć o otyłości    237
      Sesja 2. Monitorowanie zachowań związanych z jedzeniem, czyli kiedy, gdzie i dlaczego jem    242
      Sesja 3. Jak schudnąć    247
      Sesja 4. Jak zmieniać zachowania sprzyjające nadmiernemu jedzeniu    255
      Sesja 5. Jak wytrwać i nie zrezygnować    259
      Sesja 6. Uwierz w siebie i bądź bardziej skuteczna    263
      Sesja 7. Myśl pozytywnie    266
      Sesja 8. Jak być bardziej stanowczą    269
      Sesja 9. Pokonaj stres    272
      Sesja 10. Jak radzić sobie z negatywnymi emocjami    276
  11. EWALUACJA PROGRAMÓW    281
    11.1. Ewaluacja programu redukcji nadwagi u młodzieży    281
      11.1.1.Cel badań i metody
RozwińZwiń