POLECAMY
Autor:
Redakcja Merytoryczna, Marek Babicz, Michał Możejko, Justyna Bochnak-Niedźwiecka, Magdalena Cieplak, Joanna Gmitrowicz-Iwan, Kinga Kropiwiec-Domańska, Małgorzata Manastyrska, Sybilla Nazarewicz, Ilona Woźniak
Wydawca:
Format:
ibuk
Liście mięty kędzierzawej są bogatym źródłem substancji o wysokim indeksie antyoksydacyjnym
(olejek eteryczny, polifenole). Ich zawartość w surowcu zależna jest od
czynników genetycznych, środowiskowych oraz warunków procesów technologicznych.
Zatem optymalizacja warunków ekstrakcji substancji biologicznie czynnych z matrycy
roślinnej jest istotnym zagadnieniem warunkującym jakość uzyskanego produktu.
Celem przeprowadzonych badań była optymalizacja warunków ekstrakcji związków
fenolowych z surowca mięty kędzierzawej. Materiał badawczy stanowiły suszone liście
mięty kędzierzawej pozyskane w roku 2019 z poletek doświadczalnych Katedry Warzywnictwa
i Zielarstwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ekstrakcję związków fenolowych
prowadzono absolutnymi (100%) metanolem, etanolem, acetonitrylem i acetonem oraz
ich roztworami wodnymi w stężeniu 70 i 50%. Oznaczenie zawartości kwasów fenolowych
wykonano z użyciem odczynnika Arnova, zaś flawonoidów metodą Crista-Müllera
wg FP IX.
Rok wydania | 2020 |
---|---|
Liczba stron | 59 |
Kategoria | Publikacje darmowe |
Wydawca | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie |
ISBN-13 | 978-83-7259-318-4 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje