EBOOKI WYDAWCY
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
W monografii poruszono ważną i aktualną problematykę dotyczącą działalności innowacyjnej gospodarstw rolnych, która jest jedną z wielu metod przeciwdziałania skutkom nasilających się zmian klimatycznych. Wdrażanie nowych rozwiązań technologicznych i procesowych umożliwia między innymi utrzymanie dostatecznego nawodnienia gleby, chroni przed chorobami i pasożytami, zwiększa wydajność produkcji. Oddziałuje to również na ochronę środowiska poprzez minimalizację użycia pestycydów i nawozów sztucznych.
W książce zaprezentowano wyniki badania własnego, przeprowadzonego na próbie stu pięćdziesięciu indywidualnych gospodarstw rolnych prowadzących działalność na terenie województwa łódzkiego i udostępniających dane rachunkowe w ramach systemu FADN. Na podstawie zgromadzonego materiału empirycznego autorzy odpowiedzieli na pytanie, jakie czynniki warunkują wdrożenie innowacji w indywidualnych gospodarstwach rolnych. Dokonali też kompleksowej analizy oraz oceny działalności operacyjnej i innowacyjnej badanych gospodarstw rolnych. Ponadto dostęp do zmiennych ilościowych i jakościowych, charakteryzujących analizowane podmioty, umożliwił im skonstruowanie modelu ekonometrycznego odnoszącego się do stopnia innowacyjności indywidualnych gospodarstw rolnych w województwie łódzkim.
Publikacja jest przeznaczona dla studentów z wydziałów ekonomicznych i zarządzania, słuchaczy studiów podyplomowych, pracowników naukowych podejmujących badania nad działalnością innowacyjną i nowoczesnym rolnictwem, a także dla przedstawicieli instytucji zajmujących się doradztwem rolniczym oraz rozwojem obszarów wiejskich.
Liczba stron | 162 |
---|---|
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego |
ISBN-13 | 978-83-8220-367-7 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
1. Teoretyczne aspekty działalności innowacyjnej w rolnictwie | 11 |
1.1. Pojęcie innowacji rolniczej | 11 |
1.2. Klasyfikacja innowacji | 16 |
1.3. Proces innowacyjny – charakterystyka i modele | 20 |
1.4. Rolnicze systemy innowacji | 28 |
1.5. Motywy i bariery wdrażania innowacji w polskim rolnictwie | 36 |
Podsumowanie | 41 |
2. Metodologia badań nad działalnością innowacyjną w rolnictwie | 43 |
2.1. Metodologia badań nad innowacyjnością rolnictwa | 43 |
2.1.1. Metodologia OECD | 43 |
2.1.2. Metodologia Unii Europejskiej | 53 |
2.1.3. Metodologia GUS | 57 |
2.1.4. Metodologia FADN | 60 |
2.1.5. Przegląd dotychczasowych badań z zakresu działalności innowacyjnej w rolnictwie | 64 |
Podsumowanie | 77 |
3. Uwarunkowania działalności innowacyjnej indywidualnych gospodarstw rolnych województwa łódzkiego – wyniki badań własnych | 81 |
3.1. Metodyka badań | 81 |
3.1.1. Cele i zakres badań w świetle dotychczasowego stanu wiedzy o innowacyjności polskich gospodarstw rolnych | 81 |
3.1.2. Dobór próby i kwestionariusz ankiety | 82 |
3.1.3. Dobór zmiennych ilościowych z raportów indywidualnych Polskiego FADN | 84 |
3.1.4. Charakterystyka zastosowanych metod ilościowych | 85 |
3.2. Charakterystyka badanych gospodarstw rolnych | 91 |
3.3. Analiza działalności innowacyjnej indywidualnych gospodarstw rolnych | 97 |
3.4. Analiza kategorii ekonomicznych badanych indywidualnych gospodarstw rolnych na podstawie raportów Polskiego FADN | 118 |
3.5. Stopień innowacyjności indywidualnych gospodarstw rolnych | 127 |
Podsumowanie | 134 |
Zakończenie | 137 |
Bibliografia | 141 |
Aneks | 149 |
Kwestionariusz wywiadu | 149 |
Spis rysunków i tabel | 159 |
Spis wykresów | 161 |