Liście mięty kędzierzawej są bogatym źródłem substancji o wysokim indeksie antyoksydacyjnym
(olejek eteryczny, polifenole). Ich zawartość w surowcu zależna jest od
czynników genetycznych, środowiskowych oraz warunków procesów technologicznych.
Zatem optymalizacja warunków ekstrakcji substancji biologicznie czynnych z matrycy
roślinnej jest istotnym zagadnieniem warunkującym jakość uzyskanego produktu.
Celem przeprowadzonych badań była optymalizacja warunków ekstrakcji związków
fenolowych z surowca mięty kędzierzawej. Materiał badawczy stanowiły suszone liście
mięty kędzierzawej pozyskane w roku 2019 z poletek doświadczalnych Katedry Warzywnictwa
i Zielarstwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ekstrakcję związków fenolowych
prowadzono absolutnymi (100%) metanolem, etanolem, acetonitrylem i acetonem oraz
ich roztworami wodnymi w stężeniu 70 i 50%. Oznaczenie zawartości kwasów fenolowych
wykonano z użyciem odczynnika Arnova, zaś flawonoidów metodą Crista-Müllera
wg FP IX.


Liczba stron59
WydawcaUniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
ISBN-13978-83-7259-318-4
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

PayPo - Promocja!

Ciekawe propozycje

W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia