Ocena efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw mięsnych w Polsce

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

31,20  39,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

31,2039,00

cena zawiera podatek VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Monografia stanowi próbę syntezy koncepcji pomiaru i określenia zmian efektywności przedsiębiorstw mięsnych w Polsce w latach 2010-2017. Badania dotyczyły ubojni, zakładów mięsnych, zakładów drobiarskich oraz przedsiębiorstw handlowo-usługowych w obrocie mięsem i wyrobami z mięsa. Celem głównym pracy było określenie na płaszczyźnie teoriopoznawczej, empirycznej oraz utylitarnej poziomu i zmian efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw mięsnych w Polsce w latach 2010-2017. Dane finansowe pochodziły z bazy danych EMIS Intelligence/Professional i posłużyły do wyznaczenia zmian efektywności finansowej w latach 2010-2016 oraz efektywności technicznej w latach 2012-2015 dla 695 przedsiębiorstw mięsnych. Drugi pierwotny materiał badawczy, otrzymany z kwestionariuszy ankiet przeprowadzonych w 100 przedsiębiorstwach mięsnych w Polsce w 2017 roku, posłużył do wyznaczenia zmian efektywności środowiskowej i wybranych aspektów efektywności organizacyjnej w latach 2010-2017. Z przeprowadzonej oceny efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw wynika, że statystycznie istotne znaczenie dla wzrostu efektywności finansowej wykazują wskaźnik rentowności aktywów (ROA), wskaźnik rentowności kapitałów własnych (ROE) oraz wskaźnik sprawności obrotu zapasami (SOZ). Największe znaczenie dla wzrostu efektywności technicznej mają aktywa ogółem, kapitał własny oraz wielkość zapasów. Największą rolę we wzroście efektywności organizacyjnej odgrywają profil prowadzonej działalności, zawieranie długookresowych umów, prowadzenie wymiany handlowej ze stałymi kontrahentami. Największe znaczenie dla wzrostu efektywności środowiskowej mają natomiast zmniejszenie zużycia energii elektrycznej, redukcja zużycia wody do produkcji, a także zmniejszenie ilości ścieków i odpadów.


Rok wydania2020
Liczba stron263
WydawcaUniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
ISBN-13978-83-8211-039-5
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

PayPo - Promocja!

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp
  Rozdział 1. Efektywność we współczesnej myśli ekonomicznej
  1.1. Interpretacje efektywności w naukach ekonomicznych
  1.2. Koncepcje efektywności w naukach ekonomicznych
  1.2.1. Efektywność w paradygmacie teorii neoklasycznej
  1.2.2. Efektywność w nurcie nowej teorii instytucjonalnej
  1.2.3. Efektywność w teorii kapitału społecznego
  1.2.4. Efektywność w teorii grup interesu
  1.2.5. Efektywność dynamiczna w teoriach wzrostu gospodarczego
  1.2.6. Efektywność w paradygmacie trwałego i zrównoważonego rozwoju
  1.3. Zjawisko nieefektywności w teorii ekonomii
  Rozdział 2. Efektywność w agrobiznesie. Rodzaje i pomiar
  2.1. Efektywność finansowa, techniczna, organizacyjna i środowiskowa – interpretacja i metody pomiaru
  2.1.1. Efektywność finansowa
  2.1.2. Efektywność techniczna
  2.1.3. Efektywność organizacyjna
  2.1.4. Efektywność środowiskowa
  2.2. Pojęcie i szacowanie efektywności w agrobiznesie
  Rozdział 3. Współczesny sektor mięsny w Polsce
  3.1. Uwarunkowania historyczne rynku mięsa
  3.2. Produkcja, handel zagraniczny i spożycie mięsa na świecie
  3.3. Produkcja, handel zagraniczny i spożycie mięsa w Polsce
  3.4. Działania Agencji Rynku Rolnego na rynku mięsa
  Rozdział 4. Efektywność ekonomiczna przedsiębiorstw mięsnych w Polsce w latach
  2010–2017
  4.1. Metoda badań
  4.2. Charakterystyka badanych przedsiębiorstw
  4.3. Poziom i zróżnicowanie efektywności finansowej przedsiębiorstw mięsnych
  4.4. Stosowane polityki efektywności finansowej przedsiębiorstw mięsnych
  4.5. Efektywność techniczna analizowana przy użyciu modelu NR-DEA VRS zorientowanego na nakłady przedsiębiorstw mięsnych
  4.6. Efektywność organizacyjna przedsiębiorstw mięsnych w Polsce
  4.7. Efektywność środowiskowa przedsiębiorstw mięsnych w Polsce
  4.8. Ocena efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw mięsnych w Polsce w latach
  2010–2017
  Podsumowanie i wnioski
  Załączniki
  Bibliografia
  Spis tabel
  Spis rysunków
  Evaluation of economic efficiency of meat processing enterprises in Poland (Summary)
RozwińZwiń
Informacja o cookies
Strona ibuk.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych.
Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach.
Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia