Ziemiański savoir-vivre

Styl życia i etykieta

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

59,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 29,50 zł  


59,00

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Tomasz Adam Pruszak zaprasza czytelników do barwnego świata polskiego ziemiaństwa. Autor opisuje kodeks postępowania, etykietę i styl życia charakterystyczne dla polskich szeroko pojętych sfer ziemiańsko-arystokratycznych w okresie przedwojennym, ale także stara się odnieść do współczesności. Pokazuje, czym w istocie był zbiór dobrych manier, wpajanych od dziecka kolejnym pokoleniom. Objaśnia między innymi, jak się do siebie zwracano i na czym polegała sztuka uprzejmej konwersacji czy korespondencji. Odsłania zapomniane dziś tajniki wyglądu i garderoby, omawia zasady zachowania przy stole, jego nakrycia oraz przebiegu posiłków. Opis tradycyjnie urządzonych wnętrz czy używanych pojazdów wprowadza czytelnika w towarzyszący ziemianom entourage. Książka Ziemiański savoir-vivre to kolejna publikacja autora poświęcona obyczajowości polskiego ziemiaństwa.
Niewątpliwą zaletą opracowania jest materiał ilustracyjny – bogaty wybór archiwalnych zdjęć, malarstwa, a także zbiór XIX-wiecznych rycin.


Rok wydania2021
Liczba stron376
KategoriaAntropologia kulturowa
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-21761-7
Numer wydania2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    6
  Sposób i styl bycia    20
  Wygląd i ubiór    70
  Relacje międzyludzkie    126
  Powitania i pożegnania    127
  Przedstawianie    131
  Zwracanie się do siebie    133
  Rozmowa    138
  Znajomość języków obcych    143
  Życie towarzyskie    145
  Wizyty domowe    177
  Korespondencja    190
  Bilety wizytowe    195
  Stół i posiłki    200
  Posiłki    201
  Nakrycie stołu    210
  Przebieg obiadu proszonego    219
  Zachowanie przy stole    231
  Dzieci przy stole    232
  Szlachectwo, herby i tytuły    236
  Wychowanie i edukacja dzieci    252
  Wnętrza mieszkalne    296
  Pojazdy    308
  Służba    320
  Zakończenie – tło międzynarodowe    335
  Przypisy    338
  Bibliografia    367
RozwińZwiń