WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

27,99  34,99

Format: epub, mobi, pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

27,9934,99

cena zawiera podatek VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Zdrowe i smaczne jedzenie to najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swoim jelitom.


W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko… Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków – to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Potem zaczynają się problemy: zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO. A może cierpisz na celiakię lub nieszczelne jelito? Łatwo pogubić się w gąszczu zalewających nas zewsząd wskazówek i informacji.
Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Dowiesz się z niej, co jeść, by czuć się lepiej. Jak się odżywiać, by złagodzić częste dolegliwości jelitowe? Kiedy błonnik jest wskazany, a kiedy trzeba go ograniczać? Co nam daje dobra mikroflora jelitowa i jak o nią dbać? Jak pozbyć się dokuczliwych zaparć bez przyjmowania leków? Jak postępować w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (np. nietolerancji glutenu, fruktozy, laktozy czy FODMAP)?


Przepisy na smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu dania odpowiednie w różnych zaburzeniach jelitowych.


Liczba stron208
WydawcaRM
ISBN-13978-83-8151-140-7
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  8 | Słowo od Autorki
  11 | Wszystko dzieje się w jelitach
  13 | Jak pracują zdrowe jelita?
  14 | Objawy zaburzeń pracy jelit
  16 | Jak dbać o jelita?
  21 | Mikrofl ora jelitowa a nasze zdrowie i samopoczucie
  23 | Co nam daje mikrofl ora?
  25 | Co to są probiotyki, prebiotyki i synbiotyki?
  26 | Jak dieta wpływa na kondycję mikrofl ory?
  27 | Co negatywnie wpływa na kondycję mikrofl ory?
  29 | Zespół przerostu fl ory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO)
  32 | Jak dbać swoją mikrofl orę?
  35 | Przepisy
  43 | Kiedy błonnik pomaga, a kiedy szkodzi?
  44 | Źródła błonnika
  47 | Wpływ błonnika na zdrowie
  48 | Kiedy trzeba ograniczyć błonnik?
  49 | Przepisy
  57 | Zaburzenia jelitowe i wskazówki dietetyczne
  58 | Wzdęcia
  63 | Przepisy
  70 | Gazy jelitowe
  73 | Przepisy
  80 | Zaparcia
  89 | Przepisy
  Spis treści
  96 | Zespół jelita drażliwego
  100 | Stres i przemęczenie a zespół jelita drażliwego
  101 | Wprowadzanie nowych produktów
  102 | Przygotowanie posiłków a zespół jelita drażliwego
  103 | Postaci zespołu jelita drażliwego
  106 | Błonnik a zespół jelita drażliwego
  108 | Dieta low-FODMAP w terapii zespołu jelita drażliwego
  108 | Dieta uboga w nikiel a ZJD
  109 | Przepisy – postać biegunkowa
  117 | Przepisy – zaparciowa
  124 | Alergie i nietolerancje pokarmowe
  124 | Alergia na gluten i pszenicę lub ich nietolerancja
  131 | Przepisy
  138 | Alergia na białko mleka krowiego
  143 | Przepisy
  148 | Nietolerancja laktozy
  151 | Przepisy
  158 | Nietolerancja fruktozy
  163 | Przepisy
  170 | Nietolerancja FODMAP
  177 | Przepisy
  184 | Czy na pewno masz alergię lub nietolerancję pokarmową?
  188 | Nieszczelność jelitowa, czyli popularne „cieknące jelito”
  197 | Przepisy
  205 | Wybrana bibliografia
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia